Живееме во тешко и тешко време, кога има рекордно поскапување за речиси сè – храна, енергија, гориво. Причината беше пандемијата на ковид, војната во Украина, но и фактот дека во последно време имаше минимална инфлација години, што логично мораше да се манифестира подоцна.

Фирми и отпуштање вработени

Се очекува оваа ситуација најверојатно да доведе до масовни отпуштања бидејќи работодавачите нема да имаат друг избор. Високите трошоци за енергија или помалата продажба – бидејќи луѓето помалку ќе купуваат и ќе користат услуги – ќе значат дека компаниите нема да имаат доволно средства за да си дозволат да платат ист број работници како кога им беше добро. За да разбереме зошто се случуваат отпуштања, прво мора да сфатиме дека отпуштањата се последното нешто што работодавачот сака да го направи.

Која е стапката на невработеност сега?

Каматите веќе растат и ќе продолжат да растат, што ќе предизвика и поголема невработеност. Можете да прочитате повеќе за зголемувањето на каматните стапки тука . Според статистичките податоци, сегашното ниво на невработеност во Словачка, на пример, е релативно ниско, освен во неколку помалку развиени региони. Процентуалната стапка на невработеност во земјава е 7,09%. Можете да видите колку е невработеноста во 2022 година во другите земји на ЕУ во табелата подолу.

Холандија 3,1%
Германија3,4%
Австрија5,2%
Бугарија5,5%
Романија5,0%
Хрватска7,3%
Литванија6,7%
Унгарија3,6%
Вкупната стапка на невработеност во Европската Унија е 6,7 отсто

Економската рецесија со задоцнување ќе се одрази на пазарот на трудот, затоа сегашната состојба не може да се смета за конечна. Претпоставката е дека невработеноста ќе се зголеми веќе во првата половина на следната 2023 година. Според предвидувањата тој ќе биде многу повисок од оној што владееше годинава. Сепак, работодавците ги отпуштаат своите вработени само како последно средство. Како последно средство, да се реши тешката ситуација и да се справи со негативната состојба на пазарот на трудот.

Причините зошто е тешко за една компанија да отпушти вработени се следните:

Тешко е да се најде добар вработен

Прилично е тешко да се најде вработен кој ќе биде посветен на својата компанија и кој ќе ја извршува својата работа одговорно. Откако ќе биде прифатен, потребно е да се обучи за работните процедури, што бара одредено време.

Штом компанијата има вработен, мора да се бори да го задржи

Исто така е тешко да се задржи вработен, бидејќи високиот обрт во моментов е вообичаена практика. Луѓето често ги менуваат работните места, ги менуваат работодавците во зависност од висината на платата и други фактори .

Губење на угледот

Отпуштањето на вработените предизвикува негативна репутација и губење на довербата во дадениот работодавач. Индиректно се поддржува конкуренцијата, бидејќи добрите вработени често се преселуваат на работа во конкурентски компании, што е непожелно.

Ситуацијата може да се промени

Намалувањето на побарувачката за работници лесно може да се замени со зголемување на побарувачката за нив. Ситуацијата може брзо да се сврти во секое време. Последователно, компанијата ќе мора повторно да бара и да регрутира нови вработени. Регрутирањето нови луѓе е финансиски барано и одзема многу време, што би можело да се искористи поинаку во други околности – поефикасно за унапредување на компанијата.

Намалување на перформансите

По отпуштањето на неколку вработени, постои ризик да се влоши квалитетот на дадените услуги, бидејќи работата на поранешните вработени мора да се префрли на други работници кои продолжиле да работат во компанијата. Квалитетот на нивната работа се намалува, бидејќи треба да работат повеќе – дури и за отпуштените колеги, но во исто време како порано.

Потребата за отпремнина

Компаниите мора да плаќаат отпремнина на вработените кои се принудени да дадат отказ. Дополнително, на работодавачот не му е лесно да го прекине работниот однос со вработен со кој има изградено личен однос низ годините на соработка.

Од горенаведените причини, повеќето компании се свесни за негативните ефекти поврзани со отпуштањето работници, па затоа прибегнуваат кон тоа само ако тоа е последниот можен излез, како да се оптимизира и да се балансира падот на продажбата и загубата на профит.

На кој начин компаниите се принудени да го решат падот на продажбата што ги очекува?

  • Како прво, постепено ќе ги ослободуваат луѓето кои се вишок, а во реалноста не се толку неопходни и корисни за општеството, носат помала додадена вредност. Нивната работа без проблем би ја прераспределувале другите колеги и би се снашле.
  • Тие привремено го суспендираат развојот на иновациите кои се користат за подобрување на работењето на компанијата и инвестирање во нив.
  • Наместо да се намалат, тие го намалуваат работното време на вработените, но ги задржуваат.
  • Ќе престанат да исплаќаат плати за одреден временски период, кои ќе ги испратат и за пропуштениот период, штом ќе почнат да им оди добро.
  • Тие ќе прибегнат кон привремено суспендирање на производството и давање услуги, како што беше случај за време на пандемијата на коронавирус, на пример.
  • Во најлош случај тоа ќе ги доведе до целосно откажување на постоењето на компанијата.

Секоја добра компанија цени продуктивен и добар вработен кој работи ефикасно. Затоа и за време на економска криза не сака да го отпушти персоналот. Тоа е причината поради која тој посегнува на овој чекор кога веќе не може да најде друг излез од сложената ситуација.

За тоа како можете да ја задржите работата дури и за време на економска рецесија ќе можете да прочитате во следниот блог.

Што мислите за отпуштање работници? Споделете ги вашите размислувања со нас во коментарите подолу.