Steve Jobs a számítógépipar egyik legjelentősebb alakja. Sokan csodálták látnoki vízióját. De még ő is ismerte azokat a pillanatokat, amikor az inspirációja a nullponton volt. Ebben a helyzetben volt néhány szokása, amelyek segítettek neki beindítani a kreativitását.

KI VOLT STEVE JOBS?

Az Apple társalapítója, amelyet világszerte elismert és népszerű márkává tett. A számítástechnikai ipar egyik vezető személyisége és egyik legnagyobb motiválója úgy véli, hogy sok fiatal és ambiciózus ember szeretné megtalálni a saját sikerének tervét. Nagy maximalista volt, és igényes volt azokkal az emberekkel szemben, akikkel együtt dolgozott. Azon jelentős személyiségek közé tartozik, akiknek üzenete haláluk után is tovább él.

A technológia világának úttörője az embereket olyanokra osztja, akik örökre „álmodozók” maradnak. És azok, akik valóra váltják az álmokat, megvalósítják azokat. Az utóbbiaknak van egy olyan tulajdonságuk, amely megkönnyíti számukra álmaik megvalósítását.

Gondolkodjon séta közben

A testmozgás nemcsak a testünket tartja formában, hanem az elménket is. Steve Jobs gyakran használta a csendes séta erejét, hogy kitisztítsa a fejét, vagy hogy elérje az ún. „aha” pillanat. Még „sétáló értekezleteket” is szervezett, amelyeken egy csoport emberrel sétálni ment, miközben új termékekről ötleteltek.

„Nem lehet csak úgy megkérdezni az ügyfeleket, hogy mit szeretnének, és aztán megpróbálni összerakni. Mire végzel, már mást akarnak majd.”

Meditáció

A meditáció sokkal nagyobb kihívást jelentő tevékenység lehet, mint amilyennek elsőre tűnik. Még így is van oka annak, hogy a világ legsikeresebb emberei miért támaszkodnak a meditációra, hogy életüket a helyes irányba tereljék. Jobs meditációs gyakorlata ösztönözte legkreatívabb gondolkodását és erős empátiaérzékét, amely leghíresebb termékeinek tervezését inspirálta.

„Ne hagyd magad befolyásolni mások véleményétől. Elnyomják a belső hangodat. A legfontosabb, hogy legyen bátorsága követni a szívét és a saját intuícióját. Előre tudják, hogy valójában mivé akarsz válni. Minden más másodlagos.”

Figyeljen a különböző érdekekre

Steve Jobs ragaszkodott ahhoz, hogy „a kreativitás nem más, mint a dolgok összerakása”. Közismert volt arról, hogy élete során látszólag egymástól független kurzusokat vett fel.

A rutinból való kilépés, majd az új dolgok vagy ingerek felfedezése kulcsfontosságú lökést adhat a személyiségednek. Például érdeklődjön teljesen más típusú vállalkozások iránt, mint amivel elsősorban foglalkozik. Olvasson el egy olyan könyvet, amely érdekli, még akkor is, ha semmi köze a hobbijához vagy a munkájához. Soha nem tudhatod, hogy akár egyetlen mondat is lehet a lendület a saját ötleted megalkotásához.

„A munkád az életed nagy részét kitölti, és csak úgy lehetsz igazán elégedett, ha olyan dolgokat csinálsz, amelyeket igazán nagyszerűnek tartasz. És az egyetlen módja annak, hogy nagyszerű munkát végezz, ha szereted, amit csinálsz.”

Sokszor előfordul, hogy az álmok örökre csak álmok maradnak. Ahelyett, hogy ténylegesen megvalósítandó terveket készítene belőlük. Minden rajtunk és elszántságunkon múlik azonban, hogy elérjünk valamit, ha saját álmainkat és elképzeléseinket valósággá változtatjuk.