A megelőzésnek életünk számos területén megvan a helye. A munkáltató kötelessége gondoskodni az általános megelőzési alapelvek alkalmazásáról a munkahelyi egészség és munkabiztonság fenntartásához, beleértve az információ és az oktatás biztosítását, valamint a munka és az erőforrások szervezését.

A kézmosás a higiénia alfája és ómegája

A vírusok vagy baktériumok igencsak egyszerűen a szervezetünkbe kerülhetnek. Például ha egyszerűen megfogunk egy fertőzött bútort, kilincset vagy egy koszos edényt. Ha a vírust hordozó ujjainkkal ezt követően megérintjük a szájunk, az orrunk vagy a szemünk nyálkahártyáját, az influenza egyből bejuthat a szervezetünkbe.

Az alapos kézmosás a legjobb módszer a különböző felületek megérintése által okozott lehetséges fertőzések megelőzésére. Természetesen a munkahelyen, minden étkezés előtt, a toalett használata után és hazaérkezéskor rutinszerűen kezet kell mosni. Szintén ajánlott kezet mosni minden köhögés és tüsszentés után is. Ha víz és szappan nem áll rendelkezésre, fontos alkoholos fertőtlenítőgélt vagy nedves fertőtlenítő törlőkendőt használni. Rendkívül hatékonyak és fertőtlenítik a kezet.

A kézszárító helyett ajánlott eldobható papírtörlőt használni, mivel ez gyors, és a használt törlőkendők könnyen eldobhatók. A rendszeres irodai szellőztetés is fontos, hogy segítsen csökkenteni a munkahelyi baktériumok (vagy vírusok) jelenlétét.

Az akut munkahelyi betegségek megelőzése

Köhögés, torokfájás, nátha, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, hidegrázás és 38 °C feletti láz esetén javasolt az alkalmazottat kizárni a munkahelyi csapatból, és otthoni ápolásban részesíteni. Ha az alkalmazott csak megfázott (tüsszög, köhög), és nincs láza, akkor ajánlott egyedül tartózkodnia a helyiségben, hogy ne érintkezzen más dolgozókkal.

A munkahelyi egészséggel és biztonsággal kapcsolatos aggodalmak minden ágazat munkáltatóit és munkavállalóit egyaránt érintik. A munkáltató kötelessége a munkahelyi egészség- és munkavédelem biztosítása.

Koronavírus vagy a megszokott szezonális influenza?

A koronavírussal kapcsolatos helyzet szinte óráról órára változott az elmúlt napokban. A múlthoz képest napjainkban előnyben vagyunk a magasabb szintű higiénia miatt. Ezzel szemben hátrányunk, hogy a világ sokkal szorosabban összekapcsolódik, mint régen. Az utazás a koronavírus kockázati tényezőjévé válik. A fertőzés a járványkitörés helyszínéről tovább vihető és terjeszthető gondatlanság vagy hanyagság esetén.

A vírus cseppfertőzéssel terjed, és valószínűleg csak a fertőzött személlyel való hosszabb távú érintkezés esetén fertőz. A gazdaszervezeten kívül a vírus gyorsan elpusztul, tehát nem terjed postán keresztül. A lappangási időszak legfeljebb 14 nap, de leggyakrabban inkább 5 nap. A legjobb óvintézkedés a higiénia fenntartása és a gyakori kézmosás, a tünetekkel való érintkezés csökkentése, valamint a mozgás korlátozása olyan helyeken, ahol az emberek nagy létszámban megfordulnak.

Az influenza tünetei összetéveszthetők a koronavíruséval, tehát semmi szükség az állandó aggodalomra. A szervezetével és egészségével kapcsolatban azonban felelősségteljesen kell viselkednie. A vírus óvatosságra ad okot, nem pánikra. Tehát a betegség kitörésén kívül nincs semmi okunk arra, hogy miért is ne élnénk normális életet.