Како што луѓето стареат, можеби ќе им треба грижа и помош за да ја задржат својата независност и квалитетот на животот. Две вообичаени опции за нега на постари лица се амбулантна нега и 24-часовна домашна нега. И двете опции имаат свои предности. Денес ќе разговараме за тоа која од нив е најдобрата опција според ситуацијата.

Што е амбулантна нега?

Амбулантска нега се однесува на нега надвор од установи како што се болници или клиники. Овој тип на нега обично се обезбедува на амбулантска основа, што значи дека постарите лица не треба да посетуваат установа. Амбулантската грижа е погодна опција за постарите лица кои сè уште се релативно независни и не бараат голема помош во секојдневните животни активности.

Кои се придобивките од амбулантата?

Амбулантската нега обично е најдобрата опција за луѓе на кои им треба често следење, но сепак можат сами да управуваат со секојдневниот живот. Постарите лица кои страдаат од болести како што се дијабетес, астма или други хронични состојби не мора да најдат начин да одат до лекар и да чекаат со часови во средина заразена со бактерии. Наместо тоа, нив ги посетува здравствен работник. Друга работа за која е одлична амбулантата е личната хигиена. Еден инаку здрав старец кој има проблеми со мобилноста може да ја добие потребната помош само кога му е потребна. А остатокот од денот може да прави што сака.

Генерално, амбулантската нега е одлична алтернатива за посета на болница. Сепак, поради ограничениот број часови што здравствените работници ги поминуваат со пациентите, тоа е најдобрата опција само за мала група постари лица. Повеќето од нив бараат 24-часовна нега дома.

Како се разликува 24-часовната домашна нега?

Од друга страна, 24-часовната домашна нега вклучува обучен негувател кој живее со постариот во домот и му помага со широк спектар на секојдневни активности. Овој тип на нега е идеален за стари лица на кои им е потребна деноноќна помош и претпочитаат да останат во своите домови наместо да се преселат во установа за нега.

Кои се придобивките од 24-часовната домашна нега?

Има многу придобивки од изборот на 24-часовна домашна нега на постари лица. Прво, постарите лица добиваат индивидуализирана грижа и внимание од обучен негувател посветен на нивните уникатни потреби. Негувателот може да помогне во сè, од лична хигиена и подготовка на оброци до давање лекови и придружување до лекарски прегледи.

Второ, негувателот е достапен и во случај на итност. Негувателката може да пружи прва помош, да повика брза помош и да му објасни сè детално на медицинскиот персонал. Бидејќи 24-часовните медицински сестри поминуваат многу време со своите пациенти, тие имаат големо знаење за нивните болести, алергии и сите други важни информации.

Трето, 24-часовното згрижување може да биде финансиски корисно за постарите лица и нивните семејства. Често е поефтино од преселувањето во старечки дом, особено ако на постариот му треба опсежна медицинска нега. Плус, постариот може да остане на место што го знае и што му е удобно, што има докажани здравствени придобивки.

Конечно, 24-часовната домашна нега може да обезбеди мир на членовите на семејството кои не можат да обезбедат деноноќна нега. Знаејќи дека нивната сакана е под грижа на обучен професионалец може да помогне во олеснување на анксиозноста и стресот.

Накратко, ако на вашиот роднина му треба помош за следење на шеќерот во крвта или хигиена, амбулантата е одлична опција. Меѓутоа, ако веќе не е независен, најдобро е да изберете 24-часовна домашна нега.

Доколку го сакате само најдоброто за вашиот роднина или сакана, ние сме тука да ви помогнеме. Нашиот тим од искусни старатели е посветен на обезбедување индивидуална грижа и поддршка на постарите лица во удобноста на нивните домови. Во Атена разбираме дека секој сениор е единствен. Затоа одвојуваме време прво да ги разбереме потребите на секој пациент, а потоа да го најдеме најсоодветниот негувател за него. Нашите старатели се обучени да пружат сочувствителна грижа и да се однесуваат кон секој клиент со достоинство и почит. И во случај да ви треба нешто повеќе, ние сме секогаш тука за вас.