Már az “otthoni iroda vagy otthoni munka” kifejezés teljesen nyilvánvaló: maga a négy fal irodaként és munkahelyként funkcionál. A munkahely áthelyezhető például egy otthoni asztalhoz, egy helyi könyvtárba vagy egy népszerű kávézóba. Ez a munkamódszer elsősorban az irodai dolgozók számára van fenntartva – mivel a nővér, építőmunkás vagy pénztáros nem viheti magával haza a munkáját.

Az otthoni munkavégzés számos alkalmazott számára álomnak tűnik. A home office valójában számos előnnyel jár.

1. Fokozott termelékenység

Az osztály kollégái beszélgetnek, miközben ön egyedül próbál koncentrálni munkájára. Egy kolléga beszél a vakációjáról, és valahol megszólal a telefon: „Különösen a nyitott terű irodákban gyakran magas a zajszint. A kollégák zavarják, és észreveszi, hogyan szenved a koncentrációja. Ezt elkerülheti, ha otthon dolgozik. Senki nincs ott, aki elvonja a figyelmét. Sokkal jobb munkahelyi légkört teremthet, hogy produktívabb legyen. Abszolút nyugalommal és csenddel, kedvenc zenéivel a fülében vagy egy tágra nyílt ablakkal. Különösen a nyitott irodáknak vannak hátrányai, amelyek befolyásolják a termelékenységet.

2. Pénz és időt spórol

Minél rövidebb az ingázási távolság, annál gyorsabban tud munkába állni. Nem kell 20 kilométert vezetnie reggeli és esti forgalomban. Az alkalmazott így értékes időt takaríthat meg. Továbbá, minél kevesebb a megtett távolság, annál alacsonyabb az autó és a tömegközlekedés költsége, így pénzt takaríthat meg.

3. Dolgozzon amikor Önnek megfelel

Vannak, akik inkább egy órával korábban kezdenek, hogy jobban kihasználják a napot, míg mások inkább este dolgoznak, vagy hosszabb ebédszünetet tartanak. Ennek eredményeként nagyszerű egyensúlyt érhet el a munka és a magánélet között, mivel sokkal rugalmasabb, mint a kötött munkaidő esetén. Különösen a gyermekes alkalmazottak számára nyújt otthoni iroda előnyöket, mert idejük nagy részét otthon tölthetik szeretteikkel.

4. Kényelem

“Mit vegyek fel ma?” – Ez a kérdés már a múlté. Ha otthonról dolgozik, öltözködhet és viselkedhet úgy, ahogy akar, mert végül is minden a munkáról szól.

Minden érmének két oldala van – ugyanúgy az otthoni munkának is. Melyek tehát a home office hátrányai

1. Az önfegyelem elengedhetetlen!

Még akkor is, ha a termelékenység gyakran magasabb, még mindig sok zavaró tényező várja otthon: mosogatnia kell, elő kell készítenie az ebédet, vagy meg kell néznie kedvenc sorozatának egyik epizódját, és akkor itt az ideje, hogy visszatérjen a munkához. De a nap végén ez a beállítás több időbe kerül, mint a munkába utazás. Ezért magas fokú önfegyelemre van szükség, még akkor is, ha a főnök nem látható. Végül is az otthoni irodában végzett munka bizalomra épül, ami azt jelenti, hogy a főnöke úgy véli, hogy valóban minden szükséges munkát elvégez.

2. Munka- és magánélet elválasztása

Ha a munkát és a magánéletet egy helységben egyesíti, nagy a kockázata annak, hogy ezt a két területet összekapcsolódik. Este azt akarja, hogy “csak gyorsan ellenőrizze a leveleit”, ami gyakran szokássá válik. Ezért annak ellenére, hogy otthon dolgozik, mindig meg kell néznie a ledolgozott órákat, és a lehető legtermékenyebben kell töltenie őket.

3. Nyomás és túlórák

Az otthoni munkavégzés sok vállalatban még nem került bevezetésre. A munkavállalók gyakran érzik nyomásnak, hogy megelőzzék azt az előítélet, miszerint nem otthon dolgoznak. Ez gyakran fizetetlen túlmunkát és további stresszt eredményez.

Tehát jó vagy rossz a home office?

Általában nem lehet megmondani, hogy az otthoni munka jó vagy rossz. Az otthoni munkavégzésnek nem szabad sem túl szigorúnak, sem túl lazának lennie a munka és a magánélet optimális egyensúlyának biztosítása érdekében. Így kihasználhatja és kiküszöbölheti a hátrányokat. Ezenkívül számos tipp és eszköz van arra, hogy otthoni irodája még jobb, produktívabb és sikeresebb legyen.