Кога разговарате со луѓе, наидувате ли на верувањето дека само оние кои имаат завршено високо образование и пишуваат титула пред или по нивното име, генерално се сметаат за почитувани и признати во општеството? Сепак , тоа не е гаранција за успех во животот или дека атрактивна плата автоматски ќе оди на нечија сметка еднаш месечно. Напротив, шанса да заработат над стандардот имаат и добрите занаетчии , на кои понекогаш им е доволен само сертификат за стажирање за да ја вршат својата професија. Интересот за занаети полека, но сигурно исчезнува , но тие се потребни како сол. На крајот на краиштата, вешт ѕидар или електричар секогаш ќе се собира, нели?

Слични плати

Во исто време, некои трговски професии всушност можат да заработат исто – а понекогаш и повеќе – од вработените кои вршат професии каде што е потребна универзитетска диплома. За работни места каде што е неопходно да се заврши, на пример, јасно се препорачуваат лекари, фармацевти, адвокати, архитекти или сметководители . Точно е дека овие професии бараат долгогодишно студирање и подготовка, без кои овие работници не би можеле .

Па, има работни позиции на кои не треба ревносно да седите над книгите со години. Станува збор за традиционални занаети кои бараат одредена рачна вештина и умешност, но секако и знаење. Во оваа категорија главно спаѓаат ѕидари, електричари, водоинсталатери, заварувачи, плочкари , но и вработени во гастро секторот – слаткари или келнери. Исто така, можно е да се вклучат професии кои припаѓаат на полето на нега на телото , чија задача е да ги разубавуваат другите: фризери или козметичари.

Голема побарувачка за занаетчии, мал интерес да се стане таков

Има голема побарувачка за овие професии, тие се многу барани. На крајот на краиштата, некој треба да ни ја изгради куќата. Но, понудата е ниска, и покрај пристојната заработка . Иако овие луѓе се добро платени и затоа што се дефицитарна стока. Размислува што секоја година универзитетите произведуваат многу дипломирани студенти кои не можат да најдат работа и ретко можат да се пријават на пазарот на трудот. Затоа е добро да се размислува за избор на професија веќе на крајот од основното училиште, бидејќи тоа е важен чекор кој значително ќе влијае на целиот живот на една личност.

Во следните две табели, можете да видите споредба на платите на работните места каде што се бара факултет и оние каде што не е потребен.

РоманијаБугаријаУнгарија СловачкаЛитванијаГерманијаХоландија
Електричар 480 – 950420 – 880730 – 1560900 – 2000715 – 14602300 – 44002200 – 4100
Мејсон 350 – 1030340 – 1030660 – 1660800 – 2300460 – 12551500 – 50001400 – 4900
водоводџија470 – 830380 – 910525 – 1120800 – 1900600 – 15802300 – 45002200 – 4300
заварувач 560 – 1200400 – 1160590 – 17001000 – 2000830 – 18801600 – 54001600 – 5800
столар430 – 1090350 – 1000650 – 1500830 – 1600500 – 13001500 – 52001500 – 4800
автомеханичар 510 – 960450 – 1060590 – 1350800 – 2000730 – 13102000 – 43001950 – 4100
фризер 330 – 850290 – 830450 – 1430650 – 1750430 – 10701600 – 32001600 – 3000
козметичар 350 – 800 415 – 830500 – 1230700 – 1300430 – 1020 1700 – 34001600 – 3200
маникир 400 – 830290 – 1220530 – 1430650 – 1450470 – 11202000 – 40001900 – 3800
готви430 – 880430 – 950480 – 1100700 – 1900600 – 11401700 – 40001800 – 3600
келнерка340 – 770360 – 840480 – 970700 – 1700480 – 7801500 – 36001500 – 3500
скеле 390 – 1400430 – 1315575 – 1810750 – 2300565 – 17301900 – 65001700 – 5800
Наведените плати се бруто во евра

Двојно образование

Препорачливо е да посегнете по наведените посакувани работни позиции и секако е подобро отколку да одите на факултет само за диплома или да пополните време, кое младите не можат да го снајдат. Одлично решение за проблемот со малата понуда на занаетчиски професии е дуалниот образовен систем, чиј модел се користи, на пример , во Швајцарија . Неговото воведување донесе многу добри резултати на земјата во одржувањето на ниска стапка на невработеност . Вештиот ѕидар, заварувач или скеле заработува исто или дури и повеќе од сметководител или архитект кој работи во канцеларија.

РоманијаБугаријаУнгарија СловачкаЛитванијаГерманијаХоландија
адвокат615 – 2200610 – 1780830 – 1980 1000 – 2700940 – 24002700 – 72002700 – 7500
докторот650 – 3215360 – 1540 760 – 36501100 – 37001000 – 25402700 – 76003000 – 7000
фармацевт550 – 1250670 – 1690 875 – 16001100 – 1800 евра860 – 16902200 – 56002200 – 5200
ИТ специјалист530 – 1730610 – 1950 780 – 19501200 – 2700815 – 23003000 – 6000 3000 – 6000
сметководител 500 – 1500490 – 1120800 – 1500980 – 1850700 – 15302000 – 4700 2200 – 5000
Архитект545 – 1210490 – 1350690 – 1750 970 – 2200720 – 16701900 – 62001800 – 6700
Овие податоци се обработуваат врз основа на информации од веб-страницата platy.sk и неговите верзии за поединечни земји

Од почеток, младите мора да се мотивираат дека нема срам да се има работа во занаетите, ниту пак е мачна работа. Всушност, тоа се професии каде што можат пристојно да заработат и да имаат голем придонес за општеството и другите луѓе. На крајот на краиштата, важи старата позната поговорка: Занаетот има дно од злато.

АТЕНА може да ви обезбеди атрактивно платена работа во различни сфери, на пример и во преработувачката индустрија. Нудиме интересни понуди за работа првенствено во Германија и Холандија.

Што мислите за занаетчиските професии, дали се потребни или не? Дали работите на овие работни места? Споделете го вашето искуство со нас во коментар подолу.