Me muajt e dimrit që vijnë, të moshuarit që kanë nevojë për kujdes nuk kanë shumë mundësi për të kaluar kohën e lirë. Duke qenë se moti nuk lejon shumë aktivitet në natyrë, në shumë raste dy opsionet e vetme janë shikimi i televizorit dhe leximi. Fatkeqësisht, shtypja në libra është e vogël dhe shikimi i televizorit nuk u bën asgjë tjetër përveçse t’u mbushë kohën. A keni menduar ndonjëherë t’i blini një tabletë?

Unë jam shumë i vjetër për një tabletë

Ju ndoshta e keni marrë këtë përgjigje nëse i keni pyetur ndonjëherë drejtpërdrejt. Megjithatë, falë përparimit teknologjik, tabletat moderne janë intuitive dhe miqësore për përdoruesit . Thjesht duhet t’i vendosni ato sipas nevojave të përdoruesit.

Rritja e kontrastit dhe madhësisë së shkronjave janë dy gjëra të shkëlqyera për të filluar. Pas përfundimit të këtij hapi, ju mund të vazhdoni sipas nevojave të të moshuarit. Në rast se ai ka shikim të dobët, mund të instaloni një aplikacion që lexon tekstin në ekran me zë të lartë. Nëse ai është i shtrirë në shtrat, mund të blini një mbajtës tabletash, në mënyrë që ai të mos ketë nevojë ta mbajë atë gjatë gjithë kohës. Opsionet e personalizimit për softuerin dhe pajisjet periferike janë pothuajse të pakufishme!

Pse një tablet është më i mirë se një TV?

Kur një person shikon televizor, ai vetëm shikon. Nuk ndërvepron. Shumicën e kohës ai as që ka nevojë të mendojë. Është krejtësisht ndryshe kur përdorni një tabletë. Thjesht instaloni disa lojëra që stimulojnë aftësitë njohëse. Nuk ka rëndësi nëse është sudoku, fjalëkryq apo edhe karamele. Hulumtimet mjekësore tregojnë se mbajtja aktive e mendjes së një personi ngadalëson efektet e demencës dhe humbjes së kujtesës .

Por kjo nuk është e gjitha. Me një tabletë në dorë dhe disa stërvitje të shkurtra, të moshuarit mund të mbajnë kontakte me miqtë dhe të afërmit e tyre që nuk jetojnë në të njëjtën familje. Imagjinoni gëzimin që mund t’u sjellë kjo, veçanërisht në muajt e ftohtë kur është më e vështirë të dilni nga shtëpia.

Çfarë e bën një tablet më të mirë se një libër?

Le të fillojmë duke thënë se tableti ka peshën dhe madhësinë e një libri të vogël, por mund të mbajë një bibliotekë të tërë . Për më tepër, në shumë raste, edhe me syzet e leximit, madhësia e shkronjave në libra është zakonisht shumë e vogël për shumë të moshuar. Për një tabletë, madhësia e shkronjave është një çështje e preferencës personale.

Tabletat dhe kujdestarët

Në rast se anëtari i familjes suaj ka nevojë për një kujdestar, të kesh një tabletë mund të jetë gjithashtu një ndihmë e madhe si për kujdestarin ashtu edhe për pacientin . Le të themi se një pacient ka nevojë për ndihmë gjatë natës. Me disa trokitje të thjeshta, ai mund të telefonojë kujdestarin në çdo kohë. Sigurisht, të njëjtin efekt mund ta arrini me një zile. Megjithatë, ndryshe nga zilja e derës, mund ta merrni tabletin kudo me vete dhe nuk keni nevojë për një kabllo rryme të lidhur me të gjatë gjithë kohës.

Duke pasur parasysh që shumë kujdestarë janë nga jashtë, tableti mund të përdoret edhe për përkthim . Pavarësisht se sa i avancuar është dikush në një gjuhë të huaj, është e vështirë të njohësh ose të kujtosh të gjitha fjalët dhe frazat që përdoren në komunikimin e përditshëm. Të kesh një tablet në dorë jo vetëm që e zgjidh këtë problem, por edhe heq shqetësimin se pengesa gjuhësore mes kujdestarit dhe pacientit mund të dëmtojë shërbimet e ofruara.

Shumica e të moshuarve duhet të marrin ilaçe për sëmundje të ndryshme. Sado që pacienti dhe kujdestari të përpiqen të mbajnë mend gjithçka, nuk është aq e vështirë të harrosh diçka herë pas here. Falë disa cilësimeve të thjeshta në kalendar, mund të keni një orar mjekimi në tabletin tuaj dhe nuk do t’i harroni kurrë .

Zgjedhja e tabletit të duhur

Me kaq shumë opsione në treg, është mjaft e vështirë të vendosësh dhe të jesh i sigurt për vendimin tënd. Ne rekomandojmë t’i blini një anëtari të familjes një tabletë që funksionon mirë për ju, ose të paktën të zgjidhni diçka me të njëjtin sistem operativ si pajisjet që përdorni. Në këtë mënyrë do të jetë më e lehtë dhe më e shpejtë për të përgatitur të gjitha cilësimet e nevojshme. Përveç kësaj, do të ishte shumë më e përshtatshme për ju t’u përgjigjeni pyetjeve të shumta të pashmangshme që do të merrni në lidhje me pajisjen e re.

Për ta përmbledhur, tabletët janë pajisje të përshtatshme dhe të gjithanshme që jo vetëm që mund t’i bëjnë të moshuarit të shijojnë kohën e lirë, por edhe të përmirësojnë aftësinë e tyre. Mund t’ju duhet të kaloni pak kohë duke u përgatitur për t’i mësuar anëtarëve të familjes tuaj se si ta përdorin atë, por pasi ta keni bërë atë, tableti do të jetë një pajisje pa të cilën ata nuk do të mund ta imagjinojnë funksionimin.

A ju është dashur ndonjëherë t’i mësoni një pjesëtari të moshuar të familjes se si të përdorë një smartphone/tabletë? Cili ishte momenti më interesant apo më qesharak i procesit? Ndani atë me ne në seksionin e komenteve më poshtë.