Volt már olyan helyzetben, hogy szerettének 24 órás gondozásra volt szüksége, ami anyagi kihívást jelent? A jó hír az, hogy jogosult támogatásra. Ezek bizonyos mértékig tehermentesítik önt az otthoni ápolással kapcsolatos költségek alól. Mennyit kaphat, ha Németországban él?

Hozzájárulások az ápolásra

Ha szülője betegség vagy kora miatt képtelen önállóan működni, megfelelő megoldást fontolgat a megsegítésére. A legideálisabb választás a 24 órás otthoni ápolás. Ha inkább ügynökségen keresztül foglalkoztatott ápolót szeretne kiküldetésen keresztül, ez lesz a legolcsóbb az összes lehetséges megoldás közül (összehasonlítva egy vállalkozó ápoló alkalmazásával vagy azzal, hogy saját maga lenne a munkaadója). Németországban azonban ez az ápolás havi 2000-3000 euróba kerül. Az ápolásra szoruló hozzátartozóinak nyújtott juttatások megkönnyíthetik a helyzetet.

Ápolási

Az alábbiakra vehet fel ápolási hozzájárulást a németországi egészségbiztosítók által létrehozott hosszú távú ellátás biztosítási pénztár (Pflegekasse) pénzbeli juttatások formájában. Ez az egészségbiztosítással rendelkező személyek számára törvényes jogosultság. Az úgynevezett “Pflegegeld” a függőségi foknak (Pflegegrad) megfelelően kerül kifizetésre. Ez havi 316 és 901 euró között mozog. Ezeket a fokozatokat öt kategóriába sorolják a személy állapotának súlyossága szerint. Bár az első fokozathoz tartozó betegek nem jogosultak ápolási támogatásra, más juttatásokban részesülhetnek.

Az ápolási támogatás felhasználható az otthoni ápoló fizetése részének fedezésére , mivel az nem elkülönített. Ez azt jelenti, hogy a döntés az öné, mint rokoné, hogy mire használja. Van egy másik juttatás is – a természetbeni ápolási támogatás (Pflegesachleistung). Ez azonban az egészségügyi képzettségű ápolói személyzet díjazására szolgál. Ezért nem szabad őket összetéveszteni. Ha családtagja ápolásra szorul, kérje meg a biztosítótársaságot, hogy állapítsa meg a rászorultsági szintet. Jogosult az ápolási támogatásra, ha otthon ápolják. Az elmúlt tíz évben legalább két éven keresztül járulékot kellett fizetniük a hosszú távú gondozás szociális alapjába, amely az egészségbiztosítási alap része. A juttatás akkor is igénybe vehető, ha ön ambuláns szolgáltatást vesz igénybe, és kombinálható a természetbeni hozzájárulásokkal.

ápolás fokozata havi összegéves összeg
2316 €3 792 €
3545 €6 540 €
4728 €8 736 €
5901 €10 812 €
Az ápolási támogatás összege

Hogyan igényeljen ápolási támogatást?

Az ápolási támogatást már azelőtt igényelheti, hogy a szülőjének megállapítják a rászorultsági fokozatot. Küldjön írásbeli kérelmet levél vagy e-mail formájában annak a biztosítótársaságnak, amelynek ön biztosítottja. Telefonon is megteheti (de akkor nem kap nyugtát) vagy személyesen. Ezt az ápolásra szoruló személynek kell kérnie, de ha ez nem lehetséges, akkor annak a személynek, akit ő meghatalmaz. Ezután felkeres egy orvost, aki a jelentkezésétől számított 14 napon belül eljön az otthonába, hogy felmérje a rászorultsági szintjét. Ezután 25 munkanapot kell várnia, és addigra jelentést kell készíteniük. Ha kérelmét elutasítják, az elutasítástól számított egy hónapon belül jogában áll fellebbezni, vagy akár kérheti annak a besorolásnak a felülvizsgálatát , amelybe hozzátartozóját sorolták.

Ez a hozzájárulás közvetlenül az ápoló számlájára küldhető. Ebben az esetben a kérelemben megjegyzést kell feltüntetni. Ellenkező esetben az ellátást igénybe vevő személyre ruházzák át. A támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtásának napján kezdődik, így azt visszamenőlegesen a kérelem benyújtása és a jóváhagyás időpontja közötti időszakra fizetik ki.

Ellenőrzések

Figyelembe kell vennie az ápolási támogatás csökkentését is, ami akkor következik be, ha a hozzátartozóját kórházba kell helyezni vagy rehabilitációra kell küldeni. Ebben az esetben a támogatást az első négy hétre folyósítják. Ha az ápoló rövid időre kiesik, és az ápolt személy erre az időre idősotthonba kerül, ön nem veszíti el a juttatást. Ezt legfeljebb nyolc héten keresztül 50%-os arányban kapja meg. Ezt követően a jogosultság megszűnik, ha az otthoni ápolást nem folytatják.

Annak érdekében, hogy ez a támogatás tartósan fennmaradjon, a beteg állapotának rendszeres konzultációjára van szükség az orvossal. Ha az a 2. 3. rászorultsági fokozaton belül esik, hathavonta konzultációt tartanak. Ha az 4. 5. fokozaton szerepel,az ellenőrzéseket háromhavonta kell elvégezni. Ha figyelmen kívül hagyja ezeket a határidőket, a hozzátartozója elveszítheti az ápolási támogatást. Ezeket magának kell elintéznie, a biztosító nem fogja emlékeztetni önt.

Egyéb hozzájárulások

A rászorultság első fokozatától kezdve ön havonta 125 euró(évente 1 500 euró) összegű segélyszolgáltatásra (Entlastungsleistungen) jogosult. Úgy tervezték, hogy támogassa önt a mindennapi életben. Nem közvetlenül a szolgáltatást igénybe vevő személy számlájára fizetik. A hosszú távú ápolási biztosítási alap szolgáltatásait igazolni kell . A költségtérítés utána történik. Németországban az ápolásra szoruló embereknek csak 50%-a részesül ebben a segélyben. Többek között (házi segítségnyújtás – takarítás, főzés, nappali és éjszakai ellátás, bentlakásos ellátás), 24 órás ápolás költségeire használható fel. Ezt a juttatást nem szükséges kérelmezni. Mindössze annyit kell tennie, hogy leadja a fent említett igazolást a szolgáltatóktól. Az előző évben fel nem használt hozzájárulások a következő naptári év hat hónapjában használhatók fel. A 2022. évi ellátások tehát június 30-ig nem vesznek el. 2023.

Támogatás a lakhatási adaptációhoz

Ezen túlmenően egyéb hozzájárulások is rendelkezésre állnak a beteg életének megkönnyítésére és javítására. Például 4000 eurós támogatás a lakás átrendezéséhez vagy átalakításához, hogy az otthont a beteg igényeihez igazítsák. A támogatás felhasználható egy fürdőszoba átalakítására (akadálymentes zuhanyzó építésére) vagy egy liftre, amely biztosítja a mozgáskorlátozott betegek zökkenőmentes áthelyezését. Az úgynevezett platformliftek vagy a széklift formájú felvonók arra szolgálnak, hogy a beteget feljuttassák a lépcsőn. Megvalósításuk 3800 eurónál kezdődik. A támogatásra való jogosultság az első fokú függőségi fokozatba sorolt betegre is vonatkozik. Ha a háztartásban több személy is ápolásra szorul, legfeljebb 16 000 eurós támogatás igényelhető. Személyenként fizetik, és az otthoni ápolásban részesülő betegek számára nyújtják.

Tisztálkodási szerek vagy telefonos sürgősségi vonal

A fertőtlenítőszerekre, kesztyűkre, maszkokra vagy ágyalátétekre havi 40 euró juttatás is létezik. Nincs szükség orvosi receptre, csak a rászorultság elismerésére és az otthoni ápolás igénybevételére. Kétféleképpen lehet hozzájutni – a csomag ingyenes megrendelésével vagy megvásárlásával, amelyet a biztosítótársaság utólag megtérít. Vészhelyzet esetén van házi segélyhívás is (az idős személy jelzést küld egy hozzátartozónak vagy az ápolói személyzetnek, hogy azok segítséget tudjanak szervezni esés, szívroham stb. esetén), amelyet a biztosítási alap fedez havi 25,50 euró összegben az üzemeltetésért és 10,49 euró összegben a telepítési költségért. A hívások vezetékes telefonon, mobilon és speciális órákon keresztül is kezdeményezhetők.

Ha megbízható ápolót vagy ápolónőt keres, az Atena rengeteg közép- és kelet-európai országból származó, munkára kész és nyelvtudással rendelkező ápolóval rendelkezik.

Van tapasztalata az otthoni ápolási támogatás igénybevételével?