Ha egy idős ember nem képes önmagáról gondoskodni, sok esetben érthető módon nagyon fontos, hogy az emlékek és a személyes kapcsolatok miatt saját otthonában maradjon. Ott sokkal nagyobb biztonságban érzi magát. Szeretné folytatni a jelenlegi életmódját, csak olyan segítséggel, amely segít neki a továbbiakban is kitartani. Ez a segítség a 24 órás otthoni ápolás, ami költséges lehet. Angliában egy ápoló átlagosan 1000-1500 euróba kerül hetente. Milyen ápolási támogatás jár az angol állampolgároknak?

Mitől függ a támogatásra való jogosultság?

Az, hogy az Ön szerettének otthoni ápolását megtérítik-e, az anyagi helyzetétől függ. A helyi hatóság pénzügyi alkalmassági vizsgálatot végez, amely figyelembe veszi a jövedelmét. A vizsgálatra a gondozási szükséglet tényleges újraértékelésével egy időben vagy azt követően kerül sor. Ez a felülvizsgálat megállapítja, hogy a betegnek szüksége van-e ápolásra, és összegyűjti azokat az információkat, amelyek alapján elkészül az úgynevezett gondozási terv. Az otthoni ápolás pénzügyi felülvizsgálata határozza meg, hogy a beteg egy bizonyos ideig fizetni fogja-e az ápolás költségeit, vagy ingyenesen kapja meg az ápolási szolgáltatásokat. Igaz, hogy minél több jövedelemmel rendelkezik valaki, annál kevesebb támogatást kap az ápolásra. Ebben az értékelésben olyan tételeket vesznek figyelembe, mint a jövedelem, a nyugdíj, a megtakarítások és a juttatások. Ha otthoni ápolás érdekli, a vagyon értéke nem számít bele. Feltételezik, hogy a beteg minden olyan ellátásban részesül, amelyre jogosult, még akkor is, ha valójában nem kapja meg azokat, ezért figyelembe veszik őket.

Ha az összes figyelembe vett tétel meghaladja a 26 382,98 eurós határt, akkor saját magának vagy családjának kell fizetnie az ellátásért. Abban az esetben, ha a vagyon belefér a 16 453,9€ összegbe, a hatóság teljes egészében finanszírozza az ellátást. Abban az esetben, ha a pénzeszközök e határokon belül vannak, az idős személy jogosult az ellátás részleges visszatérítésére. Az anyagi körülmények vizsgálata után a helyi hatóság írásos határozatot hoz arról, hogy a betegnek mennyivel kell hozzájárulnia saját ellátásához. Az érintett személy havonta közvetlenül kapja meg a pénzt, vagy az ellátást a hatóság szervezi meg. Ha szerette nem ért egyet a hatóság döntésének eredményével, panaszt kell tennie a hatóságnál. Ha az ápolási támogatást elutasítják, az idősek akkor is igénybe vehetnek más ápolási támogatásokat, amelyek nem függnek az anyagi helyzetüktől.

A helyi hatóság Angliában olyan önkormányzati szerv, amely egy város vagy falu szolgáltatásainak igazgatásáért felelős. A testület választott tagokból áll, akik a helyi közösség érdekeit képviselik. Gondoskodnak továbbá a tervezésről és fejlesztésről, a hulladékgazdálkodásról és az önkormányzati szolgáltatásokról.

Ápolási hozzájárulás

Ezt a juttatást az ápolói személyzet is megkaphatja. A gondozók heti 78,95 eurót kaphatnak. Azoknak az ápolóknak jár, akik hetente legalább 35 órát töltenek rászoruló személy ápolásával. Nem kell, hogy rokonok legyenek. A jövedelmet, a megtakarításokat és a biztosítási járulékokat nem veszik figyelembe a jogosultság megállapításakor. Ebben az esetben a gondozó segítsége magában foglalhat olyan szolgáltatásokat, mint az ételek elkészítése, a higiéniai segítségnyújtás, a gondozott személy elkísérése (valaminek az elintézéséhez vagy orvoshoz), bevásárlás. A juttatás feltétele, hogy az ápolt személy az alábbiakban felsorolt egyéb juttatások valamelyikében részesüljön.

Ápolási juttatás

Ezt is a jövedelemtől függetlenül kínálják. A juttatás hetente 70,06€ vagy 104,67€ összegben érkezik az ellátást igénybe vevő bankszámlájára. Az összeg attól függ, hogy a betegnek milyen szintű ellátásra van szüksége a betegség következtében. Ha egy személy csak nappal vagy csak éjszaka szorul felügyeletre, akkor alacsonyabb díjra jogosult, ha nappal és éjszaka is, vagy végstádiumú betegségben szenved, akkor magasabb díjban részesül. A jogosultsághoz meg kell felelnie a kritériumoknak:

  • a nyugdíjkorhatár elérése,
  • fogyatékosságban szenved,
  • fogyatékosságuk miatt segítségre van szüksége a mindennapi életben,
  • halálos betegség miatt legalább hat hónapig ilyen ellátásra van szüksége,
  • orvosi egészségügyi igazolással rendelkezik.
Alacsonyabb tarifaMagasabb tarifa
70,06€ hetente104,67€ hetente

Személyes függetlenségi támogatás (PIP)

Az, hogy az ápolt személy mennyit kap, attól függ, hogy az egészségi állapota mennyire befolyásolja az életét, és mennyi ellátásra van szüksége. Két kritériumon alapul: a személynek szüksége van-e segítségre a mindennapi feladatok elvégzésében vagy a mobilitásban. Mindegyikhez más-más összegű juttatás jár. Mindkettő azonban egyidejűleg is igényelhető. Ahhoz, hogy az ellátást az idősek otthoni ápolására lehessen alkalmazni (egyébként a 16. életévüket betöltött személyeknek jár a nyugdíjkorhatár eléréséig), előzetesen fogyatékossági megélhetési támogatásban (Disability Living Allowance, DLA) kellett részesülniük. A jogosultság akkor is fennáll, ha a beteg halálos betegségben szenved, és kevesebb mint hat hónapja van hátra. A feltétel az, hogy az elmúlt három évből két éven keresztül Angliában kellett élniük.

A mindennapi életvitelhez olyan tevékenységek tartoznak, mint az evés, ivás, mosakodás, fürdés, gyógyszeradagolás, WC-re járás, öltözködés, vetkőzés és társasági élet. A mobilitási igények közé tartoznak az olyan tevékenységek, mint például: a mozgáshoz (pozicionáláshoz) és a transzfer megtervezéséhez nyújtott segítség. Ha a betegnek segítségre van szüksége a mindennapi tevékenységekhez, az alacsonyabb juttatási tarifa 70,06€, a magasabb pedig 104,67€. A mobilitási segítségnyújtás szükségessége esetén az alacsonyabb összegű ellátás 27,7€, a magasabb összegű pedig 73,06€. Négyhetente fizetik ki. Gyakran újraértékelik annak érdekében, hogy a beteg megkapja a megfelelő támogatást, olyat, amire szüksége van. Az ellátásra való jogosultság ötféle diagnózis esetén keletkezik:

  • pszichés zavarok,
  • mozgásszervi betegségek (ízületi gyulladás, osteoarthritis),
  • a vázizomrendszer betegségei,
  • neurológiai rendellenességek (szklerózis multiplex, epilepszia, Parkinson- és Alzheimer-kór),
  • légzőszervi betegségek.
Alacsonyabb tarifaMagasabb tarifa
A mindennapi élet szükségletei70,06€ hetente104,67€ hetente
A mobilitás szükségessége 27,7€ hetente73,06€ hetente

Amint látható, Anglia meglehetősen nagylelkű az otthoni ápolásra szorulókkal szemben. De gondol azokra is, akik anyagilag jobban állnak, mert más juttatásokban is részesülhetnek.

Ha 24 órás ápolásra van szüksége szerettei számára, forduljon hozzánk. Garantáljuk, hogy megbízható és segítőkész ápolói személyzetet kap Közép- és Kelet-Európa számos országából.