Pas Brexit, të cilin e presim në Bashkimin Evropian për të dytin vit, do të ketë ndryshime të mëdha në funksionimin e tregtisë së përbashkët, lëvizjen e njerëzve, mallrave dhe shërbimeve. A do të përfitojnë punëdhënësit nga Brexit? Çfarë negative dhe pozitive do të sjellë largimi i Britanisë nga Bashkimi Evropian?

Sipas studimit të fundit, largimi i Britanisë së Madhe nga Bashkimi Evropian (BE) pa marrëveshje, pra një Brexit i vështirë, do të kishte ndikimin më të fortë në tregun e punës në Maltë, Irlandë, Belgjikë dhe Sllovaki. Këto vende kanë një shkëmbim intensiv mallrash dhe shërbimesh me Britaninë. Mbretëria e Bashkuar importon rreth 38% të ushqimit, me BE-në që përbën një pjesë të madhe të importeve të ushqimit. Megjithatë, kjo hapje së shpejti do të marrë fund.

Tërheqja e Britanisë nga BE-ja do të ndikojë më shumë në bujqësi

Sipas një studimi të Universitetit Katolik Belg në Leuven, u dëshmua se tërheqja eventuale e Britanisë së Madhe nga BE do të kishte pasoja fatale për ekonominë e të gjithë Evropës. Rreth 1.2 milionë njerëz që punojnë aktualisht atje mund të humbasin punën e tyre për shkak të Brexit. Duke qenë se tregu europian është kaq i ndërlidhur, Brexit do të na prekë të gjithëve. Një Brexit i vështirë do të ndikonte në industri të ndryshme në vende të veçanta. Në Brazil dhe Bullgari, për shembull, bujqësia do të vuante më shumë, në Gjermani dhe Republikën Çeke industria e automobilave, në Belgjikë dhe Austri me pakicë dhe shumicë.

EFEKTET NEGATIVE TË BREXIT NË EKSPORTET E BE-së (burimi: Funcas )

“Në botën aktuale të globalizuar, mund të supozohet se nëse do të kishte mungesë të llojeve të caktuara të mallrave, hapësira në treg në shumicën e rasteve do të plotësohej shumë shpejt nga një ofertë konkurruese, qoftë nga vendet anëtare të BE-së, qoftë nga importet preferenciale. ”

– zëdhënëse e Ministrisë së Ekonomisë

Tregu i vetëm evropian bazohet në parimin e lëvizjes së lirë të mallrave, njerëzve, shërbimeve dhe kapitalit. Pas daljes së Britanisë nga BE, kjo marrëveshje do të pushojë së zbatuari. Me largimin e tij, ai do të nisë një zinxhir që ndoshta do të zvarritet për disa vite dhe gradualisht do të na prekë të gjithëve. Paradoksi është se Brexit do të prekë tregun e punës dhe vetë britanikët. Sipas një studimi belg, më shumë se gjysmë milioni prej tyre mund të humbasin punën e tyre. Sigurisht që do të ketë një ndikim të rëndësishëm edhe në vendet e tjera evropiane. Përafërsisht 291,000 gjermanë, 141,000 francezë, 139,000 italianë dhe 122,000 polakë mund të humbasin punën e tyre. Sigurisht që largimi i Britanisë nga BE-ja do të sjellë disa probleme.

Më shumë se 1.2 milionë njerëz do të humbasin punën e tyre

Shumë analistë parashikojnë se papunësia në Britani, e cila aktualisht është rreth 5%, niveli më i ulët në pothuajse 10 vjet, do të rritet pas largimit nga BE. Ngadalësimi ekonomik do të ndikojë negativisht edhe në pagat. Instituti Kombëtar i Britanisë për Kërkime Ekonomike dhe Sociale ka parashikuar se pagat reale do të jenë midis 2.2% dhe 7% më të ulëta pas largimit nga BE deri në vitin 2030 sesa nëse Britania do të mbetej në bllok. Kjo është në kontrast me mbështetësit e Brexit të cilët kanë argumentuar se tregu i punës do të jetë më dinamik pas daljes nga sindikata pa u penguar nga rregulloret evropiane.

HUMBJET E VLERËSUARA (burimi: Funcas )

Në referendum ndikoi edhe kriza e migracionit që ndodhi në vitin 2016. Gjermania donte të adresonte kuotat dhe çështjen e krizës së migracionit përmes një plani veprimi midis BE-së dhe Turqisë. Kjo do të nënkuptonte pranimin vullnetar të emigrantëve nga Turqia. Problem u bë edhe çështja e largimit të Britanisë nga BE, pasi sipas statistikave, Mbretëria e Bashkuar çdo vit pranon më shumë emigrantë se çdo vend tjetër anëtar i BE-së (përfshirë Gjermaninë). Edhe para shpalljes zyrtare të referendumit, bankat e huaja me degë në Londër filluan të llogarisin transferimin e tyre në një tjetër metropol evropian.

“Punëtorët e huaj janë tani një pjesë e rëndësishme e ekonomisë britanike, tregu i punës është i uritur për rekrutë të rinj. Me përjashtim të një recesioni katastrofik, nuk do të ketë shumë interes për të krijuar probleme për punonjësit ekzistues, pavarësisht nga skenari.”

– analist në Institutin e Analizave Ekonomike dhe Sociale

Në rast të një Brexit-i të vështirë, Britania e Madhe do të humbiste më shumë se 1.2 milionë punonjës nga i gjithë Bashkimi Evropian, të cilin ajo aktualisht punëson. Kjo lëvizje do të ishte një tronditje e madhe për ekonominë britanike, e cila mund të kishte pasoja fatale.

Britania si një “vend i tretë”

Britania tani mund të operojë në të ardhmen si një “vend i tretë” sipas rregullave të OBT-së (Organizata Botërore e Tregtisë). Kjo do të thotë se ajo do të përcaktonte vetë rregullat e politikës së migracionit. Në këtë rast, ndoshta do të prezantojë një sistem pikësh siç ka Australia, dhe punonjësit nga jashtë do të punësohen me përparësi sipas aftësisë. Alternativa më e mundshme është që në Britani, njerëzit nga Bashkimi do të mund të vazhdojnë të punojnë pa probleme të mëdha, por nuk do të mund të marrin, për shembull, përfitime sociale. Besohet se rezistenca ndaj emigrantëve në këtë vend ishte më shumë për ngurrimin për të paguar këto përfitime. Nga ana tjetër, megjithatë, është e vërtetë se disa profesione britanikët nuk janë të gatshëm t’i bëjnë, kështu që ata do të vazhdojnë të kenë nevojë për fuqi punëtore nga jashtë.

HUMBJA E PBB-së për shkak të “MOS TREGTIMIT” (burimi: Funcas )

“Brexit shkakton pasiguri tek investitorët dhe ndikon në rritjen ekonomike duke vonuar apo edhe duke zhvendosur vendimet gjeografike për investime dhe zhvillim. Ndikimi i Brexit është qartësisht negativ për Evropën dhe rritjen e saj ekonomike”.

– anëtar i bordit të drejtorëve dhe drejtues i seksionit të menaxhimit të investimeve të DSS Poštová banka

Largimi i Britanisë së Madhe nga Bashkimi Evropian duket si një fakt i pashmangshëm, prandaj detyra jonë do të jetë ta shfrytëzojmë në maksimum këtë mundësi dhe të përpiqemi të maksimizojmë efektet pozitive në ekonomi. Në të njëjtën kohë, do të jetë e nevojshme të minimizohen efektet negative të largimit të Mbretërisë së Bashkuar nga Komuniteti Evropian. Kështu, kompanitë britanike do të detyrohen të rishpërndajnë prodhimin dhe operacionet e tyre për të ruajtur konkurrencën e tyre. Në këtë mënyrë, interesi eminent i kompanive britanike do të jetë krijimi i degëve në Evropë. Pas daljes nga Bashkimi, parametrat e migracionit do të mbeten të pandryshuara dhe nuk do të ketë rritje të fleksibilitetit rregullator brenda Britanisë së Madhe.