Стив Џобс е една од најистакнатите личности во компјутерската индустрија. Многумина се восхитуваа на неговата визионерска визија. Меѓутоа, знаел и моменти кога инспирацијата му била на нула. Во таква ситуација имал неколку навики кои му помогнале да ја започне својата креативност.

КОЈ БЕШЕ СТИВ ЏОБС?

Ко-основач на компанијата Apple, од која создаде глобално признат и популарен бренд. Една од водечките фигури во компјутерската индустрија и еден од најголемите мотиватори што многу млади и амбициозни луѓе сакаат да најдат насоки како да постигнат сопствен успех. Беше голем перфекционист и баран од луѓето со кои работеше. Тој се вбројува меѓу важните личности чија порака ќе живее и по нивната смрт.

Пионер во светот на технологијата ги дели луѓето на оние кои засекогаш ќе останат „сонувачи“. И оние кои всушност ги остваруваат своите соништа. Останатите споменати имаат квалитет што им олеснува да ги исполнат своите соништа.

Размислете додека одите

Вежбањето не само што го одржува нашето тело во форма, туку и нашиот ум. Стив Џобс често ја користел моќта на лежерното одење за да ја расчисти главата или да постигне т.н „аха“ момент. Тој дури организираше „шетачки состаноци“ каде што одеше на прошетка со група луѓе додека тие размислуваа за нови производи.

„Не можете само да ги прашате клиентите што сакаат, а потоа да се обидете да го изградите. Додека да завршите со тоа, тие ќе сакаат нешто друго“.

Медитација

Медитацијата може да биде многу понапорна активност отколку што може да изгледа на прв поглед. Сепак, постои причина зошто најуспешните луѓе во светот се потпираат на медитацијата за да ги одржат своите животи на вистинскиот пат. Медитациската практика на Џобс го поттикна неговото најкреативно размислување и силно чувство на емпатија што го инспирираше дизајнот на неговите најпознати производи.

„Немојте да бидете под влијание на мислењата на другите. Тие го задушуваат вашиот внатрешен глас. И што е најважно, најдете храброст да го следите своето срце и интуиција. Тие веќе знаат однапред што навистина сакате да станете. Сè друго е споредно.’

Обрнете внимание на различни интереси

Стив Џобс инсистираше на тоа дека „креативноста е само спојување на работите“. Тој беше познат по тоа што посетуваше навидум неповрзани курсеви во текот на неговиот живот.

Клучниот импулс за вашата личност може да биде излегувањето од рутината и последователно откривање на нови работи или стимули. На пример, бидете заинтересирани за сосема различни видови на бизнис со кои првенствено се занимавате. Читајте книга што ве интересира, дури и ако нема никаква врска со вашите хоби или работа. Никогаш не знаете како дури и една реченица може да биде поттик да создадете своја идеја.

„Вашата работа исполнува голем дел од вашиот живот, а единствениот начин да бидете вистински задоволни е да правите работи што мислите дека се навистина одлични. А единствениот начин да се направи голема работа е да го сакаш тоа што го работиш“.

Многу пати се случува соништата да останат само соништа засекогаш. Наместо да се претвори во планови кои всушност се остваруваат. Сепак, сè зависи исклучиво од нас и од нашата решеност да постигнеме нешто токму преку претворање на сопствените соништа и идеи во реалност.