Секое дете со нетрпение го очекува денот кога белокосиот , симпатичен маж облечен во црвено ќе дојде да подарува. Помали и поголеми, но ентузијасти може да се најдат и во редот на возрасните. Како и за сè, така и за празнувањето на овој ден важи изреката: Различен регион, различни манири . Во одделни земји, прославата се разликува една од друга, некаде има повеќе разлики, некаде помалку . Доколку овој празничен период ќе го поминете работејќи во странство, корисно е да знаете како се слави во земјите за кои станува збор. Исто така, во секоја држава, фигурата што личи на драг дедо се нарекува поинаку. Во Словачка и Чешка, тој е познат како Микулаш.

Како дојде до сето тоа?

Микулаш бил епископ кој живеел и работел во Мира, на територијата на денешна Турција. Иако залудно би го барале овој град под ова име, можеме да го најдеме во близина на градот Демре во популарното одморалиште Анталија . Легендата вели дека Николас му помогнал на сиромав човек кој имал три ќерки. За малку ќе беше принуден да ги претвори во блудници поради својата сиромаштија. Затоа што не можел да им обезбеди мираз. Во тоа време, правилата одлучуваа дека жената не може да се омажи без него.

Микулаш останал сирак на млада возраст и наследил големо богатство од своите родители. Тоа е тажно. дека ставил грутки или вреќа со злато (изворите варираат) на прозорецот од куќата на човекот, што се повторило три пати. Со тоа го спасил своето семејство. Благодарение на ова, се создаде традиција на давање подароци. Денот на смртта се слави во повеќето земји како Ден на Никола. Се паметат неговата дарежливост и добрина . Се вели дека подарувањето слатки се практикувало во Холандија, од каде што дошло во Северна Америка. Втората верзија е дека обичајот дошол од Германија.

Никола во Холандија

На холандски, името на давателот е Sinterklaas. Веќе првата сабота после 11. Во ноември, тој пристигнува со пароброд од Шпанија , каде што живее до крајот на годината. Заедно со Црн Петар , кој го заменува ѓаволот (типично за другите култури), тие доаѓаат да ги наградат добрите деца и да ги прекорат оние што не ги послушале. Се вели дека Црн Петар ги забавува послушните деца и ги враќа со себе во вреќа оние што се токму спротивното.

Холандските градови го слават овој празник на поинаков начин. Насекаде се одржуваат паради, при што Синтерклас ги посетува, но тој пристигнува со различни транспортни средства. Некаде доаѓа со брод, на друго место со коњ или кочија, некаде дури и со хеликоптер. Посетува болници и училишта каде им подарува на децата. За возврат, оставаат сад со вода, моркови или сено за неговиот ирвас да се освежи. Во пресрет на празникот, семејствата се среќаваат на заедничка вечера. На масата има колачиња во форма на Дедо Мраз. Тие уживаат во слатки од марципан и джинджифилово со бадеми. Откако Синтерклас ги дистрибуира добрите, се вели дека ќе се врати од пристаништето во Ротердам назад во Шпанија.

Дедо Мраз во Белгија

Како и во Холандија, Николас е придружуван од помошник, Црн Петар. Античките легенди тврдат дека тие доаѓаат заедно од Шпанија. А децата веруваат дека живеат таму со џуџињата. 5 ќе галопираат во Белгија. во декември на бели коњи јаваат на покривите и им испраќаат подароци на децата низ оџаците. Ликот на помошникот не прикажува злобно суштество, ниту пак е симбол на ѓаволот. Белгиските деца на овој празник добиваат поголеми и повредни подароци , а на Божиќ се подаруваат со ситници и слатки. Некои семејства оставаат вода за коњите на Дедо Мраз покрај каминот, некои деца ги убедиле своите родители да остават бокал пиво таму за Дедо Мраз. Подготовките за празничниот ден започнуваат на почетокот на ноември. Бидејќи Белгија е позната како земја на чоколадата , продавниците се полни со чоколадни фигури на Никола. Најголемите од нив се високи повеќе од половина метар.

Никола во Германија

Прославите варираат од регион до регион. Во Баварија Николас е придружуван од страшниот Крампус . Во другите сојузни покраини го придружува Луха Рупрехт. И Крампус и Рупрехт се синоним за ѓаволот, но Рупрехт не е толку страшен. Децата се обидуваат да исплашат за да избегнат непослушно однесување во иднина. Неколку сојузни држави се познати по тоа што децата ставаат сено и моркови во чевлите за коњите или ирвасите на Дедо Мраз. Традиционалниот обичај е да се јаде пециво направено од тесто од квасец во форма на Дедо Мраз, кое е слично на она во Холандија. Друго типично јадење за овој ден се печените јаболка со крем од ванила исполнети со јаткасти плодови, суво грозје и шеќер или палачинки.

Никола во Австрија

Вечерта пред празникот Свети Никола, низ улиците на градот шета фигура облечена во бискупска носија наречена Свети Никола. Тој не оди сам, туку е придружуван од група крампуси , страшни фигури во дрвени маски, бунди и со ѕвончиња од крави, вооружени со гранчиња и пепел за да ги казнат оние што биле лоши. Во Австрија , Крампус е типична фигура од периодот на Николас, како и во Баварија. Ритуалот на Ѓаволскиот марш , како што се нарекува оваа поворка, се проширил во Австрија од алпските села и станал многу популарен во последните децении. На него присуствуваат стотици посетители од целиот регион. Но, на други места, Свети Никола сè уште оди од куќа до куќа за да ги посетува семејствата. Пред да ги подели чантите, таа ги слуша децата и им кажува дали треба да поминат подобро за следната година.

Никола во Унгарија

Во Унгарија, Дедо Мраз ги посетува децата ширум земјата вечерта на 6 декември. Наместо чорапи над каминот, децата ги ставаат чевлите во прозорецот за да се полнат според тоа дали биле добри или не во текот на годината. Во постарите времиња, послушните деца биле наградувани со избор на слатки, сезонско овошје и јаткасти плодови. Во денешно време добиваат повеќе или помалку слатки и чоколадо. Една од работите што ја наоѓаат во нивното пакување е чоколадна лента во форма на Дедо Мраз. На непослушните деца им се дава прачка која наликува на мала метла направена од гранчиња, што симболизира дека ќе добијат казна.

Се разбира, никој не е добро или лош, па децата обично наоѓаат и добрите и прачките во чевелот. Микулаш посетува градинки и училишта (дури и универзитети). Децата подготвуваат песни и песни кои ги пеат и рецитираат. Николас е придружуван од ликот на Крампус, кој има задача да ги плаши непристојните деца. Тие имаат можност да седнат во скутот на Микулаш и да разговараат со него за нивното однесување во текот на годината. Дури и возрасните носат капи на Дедо Мраз насекаде на овој ден. Овие традиции се многу слични во другите земји.

Дедо Мраз во Хрватска, Романија, Полска

Во Хрватска Микулаш е придружуван и од Крампус. На ист начин, во пресрет на денот, децата подготвуваат исчистени чевли на прозорецот, во кои наутро ќе најдат подарок, слатки, овошје или сушено овошје. Има Moş Nicolae во Романија кој остава влечки или зимски чизми полни со слатки, ситници и овошје за децата ноќта од 5 кон 6 декември. Непослушните деца се казнуваат со прачки. Крампус оди заедно со симпатичниот давател, кој исто така остава прачки овде. Традицијата на Николас во Полска е комбинација на западни и источни влијанија. На полски, Миколај е тој што доаѓа кај децата на 6ти. Декември и им остава чоколадо и слатки задоволства во божиќен чорап дома или ги посетува во училиштата и градинките.

Никола во Бугарија

Тука не се слави Никола, туку Никулден. Тоа е поинаков празник. Ни Дедо Мраз, ни ангел, ни ѓавол. Тие не ја знаат оваа традиција во Бугарија. Овој ден е прослава на имињата на Николас и Николај, кои се варијации на името Микулаш. За време на него јадат рибни јадења, најчесто крап со полнење. Обично се полни со печурки, кромид, моркови, ориз и зачини.

Како што може да се види, многу елементи на прославите на Свети Никола се доста слични , но можеме да забележиме и забележителни разлики. Традициите се спојуваат во зависност од земјите кои се географски блиску една до друга.

Кои традиции ги практикувате дома на Денот на Никола со вашите семејства и најблиски?