Се вели дека секој човек идеално треба да ја менува својата работа три до четири пати во животот. Ова ќе ја зголеми не само неговата стручност, туку и неговиот интелект. Можете да спречите исцрпеност со менување на работните места, но пред да го направите тоа, размислете внимателно каде ќе доведат вашите чекори.

Дали сакате да растете и да го забрзате темпото на живот? Или поточно успори? Одговорете на прашањата за тоа од што произлегува вашата желба за промена. Што барате моментално, што ве исполнува во животот, можете ли да замислите конкретна работна позиција која би сакале да ја добиете? Имаш? Одлично. Ајде да ја најдеме.

На работа веќе не сум задоволна

Сега бидете објективни и искрени. Што ти носи работата? Ако наведовте повеќе позитивни отколку негативни, можете безбедно да престанете да ја читате оваа статија. Не ви треба нова работа, само соодветен одмор. Меѓутоа, ако има нешто во вашата работа од кое долго време не сте задоволни, потребно е решение.

Но, не мора секогаш да биде отказ, знаеш дека некои скокови од локва завршуваат во кал. Работодавците денес ги ценат квалификуваните вработени затоа што се барани. Затоа, ако сакате да растете, учите или сте убедени дека заслужувате поголема плата, борете се за вашите потреби. Сепак, тргнете ги засега острите куршуми и почнете дипломатски – со разговор.

Отворено разговарајте со работодавецот и обидете се да најдете компромис. Можеби тој ќе се идентификува со вашите потреби и ќе се изненадите што не беше толку тешко да се договорите. Но, ако мировните преговори не успеат, почнете да се борите – за нова работа.

Како да најдам место каде што ќе бидам среќен

Одговорот на ова фундаментално прашање не мора да биде тежок, но како и обично, честопати самите не ги гледаме лесните решенија. Денес има многу понуди за работа, а да не зборуваме дека среќата можете да ја пробате и во странство, освен во вашата земја. Па ајде да ги фрлиме мрежите и да ја избереме најголемата и највкусната риба.

Започнете на Интернет – погледнете ги сите добри портали за работа, најдете контакти во компании каде што добро би одговарале за тимот и праќајте им е-пошта.
Таквата биографија ќе ја отвори вратата за вашиот успех

Прашајте ги вашите познаници за работата, сигурно имате луѓе во вашата област со слични способности и интереси како вашите. Ова е многу добар начин, бидејќи личноста што ја познавате со информации за работното место ќе обезбеди и референца за компанијата во која работи.

Користете агенција за вработување. Изберете агенции кои се специјализирани во областа што е блиску до вас. Од еден извор, можете да дознаете информации за многу работни места до кои инаку нема да имате пристап.

Има многу опции каде да пребарувате. Фрлете ги мрежите и почекајте ја највкусната риба.

Верувајте, но потврдете

Дали функционираше? Дали некој слушнал? Дали добивте упат? А можеби дури и покана за интервју? Тоа е одлично, но како што вели познатата поговорка: верувајте, но проверете. Кликнете на веб-порталите како што се www.finstat.sk и www.indexpodnikatela.sk . Тие ќе ви помогнат да добиете правична идеја за тоа како е компанијата што ви ја нуди работата. Само напишете го нивното име и веднаш ќе дознаете колкав е нивниот промет, дали прават загуба или профит, дали плаќаат здравствено осигурување за своите вработени, па дури и дали се соочуваат со тужби.

Сакам вистинска промена! Навистина?

Повеќе не уживам да бидам водоводџија, па би сакал да се обидам да бидам фризер. Седењето на компјутер во канцеларија е борба, повеќе би сакал да одам под дрвјата, ќе станам шумар. Кога работата е премногу за човек, тогаш тој копнее за суштинска промена. Но, дали навистина го сакате?

Дали сакам огромна промена или само ми треба одмор?

Размислете добро дали вашето размислување е прагматично и дали не ја идеализирате работата што моментално е во вашата перспектива. Во принцип, сепак, подобро е да се направи еден чекор напред отколку два чекори назад. Ако сте го избрале патот по кој одите неколку години, веројатно сте на добар пат. Можеби не барате нова насока, само треба да се преселите од едно место, да напредувате професионално во областа во која работите.

Затоа, многу внимателно разгледајте ги радикалните промени и поставувајте си критични прашања кога одлучувате за нив. Тогаш ќе знаете дали тие се навистина вистинскиот пат. Меѓутоа, ако срцето и умот ви кажат да се борите за нив, ние имаме скрстени прсти за вас. Не е лесно да се започне одново, но оние кои се водени од вкус и ентузијазам поддржани од добрата состојба, имаат шанса да трчаат и на маратони.