Padyshim që kremtimi i festave më të bukura përfshin tradita pa të cilat as që mund t’i imagjinonim. Ndoshta Krishtlindjet nuk do të ishin as Krishtlindje pa to. Djepi i origjinës së shumë prej këtyre zakoneve dhe zakoneve është Gjermania, ku ne ofrojmë punë edhe për dadot tona. Cilat tradita të Krishtlindjeve vijnë nga toka e futbollit, birrës dhe yodeling-ut?

Kurora e Ardhjes

Kurora që ndezim çdo të diel të Ardhjes, duke pritur me padurim festat e Krishtlindjeve që po afrohen me shpejtësi, u krijua në Hamburg. Është bërë nga famullitari Johann Henrich Wichern në gjysmën e parë të shekullit të 19-të. shekulli. Ishte prej druri dhe kishte formën e një karuseli. Megjithatë, qiriri ndizej çdo ditë, në mënyrë që fëmijët në jetimore për të cilët ai e shpiku, të dinin se sa do të kalonte para se të vinin Krishtlindjet dhe të merrnin dhuratat e tyre.

Tregu i Krishtlindjeve

Tregjet më të vjetra të Krishtlindjeve filluan të organizohen në Dresden tashmë në gjysmën e parë të shekullit të 15-të. shekulli, konkretisht në vitin 1453. Ata ishin një burim ushqimi dhe forcë në kohët e dimrit të ftohtë dhe të ftohtë. Sot ato janë shumë të njohura dhe mbi to mund të gjejmë produkte të ndryshme, jo vetëm me temë Krishtlindjesh. Ata janë vendi ku ne thithim atmosferën e vërtetë të Krishtlindjes – shumë kohë para dhe pas Krishtlindjeve. Ne mund t’i njohim ato nga elementët e tyre tipikë – ngjyrat, aroma, shijet dhe këngët e ndryshme dhe shumëngjyrëshe, me të cilat luan nga larg. Tregjet më të njohura mbahen, për shembull, në Këln ose Nuremberg.

Natë e heshtur

Një nga këngët më të famshme, nëse jo këngët më të famshme të Krishtlindjeve, është Nata e Heshtjes. Është kompozuar nga Joseph Mor dhe Franz Xaver Gruber në 1818, që atëherë është përkthyer në shumë (më shumë se 170) gjuhë dhe sigurisht është i njohur pothuajse në të gjithë botën dhe në të gjitha kontinentet. I pari i quajtur, Reverend Mor, është autori i tekstit të tij, dhe Gruber, i cili ishte organist dhe kompozitor, krijoi melodinë. Origjinën e këngës me famë botërore ia detyrojmë rastësisë. Krijuesit e saj u takuan në një kishë në Oberndorf. Mor e pyeti Gruberin nëse do të kompozonte muzikë për të për një tekst që kishte shkruar dy vjet më parë. Fillimisht ai kishte planifikuar ta luante këngën në kitarë, kështu që donte që muzikë origjinale t’i shoqëronte fjalët.

pema e Krishtlindjeve

Edhe tradita e dekorimit të një peme, siç e njohim ne sot, daton në shekullin e 16-të në Gjermani. shekulli, prej nga u përhap gradualisht në vende të tjera. Fillimisht, pema e Krishtlindjes, e cila simbolizon begati dhe jetë, ishte zbukuruar me mollë, arra, vaferë dhe lule letre. Zejtarët filluan të dekoronin në shtëpitë e tyre esnafe. Vetëm kur reformatori Martin Luther prezantoi se mbi të u vendosën llamba, i cili ishte i pari që e bëri këtë. Thuhet se ai u frymëzua për ta bërë këtë nga një shëtitje në mbrëmje dimërore, gjatë së cilës ai vuri re yje që shkëlqenin në qiell midis degëve të halorëve. Kur e solli pemën në shtëpi për Krishtlindje, ndezi qirinj mbi të për të rikrijuar atmosferën magjike që kishte përjetuar.

Nëse dëshironi të dini se cilat ushqime dominojnë Krishtlindjet në Gjermani dhe vende të tjera, mund ta gjeni përgjigjen në këtë blog . Jeni të interesuar se si ne – në ATHINË – prisnim të festonim Krishtlindjet? Lexoni artikullin rreth shëtitjeve tona të Krishtlindjeve .

A e dinit më parë këtë informacion apo ju ka befasuar?