Да се има добро платена работа е од суштинско значење, и ова е една од причините зошто многумина од нас работеле во неколку земји на ЕУ. Управувањето со финансиите е исто така многу важно. Сите го знаеме ова и се трудиме да создадеме финансиска резерва, да ги следиме нашите трошоци и да избегнуваме непотребни набавки. Но, колку често размислуваме за пензионирање и на која возраст треба да започнеме? И пред се, како ги решаваме прашањата поврзани со пензионирањето кога работевме во неколку земји ?

Демографската криза во Европа всушност не е ништо ново – започна пред околу 50 години. И кога ова ќе се комбинира со стареењето на населението, проблемот станува уште поголем. Едноставно кажано, државниот пензиски систем и професионалните пензии (столбовите 1 и 2) се финансираат од даноците што ги плаќаат вработените лица и работодавачите. И со помалку работници и повеќе жители кои се пензионираат, системот повеќе не функционира како што треба.

Се разбира, кога ќе дојде време, ќе сакаме да ги искористиме предностите 1. и вториот столб. Овде ќе дознаете како можете да добиете пензија ако сте работеле во повеќе од една земја на ЕУ. За жал, овие средства можеби не се доволни за покривање на нашите потреби поради демографската криза. И поради инфлацијата, дури и заштедата на пари под перница е далеку од идеална.

Дали инвестирањето самостојно е добар избор?

Финансиски најповолен начин за штедење е инвестирањето. За жал, инвестирањето со себе носи и ризици . Очигледното е дека цената на производот или акциите во кои инвестирате може нагло да се намали. Берзата паѓа седум пати од 1987 година, а интервалите помеѓу овие падови стануваат се пократки. Згора на тоа, поради моменталната економска ситуација во ЕУ, никогаш не знаете дали платформата што ја користите за тргување ќе прогласи банкрот и ќе и се замрзнат средствата (заедно со вашите пари).

3. столб или дополнителни пензиски заштеди

Во многу, ако не и во повеќето земји на ЕУ постои систем на дополнителни пензиски заштеди . Со неколку исклучоци, тоа е доброволно. И во основа работи како штедна сметка. Доколку се регистрирате за таков систем, секој месец мал дел од вашата плата оди на вашата заштеда. На овој начин, без да направите премногу жртви, ќе се осигурате дека ќе имате доволно средства по пензионирањето. За разлика од инвестирањето, тоа е многу побезбедно и затоа е најлогичен избор.

Што се случува со моите дополнителни пензиски заштеди ако се преселам во друга земја на ЕУ?

Прво, не треба да се грижите за аплицирање за дополнителна пензија, дури и ако може да се преселите во друга земја. Иако правилата и прописите се малку поинакви. Сепак, во повеќето случаи, имате неколку опции. Многу земји нудат предвремено повлекување, трансфер или други алтернативи, што значи дека најдобро е да аплицирате што е можно порано, што ќе доведе до повисока пензија.

Паневропска лична пензија (PEPP)

Движењето на луѓе меѓу земјите на ЕУ е неверојатно големо. Поради фактот што предвременото повлекување или префрлање на пензиските заштеди во друга земја е комплицирано, се воведе PEPP. Тој нуди се што е стандардниот 3. столб – или уште повеќе, додека се решава проблемот со мобилноста. Со PEPP , нема потреба да се движите затоа што едно лице може да инвестира во истиот производ како што инвестирал дури и откако ќе се пресели.

PEPP ги надополнува постоечките национални пензиски системи и нуди многу придобивки, како што се транспарентност и заштита на вложениот капитал. Транспарентноста се постигнува со обезбедување релевантни информации, како и трошоци, надоместоци и редовни извештаи.

Ќе го нудат финансиски институции како што се инвестициски компании, кредитни институции, професионални пензиски институции и други. Сепак, на овие институции ќе им треба лиценца за да обезбедат финансиска сигурност.

Како реагира Атина на ова?

Ако размислите добро, најлесниот начин да го решите проблемот со пензионирањето и да имате доволно средства за инвестирање во дополнителни заштеди е работодавците да им платат повеќе на своите вработени. Токму тоа го правиме. Секој квартал ги прегледуваме платите на здравствените работници кои работат кај нас, што доведува до нивно зголемување неколку пати годишно! И нашите услуги не завршуваат тука. Секогаш кога на нашиот клиент му треба информација, помош или совет во делот на суперпензија или пензионирање – без разлика дали се работи за стандардна или дополнителна пензија, ние секогаш сме подготвени да помогнеме.

Во крајна линија, нема подобро време да започнете да одложувате пари за дополнителни пензиски заштеди од сега. Преселувањето во друга земја на ЕУ повеќе не ви пречи на вашата пензија и имате можност слободно да патувате – без разлика дали само сакате да започнете одново или барате подобра работа .

Дали веќе инвестирате во дополнителна пензија? Ако не, дали планирате да започнете? Споделете го вашето планирање за пензионирање со нас во коментар подолу.