Се чини дека пандемијата Ковид-19 конечно заврши. Економиите на ЕУ можеби конечно ќе почнат да закрепнуваат од овој огромен финансиски удар, но воениот конфликт во Украина започнува. Ако сето ова го комбинираме со стремежот кон почиста енергија и политички фактори, резултатот ќе биде рекордни цени на енергијата.

Како луѓе, имаме тенденција да мислиме дека тревата е секогаш позелена од другата страна. Меѓутоа, кога станува збор за цените на струјата и горивата, „другата страна“ може да биде надвор од ЕУ. Се чини дека нема земја во Унијата која може да ги држи ниски цените на струјата или горивата.

Електрична енергија

Chart by Visualizer

Цените конечно паѓаат, но сепак се доста високи. Во моментов најниски цени се во Австрија, Латвија, Литванија, Естонија и Германија. Од друга страна, цените се највисоки на Пиринејскиот Полуостров – во Шпанија и Португалија, кој е надополнет со Шведска.

ТНГ

Chart by Visualizer

Во многу земји-членки на ЕУ, цените на ТНГ нагло пораснаа заедно со цените на бензините и дизелот, а во многу земји достигнаа цена од над 1 евро за литар. Интересно, сегашната цена во Бугарија е 0,483 за литар. А кога станува збор за ТНГ што се користи во моторните возила, Бугарите добиваат и попуст од 0,13 евра за литар гориво. Поевтино од порано! Единствена друга земја во Унијата со цена под 0,70 евра е Полска.

Од друга страна, цените во Шведска, Шпанија, Словенија, Германија и Грција се повисоки од 1 евро. Апсолутен „лидер“ е Германија со цена од 1,155 евра за литар.

Бензин

Chart by Visualizer

Иако разликите меѓу поединечните земји не се толку големи, сепак тие се движат од 1,342 до 2,081 евро за литар. Во случај да сакате да продолжите да го возите вашиот американски автомобил со високи перформанси и висока потрошувачка, ви предлагаме да одите во Малта, Бугарија, Кипар, Словенија или Полска. Таму може да се најде бензин за помалку од 1,5 евро. Ако планирате да ја посетите Данска, Финска, Грција или Холандија, препорачуваме да најдете друг начин на транспорт. Во спротивно ќе платите повеќе од 2 евра за литар.

Дизел гориво

Chart by Visualizer

Ако сте купиле дизел автомобил поради економичноста на горивото и пониските цени на дизелот во споредба со бензинот, ве чека изненадување. Освен ако не живеете во Малта, за тоа ќе платите најмалку 1,65 евра за литар. А ако немате среќа да живеете во Шведска, Холандија, Грција, Германија, Финска, Данска или Белгија, сумата што ќе треба да ја подготвите за литар ќе надмине 2 евра.

Да резимираме, цените на струјата паѓаат во споредба со шокантните цени што ги видовме пред неколку месеци. Сепак, горивото е сè уште прилично скапо. Можеби е добро време да почнете повеќе да го користите вашиот велосипед. Меѓутоа, ако не сакате да се откажете од користењето на автомобилот, само најдете работа која ви плаќа повеќе за да ја задржите рамнотежата.