Joan Marques egyszer azt mondta: „Az elvétel izgalma egy napig tart. Az adás izgalma egy életen át tart.” Ha az ünnepi időszakban idős személyről gondoskodik, nincs is jobb karácsonyi ajándék, mint a lehető legjobb ellátás és a szép emlékek. Ez nem kerül pénzbe. Csak egy kis gondolkodás és erőfeszítés kell hozzá. Íme néhány módszer, amivel ezt megteheti.

Tervezze meg a karácsonyi ünnepeket

Nem számít, mit csinál – mindig könnyebb, ha van egy terv. Emlékezzen a velük folytatott beszélgetésekre. Említették már, hogy szeretnének valamit csinálni vagy elmenni valahova? Szeretnének meglátogatni egy rokont vagy barátot? Az ajándékozásnál a legfontosabb dolog az ötlet. Nem számít, mennyibe kerül valami – az számít, hogy mosolyt csal-e az ember arcára.

Töltse meg napjait szórakoztató tevékenységekkel

Próbálja meg bevonni őket minden egyes karácsonyi tevékenységbe, amit élveznek. Ez lehet süteménysütés vagy a karácsonyfa és az otthon díszítése. Segítsen nekik kiválasztani és becsomagolni a tökéletes ajándékot gyermekeiknek vagy unokáiknak. Nem számít, milyen tevékenységet választ, olyannak kell lennie, amit szívesen csinálnak. Ha arra kényszerítenénk őket, hogy olyan feladatokat végezzenek, amelyeket nem szeretnek, az nem csalna mosolyt az arcukra.

Változtassa meg egy kicsit a rutinjukat

A legtöbben meglehetősen monoton életet élünk. Képzelje el, milyen hétköznapiak az idős személy napjai, ha már nem jár dolgozni, és csak néhány tevékenység közül választhat. A karácsonyi ünnepek remek alkalom arra, hogy változtassunk rajta. Ha hívők, akkor elviheti őket a templomba. Ha mégsem, akkor is rengeteg szép hely van, ahová ellátogathatnak – az egyik ilyen a karácsonyi vásár. Meghívhat néhány barátot vagy családtagot is. Vagy ha ez kényelmesebb – látogassa meg őket helyettük. Ha pedig nem akarnak elmenni, vagy nem akarnak barátokat hívni, megnézheti, mi megy a tévében, és kiválaszthatja a legjobb filmeket vagy sorozatokat számukra. Kombinálja ezt egy kis karácsonyi forralt borral vagy tojáslikőrrel, ha az egészségi állapota megengedi, és nem szed olyan gyógyszert, amely megakadályozná ebben. Máris megvan a recept egy kellemes és hangulatos otthoni estére.

Legyen ez a karácsonyi vacsora olyan, amit nem fognak elfelejteni.

Kezdheti azzal, hogy megkérdezi, mit szoktak csinálni karácsonykor. Ha elfogadja a kihívást, megpróbálhatja lemásolni az ételeket és a hangulatot. Ha ők is részt vesznek a készületekben, az még jobb lesz. A régi emlékek felelevenítése biztosan boldoggá teszi őket. Talán még egy érdekes történetet vagy egy finom étel receptjét is megtudhatja.

Adni annyi, mint kapni

Bizonyított tény, hogy valakit boldoggá tenni örömöt okoz nekünk. Nem csak ez, hanem az adakozás még boldogabbá is tesz minket, mint amikor minket ajándékoznak meg. Nem csak örömöt kap. Sokkal többet nyerhet, ha a karácsonyt különlegessé teszi a gondozott idős személy számára. Ha ápolóként dolgozik, ez a kis plusz erőfeszítés az ünnepek alatt két nagyon hasznos dolgot tesz az ön számára. Az első egy pozitív referencia. Ha bizonyítani tudja, hogy nagyszerű munkát végzett, nem lesz gondja egy jobban fizető állást találni. Általában a jobb pozíciókra több pályázó jelentkezik. A referenciák mindig előnyt jelentenek más jelöltekkel szemben. A másik hozzáadott érték az, hogy pozitív kapcsolatot alakított ki az adott személlyel. Mostantól sokkal könnyebb lesz velük foglalkozni. Ez azért van így, mert nem csak ápolóként fognak tekinteni önre, hanem olyasvalakiként is, aki valóban törődik velük, sőt, talán még barátként is.

Ne felejtse el, hogy ha velünk dolgozik, mindig van kire támaszkodnia, ha a dolgok nem a terv szerint alakulnak. Nem számít, ha odaégett a karácsonyi vacsora, nem találja a karácsonyfa díszeket, vagy komoly problémája van – a kijelölt tanácsadója és menedzsere rendelkezésére áll, ha szüksége van rá, még az ünnepek alatt is! Mi az Atena cégben tudjuk, hogy nem könnyű dolgozni az egyik legnagyobb ünnep alatt. Ezért vagyunk itt az ön számára, az év minden napján és időpontjában.