Váratlan esemény, de drámai hatással van a világra. Időnként be- és kifelé repül, de káoszt hagy maga után. A fekete hattyú visszatért.

Nem volt ez másképp 2008-ban sem, amikor súlyosan sújtotta a globális pénzügyi rendszert. Vagy 2011-ben, amikor Európát megrázta az adósságválság. A világ még az egy évtizeddel ezelőtti válság következményeiből sem eszmélt fel, melynek tanúbizonysága a negatív kamatláb és a folyamatos kvantitatív csökkenés. Miközben az eredeti szisztematikus pusztítás következményei továbbra is fennállnak, a fekete hattyú újra átrepült a világ fölött. Ezúttal még nagyobb potenciális következményekkel jár.

Az országok harcolnak a válság ellen

Az epidemiológiai vagy gazdasági válságoknak legalább egy közös vonása van: megállíthatók. Ázsia számos országában bebizonyosodott, hogy a rosszindulatú vírus terjedését hogyan lehet ellensúlyozni és szinte teljesen kiküszöbölni. Vezetőileg és államilag ez egy nehéz küzdelem, de lehetséges.

Ha gyors és hatékony lépéseket teszünk, és a vírus terjedését már az első fázisban megállítjuk, amint az például Szingapúrban sikerült, a gazdasági következmények minimálisak. Ha azonban a fertőzés járványossá válik, a lépések sokkal összetettebbek és fájdalmasabbak. Dél-Korea is kimutatta, hogy egy ilyen helyzet kezelhető.

Európai kudarc

Európa messze elmaradt a megelőzésben és a tervek elkészítésében, a potenciálisan fertőzött személyek tesztelésében, az adatok gyűjtésében és értékelésében. De az egyéneknek a járvány terjedésére irányuló megközelítésében is. Sokak számára ezért nem meglepő, hogy a fertőzések száma naponta több ezerrel nőtt sok európai országban. Míg megerősödtek a félelmek, hogy túllépik a kínai szintet.

A Wuhan-i körzet gazdasági teljesítményének visszaesése megmutatta, hogy az ország gazdaságára milyen erős befolyással lehet a karantén. A kínai gazdaság visszaesése az első negyedévben volt a legnagyobb a mérés kezdete óta. Ez szintén komoly aggodalmakat okozott az európai gazdaság egészségi állapota miatt a járvány növekedésével egyaránt.

VÁLASZ a valós bérekre Európában a világjárvány után (forrás: FORBES)

Az európai helyzet alapvetően különbözik az ázsiai helyzettől. Az ázsiai értéklétrán a család a tetején volt és az állam alatta, Európában maga az egyén volt. Úgy néz ki, hogy nemcsak Európa felkészületlensége a járványra, hanem különösen a nyugati individualizmus jelenti a legnagyobb veszélyt az öreg kontinensen történő járvány terjedésére.

Az Egyesült Királyságban a lakosság kb. egynegyede nem volt hajlandó megváltoztatni a szokásait a koronavírus miatt. A brit kormány az ő álláspontjuk miatt sem hozott olyan drasztikus intézkedéseket, mint például a tömeges rendezvények eltörlése vagy az iskolák bezárása.

A globalizáció jelenlegi korszakának vége?

A koronavírus egyik következménye, hogy a reálárfolyamok 1,5%-kal visszaestek a világjárvány nélkül feltételezett szintről. Számos európai járvány a kereskedelem csökkenését is eredményezte. Míg a válság előtti szorosabb kereskedelmi kapcsolatok magasabb életszínvonalat hoztak. Az egészséggel kapcsolatos aggodalmak visszaesést okoztak. A spanyol influenza végén az ipari globalizáció első korszakának vége lett, amely már az első világháború következményei miatt elmúlt. A korona krízis így akadályozhatja a kínai ellátási láncot, amelyet az elmúlt két évtizedben építettek ki.

AZ EURÓPAI KAMATLÁB VÁLASZA A VILÁGJÁRVÁNY UTÁN (forrás: FORBES)

Azt mondhatjuk, hogy a világjárvány felfogja tolni a béreket, de csalódást fognak okozni a valódi bevételekkel. Más katasztrófákkal, például háborúk vagy természeti katasztrófákkal ellentétben, a világjárványok után nincs éles kereslet, ami a reálárfolyamok hosszabb, szerény szintű időszakához vezet.