Úgy tűnik, hogy a Covid-19 járvány végre véget ért. Az EU gazdaságai talán végre kezdenek kilábalni ebből a hatalmas pénzügyi csapásból, de az ukrajnai katonai konfliktus már elkezdődött. Ha mindezt kombináljuk a tisztább energia iránti törekvéssel és politikai tényezőkkel, akkor az eredmény rekord energiaárak lesznek.

Emberekként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fű mindig zöldebb a másik oldalon. A villamosenergia- és üzemanyagárak tekintetében azonban a „másik oldal” az EU-n kívül lehet. Úgy tűnik, nincs egyetlen olyan ország sem az Unióban, amelyik alacsonyan tudná tartani a villamos energia vagy az üzemanyag árát.

Villamosenergia

Chart by Visualizer

Az árak végre csökkennek, de még mindig elég magasak. Jelenleg Ausztriában, Lettországban, Litvániában, Észtországban és Németországban a legalacsonyabbak az árak. Másrészt az árak az Ibériai-félszigeten – Spanyolországban és Portugáliában – a legmagasabbak, kiegészülve Svédországgal.

LPG

Chart by Visualizer

Az EU számos tagállamában a LP Gáz ára a benzin és a kőolaj árával együtt meredeken emelkedett, és sok országban meghaladta a literenkénti 1 eurót. Érdekes módon Bulgáriában a jelenlegi ár 0,483 literenként. A gépjárművekben használt LP Gáz esetében a bolgárok szintén 0,13 eurós kedvezményt kapnak üzemanyagra literenként. Olcsóbb, mint valaha! Az Unió egyetlen másik országa, ahol az ár 0,70 euró alatt van, Lengyelország.

Ezzel szemben Svédországban, Spanyolországban, Szlovéniában, Németországban és Görögországban az árak 1 euró felett vannak. Az abszolút „élen” Németország áll 1,155 eurós literenkénti árral.

Benzin

Chart by Visualizer

Bár az országok közötti különbségek nem olyan nagyok, de még mindig 1,342 és 2,081 euró között mozognak literenként. Ha továbbra is a nagy teljesítményű, nagy fogyasztású amerikai autóját szeretné vezetni, azt javasoljuk, hogy menjen Máltára, Bulgáriába, Ciprusra, Szlovéniába vagy Lengyelországba. Ott kevesebb mint 1,5 euróért lehet benzint találni. Ha Dániába, Finnországba, Görögországba vagy Hollandiába tervez látogatást, javasoljuk, hogy keressen más közlekedési módot. Ellenkező esetben több mint 2 eurót kell fizetnie literenként.

Kőolaj

Chart by Visualizer

Ha ön a dízelautó üzemanyag-takarékossága és a benzinhez képest alacsonyabb ára miatt vásárolt dízelüzemű autót, akkor most meglepetésben lesz része. Ha nem Máltán él, legalább 1,65 eurót kell fizetnie literenként. Ha pedig olyan szerencsétlenek, hogy Svédországban, Hollandiában, Görögországban, Németországban, Finnországban, Dániában vagy Belgiumban élnek, akkor a literenként fizetendő összeg meghaladja a 2 eurót.

Összefoglalva, a villamosenergia-árak a néhány hónappal ezelőtti sokkoló árakhoz képest csökkentek. Az üzemanyag azonban még mindig elég drága. Talán itt az ideje, hogy többet használja a kerékpárját. Ha azonban nem akar lemondani az autó használatáról, akkor keressen egy olyan munkát, ami jobban fizet, hogy kiegyensúlyozott maradjon.