Ma minden tizedik ember 65 évesnél idősebb. Ugyanakkor 30 év múlva minden hatodik ember ilyen idős lesz. Ez a probléma két fő módon érinti az egész bolygót. Először is, ha az adókat nem változtatják meg, nem lesz elég adófizető a nyugdíjrendszerek finanszírozásához. Másodszor, nem lesz elég ápoló, hogy ennyi emberről gondoskodjon.

Sokan már dolgoznak különböző kreatív megoldásokon a probléma megoldására. Az egyik ilyen megoldás az ápolóként dolgozó robotok. Ez nagyszerű módja lehet a gondozóhiány kezelésének, de nem segít a probléma pénzügyi oldalán – valakinek fizetnie kell a robotok megvásárlását és karbantartását. Svájc viszont olyan megoldást talált ki, amely mindkét problémát megoldja az úgynevezett időbankokkal.

Mi az az időbank?

Az időbankok a szolgáltatások és erőforrások cseréjének egyedülálló és innovatív módját jelentik, és az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak Svájcban. A koncepció azon az elképzelésen alapul, hogy szolgáltatásokat adunk és kapunk anélkül, hogy pénzt használnánk csereeszközként. Ehelyett a résztvevők az időt valutaként használják, minden egyes önkéntes munkaóra után egy óra kreditet kapnak, amelyet más tagok szolgáltatásaira cserélhetnek. Az egyik egyre népszerűbb szolgáltatás a nyugdíj-időbank. Lehetővé teszi, hogy önkéntesek gondoskodjanak a segítségre szoruló idős emberekről. Az eltöltött idő ezután jóváírásra kerül a számlájukon.

Hogyan működik a nyugdíj-időbank?

A rendszer az állami társadalombiztosítási rendszeren keresztül működik. Ez azt jelenti, hogy az önkéntesként eltöltött idő a társadalombiztosítási számlájára kerül. Végül, amikor az adott személy eléri azt a kort, amikor már segítségre és támogatásra van szüksége, kihasználhatja a korábban befektetett időt, és egy önkéntes segítségét igényelheti.

Mikor kezdődött ez?

Az időbankok már elég régóta léteznek. De amikor az ellátásról van szó, ez a kezdeményezés 2015-ben indult St. Gallenben „Zeitvorsorge” néven. Azóta több mint 50 000 órát töltöttek a térségben élő idősek megsegítésével. Jelenleg csak 50 év feletti személyek lehetnek önkéntesek és idősgondozók. Ezáltal a generációs szakadék sokkal kisebb, és jobb érzelmi támogatást eredményez, mivel a hasonló korban felnőtt emberek jobban tudnak egymáshoz kapcsolódni.

A nyugdíjasbankok bővülése és növekedése

A rendszer nem csak Svájcban, hanem világszerte nagy érdeklődésre tart számot. 2021 novemberétől a szolgáltatás Rapperswil-Jona városában is elindult. A Zeitvorsorge további terjeszkedést tervez, és felajánlja, hogy megosztja tapasztalatait, és segít minden olyan szervezetnek, amely hasonlót szeretne csinálni.

Nemzetközi szinten sok országban van valamilyen időbank. Ezek közé olyan országok tartoznak, mint az Egyesült Államok, Japán, Új-Zéland, Spanyolország és Szingapúr. Az idősgondozáshoz szorosan kapcsolódó bankok esetében azonban csak Pekingben van hasonló rendszer. Kína fővárosa minden egyes idősek segítésével töltött óráért egy érmét ad. Sőt, az egész rendszert továbbfejlesztették: időt lehet ajándékozni a gondozásra szoruló barátoknak vagy családtagoknak is. Ráadásul minden olyan személy, aki 10 000 érmét keres, jogosult egy állami idősek otthonában való elhelyezésre.

Összefoglalva, az időbankok a gondozás és a támogatás cseréjének innovatív és hatékony módját jelentik. Azáltal, hogy pénz helyett időt használnak fel, az egyének gondozást és támogatást nyújthatnak másoknak, miközben gondozásban és támogatásban részesülnek, amikor szükségük van rá. Az időbankok a társadalmi kapcsolatok és a kölcsönös támogatás elősegítésével hozzájárulnak az erősebb közösségek építéséhez is. Ahogy a világ népessége tovább öregszik, az önkéntes gondozási bankok valószínűleg még fontosabbá válnak a rászorulók gondozásában és támogatásában.

Gondolt már arra, hogy időt szán arra, hogy később pihenhessen? Ossza meg velünk a hozzászólásokban.