На патот на професионалниот живот, „растот во кариерата“ може да значи различни работи за различни луѓе. Некои може да го гледаат тоа како повисока плата, други како стекнување нови вештини, додека некои можеби го гледаат како поголема одговорност или позначајна улога во нивната организација. Како и да го дефинирате, секој сака раст. Значи, што можете да направите ако се чувствувате како да стагнирате?

Видови на раст на кариерата:

  • Повисока плата:

Зголемувањето на приходот е инхерентно признание за вашата повисока вредност и придонес за организацијата. Нагорниот тренд на вашата плата е често најдиректен израз на вашиот раст. Тоа не само што ги потврдува вашите напори, туку и гарантира дека ќе бидете компензирани во согласност со развојот на вештините, искуството и стандардите на пазарот.

  • Учење и подобрување:

Професионалниот раст не е секогаш поврзан со финансиски придобивки. Проширувањето на вашите хоризонти со стекнување нови вештини, совладување нови алатки или дури и подобрување на меките вештини како што се управување со луѓе, преговарање и комуникација може да биде непроценливо. Континуираното учење гарантира дека ќе останете релевантни во професионално опкружување кое постојано се менува. Тоа ве прави прилагодлив и напреден предност за секој тим.

  • Качување по корпоративната скала:

Унапредувањето на рангирањето во една организација не е само промена на работните позиции. Се работи за играње поважна улога во обликувањето на иднината на компанијата , донесување клучни одлуки и водење на тимовите до успех. Секој чекор на скалата е доказ за вашата посветеност, перформанси и довербата што организацијата ја дава во вас.

Совети за постигнување професионален раст:

  • Самоевалуација:

Редовната интроспекција е од суштинско значење. Одвојте време да разберете што ве тера, во што се истакнувате и области на кои можеби ќе треба внимание. Оваа лична ревизија ќе ви обезбеди патоказ за тоа каде треба да ги насочите вашите напори за раст.

  • Континуирано образование:

Светот се развива, а истото треба и вие. Поминете време за проширување на вашето знаење. Без разлика дали преку онлајн курсеви, семинари или менторски сесии, секогаш бидете во позиција да учите . Ова не само што ќе ги зголеми вашите ингеренции, туку и ќе гарантира дека секогаш сте во првите редови на развојот на индустријата.

  • Создадете мрежи:

Градењето професионални односи е повеќе од само размена на бизнис картички . Станува збор за создавање мрежа на врсници од индустријата кои можат да понудат увид, да воведат можности или да даваат совети. Вмрежувањето може да отвори врати за кои никогаш не сте знаеле дека постојат.

  • Побарајте повратни информации:

Растот често доаѓа од разбирање на различни перспективи. Соработувајте со врсниците, претпоставените, па дури и со подредените за да добиете повратни информации. Ваквите интеракции можат да понудат непроценливи сознанија за тоа како можете да се подобрите или областите што можеби сте ги занемариле.

  • Поставете си јасни цели:

Поставувањето и краткорочни и долгорочни цели ви дава чувство на насока . Тоа ќе ви овозможи да ги усогласите вашите чекори со вашите амбиции. Со поставување на мерливи пресвртници, можете да го следите вашиот напредок и да останете мотивирани.

Каде што работите е исто толку важно како и колку сте добри во вашата работа.

Сепак, средината во која работите игра клучна улога во вашата траекторија на раст. Вистинскиот работодавач или партнер може или да го поддржи или да го задуши вашиот раст. Многу е важно да се биде во средина каде што растот не е само збор, туку вистински, опиплив резултат .

Во Atena ја разбираме важноста на професионалниот раст. Овде нема ниту еден вработен кој би земал иста плата како лани. Ние се стремиме да обезбедиме секој член на нашиот тим да доживее раст, без разлика дали е индивидуа или како дел од една поголема целина. За оние кои сметаат дека вработувањето е долгорочен потфат, а не само минлива фаза, Атена е вашата дестинација. Растете со нас и заедно да ја градиме иднината.