Lehetséges-e egyáltalán megtalálni és megvalósítani a személyes élet és a munka közötti megfelelő arányt? Vagy az életet csak objektív prioritásokon keresztül lehet érzékelni?

Az életkor előrehaladtával a szakmai és személyes felelősségek felhalmozódnak. Ha azonban valamit el akarunk érni, fel is kell áldoznunk valamit. De milyen arány a megfelelő?

A siker nem csak azt jelenti, hogy sok pénzt keres. Azt jelenti, hogy az élet több területén sikerrel fog járni. Legyen szó akár nagy ügyfél megszerzéséről, akár arról, hogy közel legyen az Ön számára fontos emberekhez. De az élet minden aspektusának működőképes fenntartása nehezebb, mint azt el tudná képzelni. Itt van 4 módszer annak kezelésére.

Ellenőrzött órarend

Tervezze meg a nap minden percét. Tényleg csodálatos. A tervezés felszabadító lehet. A szervezett munkarend ígéret arra, hogy teljesíteni fogja a legsürgősebb feladatokat. A nap megtervezése megakadályozza a banális munkát, lehetővé téve a nagyobb feladatokra való összpontosítást.

Egy dolog nem zavarhatja a másikat

Az egészségtelen munkarend ritkán kezdődik egészségtelennek. A kezelhetetlen munkanap pedig fokozatosan kezd beleütközni a személyes időbe. Ártatlan egyszeri dolgok, például e-mailek olvasása, számlák ellenőrzése vagy kapcsolatfelvétel az ügyfelekkel a munka és a magánélet egyensúlyának problémájává válhatnak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az irodán kívüli munka valami rossz. Valójában ez lehet a leghatékonyabb módszer a feladatok elvégzésére. Viszont fontos tudni, hogy mikor dolgozik és mikor nem. Ha még mindig telefonál, vagy készen áll arra, hogy válaszoljon az e-mailekre, akkor tulajdonképpen kirendeltséggé teszi otthonát. Fenntarthatja a termelékenységet és az elégedettséget, ha külön órákat szán a munkára és a szabadidő eltöltésére.

Fontos ismerni a körülötte lévő emberek munkarendjét

A saját munkarendjének megszervezése csak a győzelem fele. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a személyes és szakmai idejéből, tudnia kell, mit csinálnak a körülötte lévő emberek. Ellenkező esetben az Ön órarendje ütközhet a kollégái, barátai vagy családtagjai órarendjével.

A munka és a magánélet egyensúlya nem csupán azt jelenti, hogy a meghatározott tevékenységekhez elkülöníti az ideális óraszámot. Minden kulcsfontosságú pillanatban jelen kellene lennie. A heti 50 órás munka nem számít semmit, ha lemarad egy nagy találkozóról. És még a korai hazatérés sem értékes, ha lemarad a születésnapi buliról vagy zenei koncertről.

Gondoljon több dologra, mint csak az időre

A munkában és otthon töltött órák nyomon követése elhiteti Önnel, hogy az egyensúly ebben a két szférában csak a számok játékát jelenti. Az igazság azonban az, hogy fizikailag valahol lenni és jelen lenni különböző dolgok. Biztosan volt már olyan, hogy kimerülten tért haza munkából, vagy éppen ellenkezőleg, teljesen zavartan érkezett a munkába egy nehéz éjszaka után. Ha egyensúlyt szeretne elérni a személyes és a szakmai élet közt, akkor ezt az energiájával is képesnek kell bebizonyítania.

Ennek a problémának meglehetősen furcsa megoldása lehet. Röviden: próbáljon kevésbé aggódni a munka miatt. A karrier felelősség adott. Helyzetében végülis meg kell felelnie bizonyos feladatoknak és céloknak. A személyes felelősség gyakran lazább. Nem tűnik nehéznek ismerősökkel találkozni és kikapcsolódni. Ha vállalja a karrier felelősségét és sikereket, de több energiát fog fordítani a személyes felelősségre, meg fog lepődni azon, hogy mennyi minden mással tudna egyensúlyt teremteni.

Soha nem lesz a legjobb a munkahelyén, ha nem lesz elégedett a saját élete minden aspektusával. Ezért bölcsen irányítsa szakmai és személyes életét. Nincs egy mindenki számára megfelelő recept, amely garantálja az azonos elégedettséget a munkában és a magánéletben is. Mindannyiunknak különböző igényei vannak, amelyeket megpróbálunk kielégíteni, de az életnek más meghatározott értékei is vannak. Azonban van bennünk valami, ami közös: a munka és a magánélet tökéletes egyensúlyának elérésére irányuló vágy, amely végtelen boldogság- és elégedettség forrást biztosítana számunkra.