Az iparok munka egyre ritkább. Számítógépek és robotok uralják a világot, de ki javítja meg a tetőt, az autót, a hűtőszekrényt és ki biztosítja, hogy a körülöttünk lévő összes kényelem megfelelően működjön? Egyes szakmák kihalnak, élükön az iparosokkal. A fiatalok egyetemre járnak, ami azt jelenti, hogy csökken az iparos szakmák iránti érdeklődés. Köztudott, hogy a fiatalokat nem érdekli a fizikai munka. Ennek eredményeként a parban hiány van a munkavállalókból. Ez a szakmákban is megmutatkozik nemcsak a mezőgazdaságban.

Kertész

A kertész munkakörébe tartozik a növények gondozása, kezelése, öntözése, megtermékenyítése, a kártevők elleni védekezés stb. A kertész kötelessége a kártevők elleni védelem, a gyümölcsök és bogyók szedése és tárolása is.

A Platy.sk internetes portál szerint ez a pozíció az 523. helyet foglalja el a fizetések rangsorában. 2018-ban a kertész 899,75 €-t keresett, beleértve az összes bónuszt és plusz juttatást. A fizetésemelés 2019-re érkezett meg, amikor is a kertészek fizetése 1005,23 € volt. 2020-ban a bérek ismét jelentős mértékben nőttek. Idén a kertészek 1033,61 €-t keresnek.

Karbantartó

A karbantartó munkája elsősorban az épületen belüli sérült berendezések javítása és cseréje, kisebb elektromos beavatkozásokat és összeszereléseket (bútorok, vízvezeték, fogantyúk, zárak, elemek, aljzatok, kapcsolók, izzók, fénycsövek, biztosítékok, kapcsolótáblák stb.) érintik.

Ez a munkakör valamivel magasabb helyet foglal el a fizetési szint rangsorában, nevezetesen a 452. A karbantartó munkabére is növekedett. Már 2018-ban ezt a pozíciót meglehetősen tisztességesen megfizették, az ezermester két évvel ezelőtt 1030,78 €-t keresett. Egy évvel később, 2019-ben az ezermester bére 1107,38 € volt. Az év folyamán a fizetés – bár csekély összeggel – ismét emelkedett, 1123,37 €-ra.

Az iparos szakmák fizetéseinek áttekintése.

Villanyszerelő

Szinte mindenki számára világos, hogy mi a villanyszerelő feladata. Az elektromos vezetékek tervezésén, csatlakoztatásán és hibaelhárításán túl a villanyszerelő olvassa a műszaki dokumentációt is.

Ami a fizetési skála pozícióját illeti, a villanyszerelő képviseli a 362. helyet, amely valamivel magasabb, mint az előző szakmáké. A villanyszerelő már 2018-ban 1079,52 €-t keresett. A fizetés évről évre nőtt, míg 2019-ben 1109,12 € volt a keresette, idén pedig a villanyszerelő bére már elérte az 1169,11 €-t.

Hegesztő

Ez a munkakör fémek, műanyagok vagy polimerek hegesztését foglalja magában. Ezt követően a hegesztő megtisztítja és polírozza az elvégzett varratokat. A munkavállaló felelős a hegesztőeszközökért, azok helyes beállításáért és használatáért.

A hegesztő munkája a fizetések rangsorában a 294. helyre emelkedett, ami viszonylag magas. Ugyanis ennek a munkának a fizetése 2018-ban 1173,42 € volt. A 2019-es évben a bérük 1299,04 €- ra növekedett. Ma a hegesztő valamivel többet keres, bérük 2020-ban 1324,5 €.

Autószerelő

Az autószerelő karbantartási, javítási és beállítási munkákat végez közúti gépjárműveken. Mérőműszerek segítségével diagnosztizálja a hibát, és meghatározza a javítás módját. Szükség esetén megjavíthatja vagy kicserélheti az egyes részeket vagy alkatrészeket.

Az autószerelő a 390. helyet szerezte meg a fizetési ranglistán. Az iparos szakmák köréből ez a pozíció a legjobban értékeltek közé tartozik. 2020-ban az autószerelő 1176,63 €-t keresett, ami szerény különbség 2018-hoz képest, amikor is 1106,11 €-t keresett.

Az Atena lehetőséget kínál hegesztőknek, villanyszerelőknek és karbantartóknak egyaránt. Csak válasszon. Külföldi állásajánlataink is vannak, ahol még magasabb a kereset.

„Ha sikeres akar lenni, akkor kell dolgoznia, amikor mások szórakoznak.”

Winston Churchill

Profesia.sk, Platy.sk