A legszebb ünnepek megünnepléséhez kétségtelenül hozzátartoznak olyan hagyományok, amelyek nélkül el sem tudnánk képzelni őket. Nélkülük talán a karácsony nem is lenne karácsony. Sok ilyen szokás és hagyomány eredetének bölcsője Németország, ahol mi is munkát adunk ápolóinknak. Milyen karácsonyi hagyományok származnak a foci, a sör és a jódlizás országából?

Adventi koszorú

A koszorút, amelyet minden adventi vasárnap meggyújtunk, amikor a karácsonyi ünnepek közeledtével várakozunk, Hamburgban készítették. Johann Henrich Wichern plébános készítette a 19. század első század 90-es éveiben jelent meg. Fából készült, és körhinta formájú volt. A gyertyát azonban minden nap meggyújtotta, hogy az árvaházi gyerekek, akiknek a kedvéért kitalálta, tudják, mennyi idő múlva jön el a karácsony, és kapják meg az ajándékokat.

Karácsonyi vásárok

A legkorábbi karácsonyi vásárokat a 15. század első felében kezdték el szervezni Drezdában, pontosabban 1453-ban. A hideg és fagyos téli időkben táplálékot és erőt adtak. Manapság nagyon népszerűek, és nem csak karácsonyi témájú termékeket találunk. Ezek azok a helyek, ahol felszívjuk az igazi karácsonyi hangulatot – jóval karácsony előtt és után. Felismerhetjük őket jellegzetes elemeikről – változatos és élénk színekről, illatokról, ízekről és karácsonyi dalokról, amelyek már messziről szólnak. A legnépszerűbb vásárok például Kölnben vagy Nürnbergben zajlanak.

Csendes éj

Az egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb karácsonyi dal a Csendes éj. A Joseph Mor és Franz Xaver Gruber által 1818-ban komponált művet azóta számos (több mint 170) nyelvre lefordították, és minden bizonnyal szinte az egész világon és minden kontinensen ismerik. Az előbbi, Mor plébános a szöveg szerzője, Gruber pedig, aki orgonista és zeneszerző volt, alkotta meg a dallamot. A világhírű dal létrejöttét a véletlennek köszönhetjük. Az alkotók egy oberndorfi templomban találkoztak. Mor megkérdezte Grubert, hogy megkomponálná-e a zenét a két évvel korábban írt dalszöveghez. Eredetileg úgy tervezte, hogy a dalt gitáron játssza el, ezért szerette volna, ha a szöveget eredeti zene kíséri.

Karácsonyfa

Még a fa feldíszítésének hagyománya is a 16. századi németországi eredetre vezethető vissza, ahonnan fokozatosan elterjedt más országokba is. Kezdetben a karácsonyfát, amely a jólétet és az életet szimbolizálja, almával, dióval, ostyával és papírvirágokkal díszítették. A kézművesek kezdték a díszítést a céhes házaikban. Később Luther Márton reformátor vezette be elsőként a fényfüzérrel való díszítés szokását. Állítólag egy téli esti séta ihlette, amelynek során észrevette, hogy a tűlevelek ágain keresztül a csillagok ragyognak az égen. Amikor karácsonykor hazahozta a fát, gyertyákat gyújtott rajta, hogy visszaadja az átélt varázslatos hangulatot.

Ha szeretné tudni, hogy Németországban és más országokban milyen ételek dominálnak a karácsonyi ünnepek alatt, ebben a blogban megtalálja a választ. Kíváncsi, hogy mi – az ATENA-nál – hogyan vártuk a karácsonyi ünnepeket? Olvassa el a karácsonyi barangolásunkról szóló cikket.

Tudta ezeket az információkat korábban is, vagy meglepték önt?