Amikor hozzátartozója eléri azt a kort, amikor már nem önálló, vagy betegség miatt nem képes gondoskodni magáról, ideje cselekedni. Gondoskodhatna róla egyedül, de nincs ideje vagy energiája más feladatokra. Léteznek idősotthonok és intézmények. De bármennyire is jók, több okból kifolyólag általában nem a legideálisabb megoldás. A legtöbb esetben, ha nem az összesben az a legjobb, ha ápolót biztosítanak otthoni ápolásra. Ha nem ért egyet a véleményünkkel, itt olvashat az otthoni ápolás előnyeiről.

Ha azonban minőségi árukról vagy szolgáltatásokról van szó, ezek általában nem olcsóak. Bár egy ápoló többe kerülhet, mint szinte bármelyik idősotthon, a költségek sokkal alacsonyabbak lehetnek, ha tisztában van az ön által igénybe vehető előnyökkel, és a megfelelő partnerrel dolgozik együtt. Ma a belgiumi helyzetet vizsgáljuk meg.

Mit nyújt Belgium?

Belgium jól fejlett szociális védelmi rendszerrel rendelkezik. Egyik fő célja, hogy biztosítsa az idősek, a fogyatékkal élők és a krónikus betegségben szenvedők igényeinek kielégítését. Tartalmazza az ápolási támogatásokat és a természetbeni juttatásokat.

  • Beilleszkedési támogatás – 21-65 év közöttieknek nyújtják. Ez egy szövetségi juttatás a fogyatékkal élők számára. Célja az önellátás hiányából eredő költségek kompenzálása. A nyújtandó alapösszeg 859,40 euró.
  • Garantált jövedelem idősek számára (GRAPA) – ez egy garantált jövedelemrendszer a nyugdíjkorhatárt elért személyek számára. A nyugdíj iránti kérelem egyben GRAPA iránti kérelemnek is minősül. A nem egyedül élő személyek számára biztosított alapösszeg havi 859,40 euró. Ha azonban egyedül él, az összeg havi 1 289,10 euróra emelkedik.
  • Idősek ápolási támogatása – a támogatás célja az otthoni ápolási szükséglet miatti költségek egy részének fedezése. Ez egy pénzügyi támogatás, és a maximális átlagos havi összeg 571 euró. A pontos maximális összeg régiótól függ. Más országokkal ellentétben Belgium közösségi juttatásokat kínál. A meghatározott összeghez az kell, hogy az illető belga állampolgár legyen, és legalább öt éve a német nyelvű közösségben lakjon. Ha azonban az illető a Brüsszel-Főváros régióban él, a szabályok, a lehetőségek és az összeg eltérhetnek.

A megfelelő partner kiválasztása

Bár Belgium viszonylag magas összeget nyújt ápolási támogatásként, és a nyugdíjrendszerek is elég jók, mégis fontos, hogy megfelelően kezelje pénzügyeit. Itt jön a képbe az Atena cég. 15 éve érdekünk, hogy ügyfeleink kevesebbet fizessenek és többet kapjanak. A családnak vagy az ápolásra szoruló személynek kiszámlázott összeg a lehető legalacsonyabb. Ugyanakkor ápolóink számára kiváló, a piaci átlagot jóval meghaladó fizetést kínálunk. Ez azt jelenti, hogy a munkatársaink képzettek, tapasztaltak és – ami a legfontosabb – motiváltak.

Természetesen nem lennénk piacvezetők, ha csak remek árakat és fizetéseket kínálnánk. Nálunk biztonságban van. Bármi történjen is, valószínűleg már volt tapasztalatunk vele kapcsolatban, így pontosan tudjuk, hogyan oldjuk meg gyorsan és hatékonyan. Dolgozzon szakemberekkel – a siker nem véletlen!