Дали некогаш сте морале да посетите 15 различни портали за работа, да купите четири весници и да ги пребарате сите социјални мрежи за да најдете неколку понуди за работа што ви одговараат? Агрегаторите за работа се решението за овој проблем. Таму ќе го најдете сето ова, ако не и повеќе, на едно место.

Што се агрегатори на работни места?

Замислете пребарувач како Google , но дизајниран за наоѓање понуди за работа. Токму тоа се агрегаторите на работни места . Тие собираат понуди од портали за работа, сајтови за регрутери, сајтови за кариера во компании, весници и секаде каде што можат. Ова значи дека сите потенцијални понуди за работа на Интернет (па дури и надвор од него) се на вашите прсти .

Агрегаторите на работни места не објавуваат работни места како нова содржина. Тие содржат само линкови до оригиналната понуда за работа. Поради ова, тие не можат да наплаќаат од работодавците такси за објавување. Да го сторат тоа, нема да ги имаат сите резултати на располагање. Тоа би ја поразило нивната цел. Сепак, тоа не е секогаш случај. Некои агрегатори работат на системот PPC (Pay per Click) – платено рекламирање. Работодавците плаќаат за оваа услуга.

Иако можеби ќе треба да погледнете неколку реклами пред да ги добиете потребните информации. Но, гледањето на нив ќе ви одземе неколку секунди и ќе заштеди часови од пребарувањето.

Какви придобивки нудат тие?

Повеќето од нив се бесплатни за оние кои бараат работа. Сè е јасно собрано на едно место. Не треба да одите на сите портали за работа во вашата земја за да ги најдете сите можни можности. Сè што треба да направите е да отидете на веб-страницата на агрегаторот и да ги пополните локацијата и позицијата што ја сакате и барате.

Покрај тоа, сè е обично едноставно и интуитивно . Не мора да разгледувате веб-локација 15 минути само за да дознаете како функционира. Агрегаторите се исто така одличен помошник за истражување на пазарот . Во случај да планирате да работите на друго поле, можете брзо да погледнете наоколу и да добиете прилично добра идеја за тоа колку е просечната плата за таа позиција.

Кои агрегатори на работни места се најдобри?

SimplyHired е одличен избор поради неговите карактеристики поврзани со социјалните медиуми за лесно споделување. SimplyHired е достапен во 17 земји .

Навистина се смета за пионер во областа на агрегатори на работни места. Тие го започнаа својот бизнис во 2004 година и сè уште се најголеми на пазарот. Услугата Indeed можете да ја користите во 20 земји низ светот . Најдоброто нешто е што функционираат во речиси секоја земја на ЕУ.

Има и локални агрегатори на работни места. На пример, JobRobot е лидер на пазарот за земјите од германско говорно подрачје . Можеби мислите дека нема да има многу понуди бидејќи работи само во неколку земји. Но, ќе се изненадите кога ќе најдете повеќе од 5 милиони понуди за работа таму.

Оваа можност ја искористија и навистина големи компании на пазарот на трудот и во областа на ИТ кои имаат голем удел. Google for Jobs и LinkedIn Jobs се двата најголеми брендови во оваа област. Имајќи предвид дека LinkedIn е најголемата професионална мрежа и Google има најширок досег во повеќе области, и двете вреди да се истражат.

Сепак, постои подобра опција . Замислете дека не само што имате на располагање огромен број понуди за работа, туку знаете и дека нивната веродостојност е потврдена. Експертите за барање работа и регрутирање внимателно ги избираат најдобрите понуди. Покрај тоа, тие се грижат овие можности да бидат легитимни, добро платени и стабилни. Добрата вест е што не треба само да го замислувате – тоа е токму она што ние во Атина го правиме! Нашите понуди може да бидат стотици наместо илјадници или милиони. Но, зарем квалитетот не е поважен од квантитетот кога се во прашање понудите за работа?