Minden gyermek várja azt a napot, amikor egy fehér hajú, rokonszenves, piros ruhás férfi jön ajándékot osztogatni. Kisebbek és nagyobbak, de a felnőttek soraiban is találhatunk rajongókat. Mint mindenre, ennek a napnak az ünneplésére is van egy mondás: Más régió, más szokások. Az ünneplés országonként eltérő, valahol több, valahol kevesebb a különbség. Ha az ünnepi időszakot külföldön dolgozva tölti, hasznos lesz tudni, hogyan ünneplik az ünnepet az adott országokban. Ugyanígy minden államban másképp hívják a kedves nagyapára emlékeztető személyt. Szlovákiában és Csehországban Mikulás néven ismerik.

Hogyan történt mindez?

Miklós püspök volt, aki a mai Törökországban, Myrában élt és tevékenykedett. Bár hiába keresnénk ezen a néven a várost, Demre közelében, a népszerű üdülőhelyen, Antalyában megtaláljuk. A legenda szerint Miklós segített egy szegény embernek, akinek három lánya volt. Gazdagságának hiánya miatt szinte kénytelen volt őket az utcán árulni. Nem tudott nekik hozományt biztosítani. Abban az időben a szabályok szerint egy nő nem mehetett férjhez anélkül.

Miklós fiatalon árva lett, és szüleitől nagy vagyont örökölt. Azt mondják, hogy a férfi házának ablakára egy darab aranyat vagy egy zsákot helyezett (a források eltérnek), amit háromszor megismételt. Ezzel megmentette a családját. Ennek köszönhetően született meg az ajándékozás hagyománya. Halálának napját a legtöbb országban Szent Miklós-napként ünneplik. Nagylelkűségére és jóságára emlékezünk. Azt mondják, hogy az édességosztás Hollandiából származik, ahonnan Észak-Amerikába is átterjedt. A második verzió szerint a szokás Németországból származik.

Mikulás Hollandiában

Hollandul az ajándékozó neve Sinterklaas. Már az első szombaton november 11. után gőzhajóval érkezik Spanyolországból, ahol az év hátralévő részében él. Az ördögöt helyettesítő Fekete Péterrel együtt (ami más kultúrákra jellemző) azért jönnek, hogy megjutalmazzák a jó gyerekeket, és megdorgálják azokat, akik nem engedelmeskedtek. A történet szerint Fekete Péter az engedelmes gyerekeket szórakoztatja, az ellenkezőket pedig visszaviszi magával a zsákban.

A holland városok másképp ünneplik ezt az ünnepet. Bár mindenhol vannak felvonulások , amelyek során Sinterklaas meglátogatja őket, különböző közlekedési eszközökön érkezik. Néha hajóval, néha lóval vagy kocsival, néha pedig helikopterrel érkezik. Kórházakat és iskolákat látogat, ahol adományokat ad a gyerekeknek. Cserébe egy tál vizet, répát vagy szénát hagynak a rénszarvasoknak, hogy felfrissüljenek. Az ünnep előestéjén a családok összegyűlnek egy közös vacsorára. Az asztalon Szent Miklós alakú sütemények is vannak. Élvezik a marcipános édességeket és a mandulás mézeskalácsot. Miután Sinterklaas átadja a csomagot, állítólag a rotterdami kikötőből visszatér Spanyolországba.

Mikulás Belgiumban

Akárcsak Hollandiában, Szent Miklóst itt is egy segítő, Fekete Péter kíséri. Az ősi legendák szerint Spanyolországból jönnek. A gyerekek pedig azt hiszik, hogy ott élnek a törpékkel. Belgiumba december 5-én érkeznek fehér lovakon, háztetőkön lovagolva és kéményeken keresztül ajándékokat küldözgetve a gyerekeknek. A segítő alakja nem egy gonosz lényt ábrázol, és nem is az ördög szimbóluma. A belga gyerekek ezen az ünnepen nagyobb és értékesebb ajándékokat kapnak, karácsonykor pedig apróságokkal és édességekkel ajándékozzák meg őket. Egyes családok vizet hagynak a kandalló mellett a Mikulás lovainak, egyes gyerekek pedig ráveszik a szüleiket, hogy hagyjanak egy korsó sört a Mikulásnak. Az ünnepi nap előkészületei november elején kezdődnek. Mivel Belgiumot a csokoládé országaként ismerik, az üzletek tele vannak csokoládéból készült Mikulásfigurákkal. A legnagyobbak közülük több mint fél méter magasak.

Mikulás Németországban

Az ünnepségek régiónként eltérőek. Bajorországban a Mikulást a félelmetes Krampusz kíséri. A többi tartományban Ruprecht szolga kíséri őt. Mind a Krampusz, mind a Ruprecht az ördög szinonimái, de a Ruprecht nem olyan félelmetes. Megpróbálják megijeszteni a gyerekeket, hogy a jövőben elkerüljék a rossz viselkedést. Számos tartományban ismert, hogy a gyerekek szénát és répát tesznek a cipőjükbe a Mikulás lovainak vagy rénszarvasainak. A holland hagyományokhoz hasonlóan a Mikulás alakú kovászos süteményeket szokás enni. Egy másik tipikus étel ezen a napon a sült alma vaníliakrémmel, dióval, mazsolával és cukorral töltött vaníliakrémmel vagy palacsintával.

Mikulás Ausztriában

Szent Miklós ünnepét megelőző este egy püspöki ruhába öltözött személy, Szent Miklós járja a város utcáit. Nem egyedül jár, hanem egy csapat krampusz kíséri, fából készült maszkban, bundában, csörgő kolompokkal, gallyakkal és hamuval felfegyverkezve, hogy megbüntessék a gonosztevőket. Ausztriában a Krampusz a Mikulási időszak jellegzetes figurája, akárcsak Bajorországban. Az Ördögök menetének rituáléja, ahogyan a felvonulást nevezik, az alpesi falvakból terjedt el Ausztriában, és az utóbbi évtizedekben nagyon népszerűvé vált. A régió minden részéből több száz látogató vesz részt a rendezvényen. Más helyeken azonban Szent Miklós még mindig házról házra jár, hogy meglátogassa a családokat. Mielőtt kiosztja a jutalomcsomagokat, meghallgatja a gyerekeket, és azt mondja nekik, hogy jövőre jobban kell viselkedniük.

Mikulás Magyarországon

Magyarországon a Mikulás december 6-án este országszerte meglátogatja a gyerekeket. A kandalló fölé helyezett harisnyák helyett a gyerekek a cipőiket az ablakba teszik, hogy aszerint töltsék meg őket, hogy jók voltak-e vagy sem az év során. Régebben az engedelmes gyerekeket édességekkel, szezonális gyümölcsökkel és diófélékkel jutalmazták. Jelenleg többé-kevésbé édességet és csokoládét kapnak. A csomagban többek között egy Mikulás alakú csokoládét is találnak. Az engedetlen gyerekek virgácsot kapnak, amely egy kis gallyakból készült seprűre hasonlít, és azt jelképezi, hogy büntetést kapnak.

Természetesen senki sem csak jó vagy csak rossz, így a gyerekek általában találnak a cipőben jót és rosszat is. A Mikulás óvodákat és iskolákat (még egyetemeket is) látogat. A gyerekek dalokat és verseket készítenek, amelyeket énekelnek és szavalnak. A Mikulást a Krampusz figurája kíséri, akinek az a feladata, hogy megijessze a rosszul viselkedő gyerekeket. Lehetőségük van arra, hogy a Mikulás ölébe üljenek, és beszélgessenek vele az év során tanúsított viselkedésükről. Ezen a napon még a felnőttek is mindenhol Mikulás-sapkát viselnek. Ezek a hagyományok más országokban is nagyon hasonlóak.

Mikulás Horvátországban, Romániában és Lengyelországban

Horvátországban a Mikulást a Krampusz ördög is kíséri. Ugyanígy a gyerekek az ablakba készítik elő a kitisztított cipőjüket a nap előestéjén, amelyben reggel ajándékot, édességet, gyümölcsöt vagy aszalt gyümölcsöt találnak. Romániában december ötödikéről hatodikára virradó éjjel Moş Nicolae körbejárja a gyerekeket, és édességgel, csecsebecsékkel és gyümölcsökkel megtöltött papucsokat vagy téli csizmákat hagy a gyerekeknek. Az engedetlen gyermekek büntetésül pálcákat kapnak. A rokonszenves jótevővel együtt megy a krampusz is, aki itt is hagy botokat. A lengyelországi Mikulás-nap hagyománya a nyugati és a keleti hatások kombinációja. Lengyelül Mikolaj az, aki a gyerekekhez jön december 6-án csokoládét és édességeket hagyva a gyerekek számára karácsonyi harisnyájukban, vagy meglátogatja őket az iskolákban és óvodákban.

Mikulás Bulgáriában

Itt nem Szent Miklóst ünneplik, hanem Nikuldent. Ez egy másféle ünnep . Sem a Mikulás, sem az angyal, sem az ördög nem jön. Ez a hagyomány Bulgáriában nem ismert. Ez a nap a Nikolas és Nikolai nevek ünnepe, amelyek a Miklós név variációi. Ennek során halételeket esznek, leggyakrabban pontyot töltelékkel. Gombával, hagymával, sárgarépával, rizzsel és fűszerekkel töltik.

Mint látható, a Mikulás-ünnepségek számos eleme meglehetősen hasonló, de észrevehető különbségeket is megfigyelhetünk. A hagyományok az egymáshoz földrajzilag közel fekvő országok függvényében közelednek egymáshoz.

Milyen hagyományokat gyakorolnak otthon a családjukkal és szeretteikkel Mikulás napján?