Duket se më në fund ka mbaruar pandemia e Covid-19. Ekonomitë e BE-së më në fund mund të fillojnë të rikuperohen nga kjo goditje e madhe financiare, por konflikti ushtarak në Ukrainë po fillon. Nëse i kombinojmë të gjitha këto me kërkimin e energjisë më të pastër dhe faktorëve politikë, rezultati do të jetë çmimet rekord të energjisë.

Si njerëz, ne priremi të mendojmë se bari është gjithmonë më i gjelbër në anën tjetër. Megjithatë, kur bëhet fjalë për çmimet e energjisë elektrike dhe karburantit, “pala tjetër” mund të jetë jashtë BE-së. Duket se nuk ka asnjë vend në Union që mund të mbajë të ulët çmimin e energjisë elektrike apo të karburantit.

Elektricitet

Chart by Visualizer

Çmimet më në fund po bien, por ato janë ende mjaft të larta. Aktualisht, çmimet më të ulëta janë në Austri, Letoni, Lituani, Estoni dhe Gjermani. Nga ana tjetër, çmimet janë më të lartat në Gadishullin Iberik – në Spanjë dhe Portugali, i cili plotësohet nga Suedia.

LPG

Chart by Visualizer

Në shumë vende anëtare të BE-së, çmimet e GLN-së janë rritur ndjeshëm së bashku me çmimet e benzinës dhe naftës, dhe në shumë vende kanë arritur një çmim prej më shumë se 1 euro për litër. Është interesante se çmimi aktual në Bullgari është 0,483 për litër. Dhe kur bëhet fjalë për LPG-në e përdorur në automjetet motorike, bullgarët kanë një zbritje prej 0.13 euro për litër karburant. Më lirë se më parë! I vetmi vend tjetër në Union me një çmim nën 0.70 euro është Polonia.

Nga ana tjetër, çmimet në Suedi, Spanjë, Slloveni, Gjermani dhe Greqi janë më të larta se 1 euro. “Lider” absolut është Gjermania me çmim 1.155 euro për litër.

Benzina

Chart by Visualizer

Ndonëse dallimet mes shteteve individuale nuk janë aq të mëdha, ato ende variojnë nga 1,342 deri në 2,081 euro për litër. Në rast se dëshironi të vazhdoni të drejtoni makinën tuaj amerikane me performancë të lartë dhe me konsum të lartë, ju sugjerojmë të shkoni në Maltë, Bullgari, Qipro, Slloveni ose Poloni. Aty mund të gjesh gaz për më pak se 1.5 euro. Nëse planifikoni të vizitoni Danimarkën, Finlandën, Greqinë ose Holandën, ju rekomandojmë të gjeni një mënyrë tjetër transporti. Ndryshe do të paguani më shumë se 2 euro për litër.

Nafte

Chart by Visualizer

Nëse keni blerë një makinë me naftë për shkak të ekonomisë së karburantit dhe çmimeve më të ulëta të naftës në krahasim me benzinën, jeni në një surprizë. Nëse nuk jetoni në Maltë, do të paguani të paktën 1.65 euro për litër për të. Dhe nëse nuk keni fat të jetoni në Suedi, Holandë, Greqi, Gjermani, Finlandë, Danimarkë apo Belgjikë, shuma që do të duhet të përgatitni për një litër do të kalojë 2 euro.

Për ta përmbledhur, çmimet e energjisë elektrike po bien në krahasim me çmimet tronditëse që pamë disa muaj më parë. Megjithatë, karburanti është ende mjaft i shtrenjtë. Ndoshta është një kohë e mirë për të filluar të përdorni më shumë biçikletën tuaj. Megjithatë, nëse nuk doni të hiqni dorë nga përdorimi i makinës, thjesht gjeni një punë që ju paguan më shumë për të mbajtur ekuilibrin.