A téli hónapok közeledtével a gondozásra szoruló idős személyeknek nem sok lehetőségük van szabadidejük eltöltésére. Mivel az időjárás nem sok szabadtéri tevékenységet tesz lehetővé, sok esetben az egyedüli lehetőség a tévénézés vagy az olvasás. Sajnos a könyvekben sokszor kicsi a betű, és a tévénézés, azon kívül, hogy kitölti az idejüket, nem hasznos. Gondolt már arra, hogy vegyen nekik egy táblagépet?

Túl öreg vagyok a táblagéphez

Valószínűleg ezt a választ kapta, ha valaha is közvetlenül megkérdezte őket. A technológiai fejlődésnek köszönhetően azonban a modern táblagépek intuitívak és felhasználóbarátok. Csak állítsa be őket a felhasználó igényeinek megfelelően.

A kontraszt és a betűméret növelése két nagyszerű dolog, amivel érdemes kezdeni. Ha ez a lépés megtörtént, akkor az idős személy igényei szerint folytathatja a beállítást. Amennyiben rosszul lát, telepíthet egy alkalmazást, amely hangosan felolvassa a képernyőn megjelenő szöveget. Ha ágyhoz van kötve, vehet egy táblagép-állványt, hogy ne kelljen állandóan tartania. A szoftver és a perifériák testreszabásának lehetőségei szinte korlátlanok!

Miért jobb egy táblagép, mint egy TV?

Amikor valaki tévét néz, akkor csak nézi. Nem lép kapcsolatba senkivel. A legtöbbször még csak gondolkodnia sem kell. Egy táblagép használatakor ez teljesen más. Csak telepítsen néhány olyan játékot, amely serkenti a kognitív képességeket. Nem számít, hogy ez egy sudoku, egy keresztrejtvény vagy akár egy candy crush. Orvosi kutatások azt mutatják, hogy az elme aktívan tartása lassítja a demencia és a memóriavesztés hatásait.

De ez még nem minden. Egy táblagéppel a kezükben és néhány rövid edzéssel az idős személyek tarthatják a kapcsolatot a nem ugyanabban a háztartásban élő barátaikkal és rokonaikkal. Képzelje el, mennyire boldoggá teheti őket, különösen a hidegebb hónapokban, amikor nehezebb elhagyni a házat.

Mitől jobb egy tablet, mint egy könyv?

Kezdjük azzal, hogy a táblagép súlya és mérete felér egy kis könyvvel, de egy egész könyvtár elfér benne. Ráadásul a könyvek betűmérete sok esetben még olvasószemüveggel is túl kicsi sok idős személy számára. Egy táblagép esetében a betűméret személyes preferencia kérdése.

Táblagépek és ápolók

Ha családtagjának ápolóra van szüksége, egy táblagép szintén nagy segítség lehet mind az ápoló, mind a beteg számára. Tegyük fel, hogy a betegnek éjszaka segítségre van szüksége. Néhány egyszerű érintéssel bármikor felhívhatja az ápolót. Természetesen ugyanezt a hatást elérheti egy csengővel is. A csengővel ellentétben azonban a táblagépet bárhová magával viheti, és nincs szüksége állandóan csatlakoztatott tápkábelre.

Mivel sok ápoló külföldről érkezik, a táblagép fordításra is használható. Nem számít, mennyire fejlett valaki egy idegen nyelvben, nehéz tudni vagy megjegyezni az összes szót és kifejezést, amelyet a mindennapi kommunikációban használnak. A táblagép kéznél tartása nemcsak ezt a problémát oldja meg, hanem azt is kiküszöböli, hogy az ápoló és a beteg közötti nyelvi akadályok ronthatják a nyújtott szolgáltatást.

A legtöbb idős személynek különböző betegségekre kell gyógyszert szednie. Bármennyire is igyekszik a beteg és az ápoló mindent megjegyezni, nem olyan nehéz néha elfelejteni valamit. A naptár néhány egyszerű beállításának köszönhetően a táblagépen lehet egy órarend a gyógyszerbevételről, és soha többé nem feledkeznek meg róluk.

A megfelelő táblagép kiválasztása

A piacon lévő sok lehetőség mellett elég nehéz döntést hozni, és biztosnak lenni a döntésben. Javasoljuk, hogy olyan táblagépet vegyen a családtagnak, amelyet kényelmesen tud használni, vagy legalábbis olyat válasszon, amelynek operációs rendszere megegyezik az ön által használt eszközökével. Ez megkönnyíti és felgyorsítja a szükséges beállítások elkészítését. Ráadásul így sokkal könnyebben tudna válaszolni a sok elkerülhetetlen kérdésre, amit az új készülékkel kapcsolatban kapni fog.

Összefoglalva, a táblagépek kényelmes és sokoldalú eszközök, amelyek nemcsak az idős személy szabadidejét tehetik élvezetesebbé, hanem a kondícióját is javíthatják. Lehet, hogy némi időt kell majd azzal töltenie, hogy megtanítsa családtagjának a használatát, de ha ez megtörtént, a táblagép egy olyan eszközzé válik, amely nélkül el sem tudja képzelni a működését.

Előfordult már, hogy meg kellett tanítania egy idősebb családtagját az okostelefon/táblagép használatára? Mi volt a legérdekesebb vagy legszórakoztatóbb pillanat ebben a folyamatban? Ossza meg velünk az alábbi megjegyzések között.