Со претстојните зимски месеци, постарите лица на кои им е потребна грижа немаат многу можности за поминување на слободното време. Бидејќи времето не дозволува многу активности на отворено, во многу случаи единствените две опции се гледање телевизија и читање. За жал, отпечатокот во книгите е мал и гледањето телевизија не им прави ништо освен да им го пополни времето. Дали некогаш сте размислувале да им купите таблет?

Престар сум за таблет

Веројатно го добивте овој одговор ако некогаш директно ги прашате. Сепак, благодарение на технолошкиот напредок, модерните таблети се интуитивни и прифатливи за корисниците . Треба само да ги поставите според потребите на корисникот.

Зголемувањето на контрастот и големината на фонтот се две одлични работи за почеток. По завршувањето на овој чекор, можете да продолжите според потребите на постариот. Во случај да има слаб вид, можете да инсталирате апликација која гласно го чита текстот на екранот. Ако е врзан за кревет, можете да купите држач за таблети за да не мора постојано да го држи. Опциите за прилагодување за софтвер и периферни уреди се речиси неограничени!

Зошто таблетот е подобар од телевизорот?

Кога човек гледа телевизија, тој само гледа. Тоа не е во интеракција. Најчесто не треба ни да размислува. Сосема е различно кога користите таблет. Само инсталирајте неколку игри кои ги стимулираат когнитивните способности. Не е важно дали се работи за судоку, крстозбор или дури и бонбони. Медицинските истражувања покажуваат дека одржувањето на умот на една личност активен ги успорува ефектите од деменција и губење на меморијата .

Но, тоа не е се. Со таблет во рака и неколку кратки тренинзи, постарите лица можат да одржуваат контакт со своите пријатели и роднини кои не живеат во исто домаќинство. Замислете каква радост може да им донесе ова, особено во постудените месеци кога е потешко да се излезе од дома.

Што го прави таблетот подобар од книгата?

Да почнеме со тоа што ќе кажеме дека таблетот има тежина и големина како мала книга, но може да собере цела библиотека . Дополнително, во многу случаи, дури и со очила за читање, големината на фонтот во книгите е обично премала за многу постари лица. За таблет, големината на фонтот е прашање на личен избор.

Таблети и старатели

Во случај на член на вашето семејство да му треба старател, поседувањето таблет може исто така да биде голема помош и за старателот и за пациентот . Да речеме дека на пациентот му е потребна помош ноќе. Со неколку едноставни допири, тој може да се јави кај старателот во секое време. Секако, истиот ефект можете да го постигнете и со ѕвонче. Сепак, за разлика од ѕвончето, таблетот може да го носите каде било со себе и не ви треба постојано приклучен кабел за напојување.

Имајќи предвид дека многу негувателки се од странство, таблетот може да се користи и за превод . Без разлика колку некој е напреден во странски јазик, тешко е да ги знае или запомни сите зборови и фрази што се користат во секојдневната комуникација. Имањето таблета при рака не само што го решава овој проблем, туку и ја отстранува загриженоста дека јазичната бариера помеѓу негувателот и пациентот може да ги наруши дадените услуги.

Повеќето постари лица мора да земаат лекови за различни заболувања. Колку и да се трудат пациентот и негувателот да запомнат сè, не е толку тешко да заборавите нешто сега и тогаш. Благодарение на неколку едноставни поставки во календарот, можете да имате распоред за лекови во вашиот таблет и никогаш нема да ги заборавите .

Избор на вистинска таблета

Со толку многу опции на пазарот, доста е тешко да се одлучите и да бидете сигурни во вашата одлука. Препорачуваме на член на семејството да купите таблет што добро ви одговара или барем да изберете нешто со истиот оперативен систем како уредите што ги користите. На овој начин ќе биде полесно и побрзо да се подготват сите потребни поставки. Дополнително, би ви било многу поудобно да одговорите на многуте неизбежни прашања што ќе ги добиете за новиот уред.

Да резимираме, таблетите се удобни и разновидни уреди кои не само што можат да ги натераат постарите да уживаат во слободното време, туку и да ја подобрат нивната кондиција. Можеби ќе треба да поминете извесно време подготвувајќи се за да го научите членот на вашето семејство како да го користи, но штом ќе го направите тоа, таблетот ќе биде уред без кој нема да можат да замислат да работат.

Дали некогаш сте морале да научите некој постар член на семејството како да користи паметен телефон/таблет? Кој беше најинтересниот или најсмешниот момент од процесот? Споделете го со нас во делот за коментари подолу.