Ne dőljönek be a csaló állásajánlatoknak

Magyarországon újra megjelentek a hamis, jól jövedelmező külföldi munkát kínáló állásajánlatok. Hogyan lehet ezeket az csaló ajánlatokat felismerni és mire kell vigyázni?

 

Kiutazás előtti regisztrációs díj? Ezt bizony nem kérem!

Biztosan találkoztak már olyan külföldi állásajánlattal, amely magas fizetést ígért és nem igényel gyakorlatot és nyelvtudást sem. A munka megszerzésének egyetlen feltétele az volt, hogy a kiutazás előtt fizesse ki a regisztrációs díjat. Sokan ezt meg is tették, de az ígért munka helyett csak a helyi buszpályaudvarra jutottak. A addig segítőkész "közvetítő" pedig már nem volt elérhető - a telefonja ki volt kapcsolva, az e-mailekre pedig nem válaszolt.

Ne feledjék, hogy egyetlen ügynökség nem kérhet önöktől pénzt a kiutazás előtt. A megbízható és sikeres, többéves tapasztalattal rendelkező ügynökségek a kiutazás után sem kérnek önöktől regisztrációs vagy közvetítési díjakat. Ne fizessenek regisztrációs díjat az adatbázisba való felvételért sem, mert ez nem ad garanciát a munkaközvetítésre.

 

Miért hirdetnek az internetes bazáron?

A hamis állásajánlatokat nem hirdetik hivatalos állásportálokon. Az ilyen portálok rendszerint díjat számítanak fel állásajánlat közzétételeért, vagy az üzemeltető ellenőrzi őket. A csalók az ajánlatokat leggyakrabban az ingyenes internetes bazárokon teszik közzé. Találkoztunk olyan esetekkel is, amikor ezek a "állásajánlatok" a rendszeresen a postaládában végző hirdetési újságokban jelentek meg.

A munkát mindig az ismert állásportálokon keressék. Attól függetlenül, hogy hol jelent meg a hirdetés, mindig derítsék ki, hogy ki tette közzé az állásajánlatot. Sohase higgyen olyan személynek / cégnek, amely nem hajladó azonosítani magát.

 

Ki a munkaközvetítő?

Mindig olvassa el az állásajánlat elérhetőségét. Az alapvető szabály az, hogy egy megbízható munkaközvetítőnek nincs semmi problémája a cég nevének, telefonszámának vagy e-mailjének közzétételében. Nem ajánljuk, hogy olyan hirdetésekre válaszoljon, amelyek csak telefonszámot vagy gyanús e-mail címet tartalmaznak (pl. munkanemetorszag@gmail.com). Ha a cég neve szerepel a hirdetésben, minél többet megtudjon róla. Ellenőrizze, hogy az ügynökség rendelkezik-e az összes szükséges munkaközvetítési engedéllyel. Találkozzon személyesen a munkaközvetítővel a cég irodájában és az aláírás előtt részletesen olvassa el a munkaközvetítésről szóló szerződést. A Google segítségével is sok hasznos információt találhat meg a az állásajánlatot hirdető cégről. Egy kis szerencsével rátalál a cég valódi ügyfeleinek a tapaszatalaira is.

 

Összegzés

Végül összefoglaljuk az összes fontos információt, amely szükséges a sikeres külföldi munkakereséshez:

  1. a munkaközvetítőnek sohasem fizessen semmilyen díjat a munkába állás előtt
  2. az állásajánlatokat mindig csak az ismert állásportálokon keresse.
  3. tudjon meg minél többet a munkaközvetítőről

Sok szerencsét kívánunk 🙂

Külföldi munkalehetőségeket keres?

Lépjen kapcsolatba a 10 éves tapasztalattal rendelkező szakértőkkel - a cégünknél nem fizet semmilyen díjat.