A 65 éves és idősebb emberek 60%-a rendelkezik okostelefonnal. Ezek tökéletesen alkalmasak számos érdekes, praktikus és mindenekelőtt hasznos mobilalkalmazás használatára. Sok közülük nem csak élvezetesebbé teheti a felhasználó életét, vagy oktathatja őt, hanem megkönnyítheti a mindennapjait is. A legtöbbjük angolul érhető el, amit sok idős személy ért, különösen Hollandiában. Még ha nem is értik, például a német nyelvű országokban élők, legalább a gyermekeik vagy unokáik beszélnek angolul. Íme néhány ingyenes alkalmazás, amely megkönnyíti az ön és szerettei életét. Nemrégiben azt is megvizsgáltuk, hogy a táblagépek milyen hatással vannak egy idős ember életére.

Medisafe – gyógyszertervező

Az alkalmazás egyszerűen emlékezteti önt, hogy mikor vegye be gyógyszereit vagy vitaminjait. Az idősebbeknél előfordulhat, hogy a felírt gyógyszerek mennyisége miatt elfelejtenek néhányat a megfelelő időben bevenni, vagy egyáltalán nem veszik be. Ráadásul, ha memóriaproblémáik vannak, ez különösen nagy kihívás. Az orvos vagy gyógyszerész által előírt tabletta kihagyása komoly problémát jelenthet, amely az egészségi állapot romlásához vezethet. Ezzel a modern alkalmazással nem fognak elfelejteni semmilyen gyógyszert, mert a családtagjaik is kapnak emlékeztetőt.

Abridge

Arra szolgál, hogy rögzítse az orvossal folytatott beszélgetést, hogy ne felejtse el, mit mondott önnek. Ráadásul, ha eltéved a nehéz orvosi terminológiában, az alkalmazás kiemeli az orvosi kifejezéseket tartalmazó részeket. Ezenkívül a kommunikáció írásbeli beszélgetéssé történő átírása az ön által nem értett egyes orvosi kifejezések tényleges magyarázatát is biztosítja. Mindezeket az ápolói személyzettel is meg lehet osztani, hogy ők is jól ismerjék az ügyfél állapotát. Nagyon praktikus és nagyszerű eszköz.

Nagyító üveg lámpával

Az idősebb emberek gyakran szenvednek valamilyen szembetegségben, ezért nehéz, ha nem lehetetlen elolvasni az apró betűket egy okostelefon vagy táblagép képernyőjén. Az alkalmazás a telefon kameráját használja, hogy ráközelítsen az olvasandó szövegre. Használhat lámpát is az írás megvilágítására, ha olyan szobában vagy környezetben van, ahol sötét van. Az utasítások, betegtájékoztatók, címkék, újságok és könyvek olvasása sokkal könnyebbé válik.

alkalmazások

SmartBP

Segít az időseknek nyomon követni szívük egészségét a vérnyomásuk ellenőrzésével. Időrendben rögzíti az aktuális értékeket, így ellenőrizheti, hogy azok a normál értéktartományon belül vannak-e, és megnézheti, hogy a szedett gyógyszerek milyen hatással vannak rá. Az idős személyek akár 50%-a küzd magas vérnyomással – krónikus magas vérnyomással.

Dragon

Ennek az eszköznek köszönhetően az idős személy a hangját használva üzenetek, e-mailek hozhat létre vagy böngészhet az interneten. Alkalmas olyan emberek számára, akiknek mozgásproblémáik vannak, vagy például Parkinson-kórban szenvednek, és nehezen tudják irányítani a végtagjaikat.

Voice Aloud Reader

Ez az előző alkalmazás ellentéte. Képes a szöveget hangfelvételre konvertálni. Üzeneteket, e-maileket és weboldalakat olvas. Látásproblémákkal küzdő emberek számára fejlesztették ki.

Lumosity

Ahogy rokona idősödik, az agy idegsejtjei elhalnak vagy lelassulnak. A Lumosity egy agytréning alkalmazás. Több száz szórakoztató rejtvényt és feladványt talál benne, amelyek javítják a memóriát, a koncentrációt és a gondolkodás sebességét.

alkalmazások

Sudoku

A sudoku egy nagyszerű játék, amelyet mindenki ismer. Gyakorolja a logikus gondolkodást és a koncentrációt, így edzi az agyat. Ez a tevékenység alkalmas a demencia megelőzésére, illetve annak lassítására és tüneteinek enyhítésére. A papírformán kívül már digitális formában is létezik.

alkalmazások

Lépésszámláló

Jó megoldás az aktív idősek számára, akik szeretnék fitten tartani magukat. Végül is a séta nagyon egészséges, és a friss levegőn való séta csak jótékony hatással lehet az általános fittségre és jólétre – mind fizikailag, mind mentálisan. Így áttekintheti a napi statisztikáit. Egyes alkalmazások még hasznos gyakorlatokkal is rendelkeznek.

Van már tapasztalata valamelyik alkalmazással?