Во наредниот период секој од нас ќе се соочи со предизвикот да се бори со последиците од инфлацијата . Еден од неговите негативни ефекти ќе биде отпуштањето на вработените . Овој чекор ќе се случи доколку не се најде друго решение за проблемот со недоволниот профит на компанијата. Што да направите за да ја задржите вашата работа дури и за време на економска рецесија , која нема да ни помине во блиска иднина?

Како семејство

Ако сте страствен работник и работите во компанија која има добри односи со своите вработени, ја доживувате компанијата како свое семејство. Имате убави моменти со колегите и претпоставените. Сепак, тие се менуваат со предизвикувачки ситуации и пречки кои треба да ги надминете и да управувате заедно како тим. Доживувате заеднички подеми и падови , благодарение на што компанијата, вие и целиот работен тим станувате посилни и напредувате. Кога членот на вашето семејство минува низ тешки времиња, вие правите се што можете за да му помогнете. Барате решенија. Исто е и кога фирмата што ве вработува има проблем. Вашиот работодавец дефинитивно ќе го цени тоа.

Како да ја поддржите компанијата во која работите?

Присуство

Еден чекор е добра посетеност. Одете на работа на време и работете одговорно. Не пропуштајте кога има период на зголемена работа и се бара голема посветеност на работата, само доколку е навистина потребно и треба итно да завршите нешто.

Промоција на здравјето

Изградете го вашиот имунитет и одржувајте го вашето здравје во оптимална состојба, а истото важи и за вашите најблиски. Ако вработениот често не може да работи или мора да се грижи за болните членови на семејството, ова е помала компликација. За време на неговото отсуство има многу големи трошоци за работодавачот. Работниците кои често се болни и многу отсуствуваат од работа се првите кои ќе бидат отпуштени од работодавачот кога ќе се случи овој чекор.

Квалитет на работа

Стремете се кон целосни перформанси и доверливост. Клиентите првенствено се заинтересирани за квалитетни производи, услуги и услуги. Благодарение на побарувачката за услуги, компанијата може да ги извршува своите активности дури и за време на економска рецесија. Подеднакво важна улога игра и навременото завршување на зададените задачи.

Личен развој

Заработете повеќе додадена вредност за компанијата со тоа што ќе се развивате лично. На пример, почнете да се усовршувате на странски јазик, образовајте се, учете нови работи кои ќе ги користите на работа и позитивно ќе влијаат на вашите перформанси.

Зачувува

Во време кога цените вртоглаво растат, подобро е да заштедите енергија, материјали и други средства и ресурси на компанијата. На пример, можете повторно да ги користите искористените и непотребните канцелариски хартии за пишување. Можете да прочитате за начините на кои можете да заштедите енергија овде . Вклучете се и предложете каде заштедата на трошоците би била покорисна. Не плашете се да ги информирате претпоставените за тоа каде се трошат средствата.

Мотивација

Обидете се да бидете меѓу најдобрите вработени во одделот каде што работите. Ако се рангирате меѓу првите работници, го намалувате ризикот дека вие ќе добиете отказ. Обидете се да влијаете позитивно на колегите и да покажете лојалност кон вашиот работодавец и покрај лошите моменти. Изградете позитивна работна клима.

Иновации

Дојдете со идеи како да ја извршите работата поефикасно и како да ги подобрите процесите на компанијата. Ова ќе ја поддржи конкурентноста на компанијата.

Флексибилност

Одговарајте флексибилно на работните барања. Изберете благ пристап кон промените кои компанијата е принудена да ги воведе привремено, на пр. промена на работното време, помал временски фонд, принудни одмори.

Избегнувајте штрајкови

Не поддржувајте немири или штрајкови, бидејќи тоа нема да доведе никаде и никому нема да помогне.

Во наредните месеци не очекува период на предизвици. Од секој од нас зависи како ќе се справиме со тоа. Нашата компанија АТЕНА активно комуницира со компаниите, семејствата и другите работодавци во секое време (дури и за време на пандемијата на Ковид) со цел да добие работа без оглед на моменталната неповолна ситуација во светот. Можете да сметате на нас дека ќе продолжиме да го правиме тоа и ќе се обидеме да ви обезбедиме работа со надстандардна плата за да ја преживеете кризата.

Дали имате друга идеја како да и помогнете на вашата компанија и да избегнете губење на работата? Ние би сакале да ги прочитаме вашите забелешки во коментарите под статијата.