До 60% од луѓето на возраст од 65 и повеќе години поседуваат паметен телефон. Тие се специјално создадени за користење на различни интересни, практични и пред сè корисни мобилни апликации. Многу од нив не само што можат да му го направат животот попријатен или да го едуцираат, туку и да му го олеснат секојдневието. Повеќето од нив се достапни на англиски јазик, што го разбираат многу постари, особено во Холандија. А и да не разбираат, на пример оние во земјите од германско говорно подрачје, барем нивните деца или внуци знаат англиски. Еве неколку бесплатни апликации кои ќе ви го олеснат животот вам и на вашата сакана. Неодамна, ги разгледавме и ефектите на таблетите врз животот на постарите граѓани .

Medisafe – планер за употреба на лекови

Апликацијата едноставно ве потсетува кога да земате лекови или витамини. Постарите луѓе може да заборават да земат некои од лековите што им се препишани во вистинско време или воопшто да не ги земаат. Освен тоа, ако имаат проблеми со меморијата, тоа е особено тешко. Пропуштањето апче според упатствата на лекарот или фармацевтот може да биде сериозен проблем кој води до влошување на здравствената состојба. Благодарение на оваа модерна апликација, тие нема да заборават ниту еден лек, бидејќи потсетник ќе добијат и членовите на нивното семејство.

Краток

Се користи за снимање на разговорот со докторот за да не заборавите што ви кажал. Дополнително, ако се изгубите во тешка медицинска терминологија, апликацијата ги истакнува деловите со медицински термини. Дополнително, транскрипцијата на комуникацијата во писмен разговор го дава и самото објаснување на поединечни медицински термини што не ги разбирате. Сето ова може да се сподели и со медицинскиот персонал за да се добро запознаени со здравствената состојба на клиентот. Тоа е толку паметно и одлична алатка.

Лупа со светлина

Постарите луѓе често страдаат од некој вид на болест на очите, поради што малите букви на екранот на паметниот телефон или таблетот може тешко да се читаат, ако воопшто и воопшто. Апликацијата ја користи камерата на вашиот телефон за да ги зумира сите текстови што треба да ги прочитате. Во исто време, можете да користите фенерче за да го осветлите фонтот ако сте во просторија или средина каде што е слаб. Читањето прирачници, летоци, етикети, весници и книги ќе стане многу полесно.

апликации

SmartBP

Тоа им помага на постарите лица да го следат нивното здравје на срцето преку следење на крвниот притисок. Ги запишува своите сегашни вредности со текот на времето, благодарение на што е можно да се провери дали се нормални и да се набљудува ефектот на употребените лекови врз него. До 50% од постарите имаат проблеми со хипертензија – хроничен висок крвен притисок.

Змеј

Благодарение на алатката, постариот може да го користи својот глас за да креира пораки, е-пошта или да бара што било на Интернет. Погоден за луѓе кои имаат проблем со подвижноста или страдаат од Паркинсонова болест и имаат потешкотии да ги контролираат своите екстремитети.

Читач на глас на глас

Тоа е спротивно од претходната апликација. Може да конвертира текст во гласовна снимка. Чита пораки, е-пошта и веб-страници. Таа е развиена за луѓе со проблеми со видот.

Сјајност

Со возраста, вашиот роднина е позаборавен, нервните клетки во мозокот исчезнуваат или ја забавуваат нивната активност. Lumosity е апликација која поддржува обука на мозокот. Ќе најдете стотици забавни загатки и загатки кои ја подобруваат меморијата, вниманието и брзината на размислување.

апликации

Судоку

Судоку е одлична игра која веројатно сите ја знаат. Го подобрува логичното размислување и концентрацијата, а со тоа го тренира мозокот. Тоа е погодна активност за спречување на деменција или за нејзино забавување и ублажување на нејзините симптоми. Покрај во хартиена форма, постои и во дигитална форма.

апликации

Педометар

Тоа е добро решение за активните постари лица кои сакаат да се одржуваат во форма. На крајот на краиштата, пешачењето е многу здраво и прошетките на свеж воздух можат само да имаат корист за целокупната состојба и благосостојба – и физичка и ментална. На овој начин ќе имате преглед на вашата дневна статистика. Некои апликации се збогатени дури и со корисни вежби.

Дали веќе имате искуство со некоја од овие апликации?