Az év legszebb ünnepének várakozását és az ezzel járó kikapcsolódást karácsonyi programokkal töltöttük: budapesti teambulding, karácsonyi buli és egyéb, az erre az időszakra való felkészülésre jellemző tevékenységekkel. Az irodából egy csoportként kiszaladtunk a hagyományos forralt borra, ami a karácsony elengedhetetlen része, feldíszítettük a karácsonyfát vagy karácsonyi díszítést készítettünk az irodákban, hogy teljes mértékben élvezhessük a közelgő időt és magunkba szívhassuk a karácsony előtti hangulatot.

Ez a fa is díszíti az irodánkat

Mikulás az ATENA-ban

December 6-án szinte minden országban megünneplik Szent Miklós ünnepét, aki nagylelkűségéről és kedvességéről volt híres. Ezen a napon mindenhová ellátogat, és kis figyelmességekkel ajándékozza meg a gyerekeket és a felnőtteket. Az Atenát is meglátogatta a Mikulás és kis segítője, és az ördög az angyallal sem maradhattak ki. Mint mindig, ez is egy rendhagyó Mikulás volt sárga jelmezbe öltözve, amely a cégünk színét szimbolizálta. Mindenkinek átnyújtott egy csomagot egy vers vagy dal előadásáért, ahogyan az általában szokás. A munkaidő végeztével a besztercebányai székhelyünkhöz közeli helyi kávézóban Mikulás-ünnepséget tartottunk, amelyre meghívták az Atena dolgozóinak összes gyermekét, akiknek a Mikulás hozott valami jót és édeset – finom palacsintát.

Karácsonyi Budapest

Karácsony előtt, a Mikulás-hét végén, pénteken elmentünk a budapesti karácsonyi vásárra. Ez a cégünk karácsony előtti hagyománya, csak a karácsonyi vásár célpontját változtatjuk meg minden évben. Egyszer Ausztria, egyszer Magyarország, aztán Lengyelország. Ezúttal egy történelmi városra esett a választásunk, Magyarország fővárosára. Vállalatunk minden alkalmazottja minden részlegről itt találkozott. A szlovákiai irodákból: a Besztercebányai központból, a Rőcei és a Kassai irodákból, valamint Romániából és Bulgáriából, ahol külföldi irodáink vannak.

Délelőtt utunk a Tropicariumba vezetett, ahol a víz alatti világ rejtelmeit láthattuk különféle állatok formájában: halak, hüllők, gyíkok, cápák, de a szárazföldön élő állatok – majmok és a levegőben élő madarak – is. A legtöbbünk számára ez egy szép és gazdagító élmény volt, mások számára pedig egy lehetőség volt arra, hogy legyőzzék önmagukat és saját félelmeiket, mivel nem érdekelték őket egyes állatfajok megtekintése. Például a hatalmas kígyók. Az attrakció, amit a legjobban vártunk – a cuki ráják simogatása – sajnos éppen akkor nem volt üzemben. Mi mégis mosollyal az arcunkon távoztunk onnan.

Lenyűgöző víz alatti élőlényeket láttunk

A Tropicarium megtekintése után a kiváló Monkey Bistro étteremben ebédeltünk, ahol természetesen megkóstoltuk a tipikus magyar ételeket: gulyás vagy paprikás. Enélkül az utazásunk nem számított volna. Megkóstoltuk a finom desszertet, a somlói galuskát is, amit mindenképpen ki kell próbálni, ha van rá lehetőség. Egy jó ebéddel megerősödve úgy döntöttünk, hogy sétát teszünk a fontos budai vár mellett, amely a magyar királyok székhelye volt. Ezért is nevezik Királyi Palotának. Az UNESCO világörökség része. Onnan csodálatos kilátás nyílt a gyönyörű Budapest és nevezetességei, valamint a Széchenyi Lánchíd látványára.

Budapesten szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető ételeket kóstoltunk.
Kilátás az UNESCO által védett Budai Vár környékéről

Később elmentünk a Budapest Eye-hoz- egy óriáskerékhez, amelyen mindenki megtett egy izgalmas körmenetet. Érdekes módon ez a legmagasabb kerék Európában. Magassága eléri a 65 métert. Az Erzsébet téren található. Ezen a ponton ismét néhányan túlszárnyalták magukat (különösen azok, akik tériszonyosak), de a kilátás innen is látványos volt. Láthattuk a Szent István Bazilikát, a Lánchidat és a magyar Parlament épületét. Az egész napos barangolást nem tudtuk másként befejezni, mint egy jó meleg forralt bor megkóstolásával, ami jól jött a hideg időben, és apró emléktárgyak vásárlásával.

Bár az időjárás nem volt túl szép, mégis szép napot töltöttünk el, és életre szóló élményeket vittünk magunkkal. Néhányan közülünk először jártak Budapesten, néhányan már többször is, de lehet, hogy a karácsonyi vásárokon most először.

A 65 méter magas Budapest Eye
Kilátás a kerékről a ködbe burkolózó, gyönyörű Budapestre és a szürkületre

Karácsonyi buli

A budapesti kirándulást követő napon karácsonyi bulit szerveztünk, ahol nagyon jól éreztük magunkat, az új kollégák megismerkedtek más, korábban nem ismert kollégákkal, és erősítettük a kapcsolatokat. Meglepetésként egy különleges programmal készültünk, amely minden résztvevőnek tetszett. Meghallgattunk egy helyi besztercebányai és tehetséges hangszerest, aki a Szlovák Szupersztárban versenyzett. Gitározásával és énekével még élvezetesebbé tette az estét. Őt a The Pastels és a Ladylicious híres koreográfusának, Miňo Kerešnek a táncosai váltották fel. Néhány tánclépést is megtanítottak nekünk. Hajnali háromig szabad szórakozás és közös beszélgetések folytak, és volt egy éjféli tombola is.

Fotó a The Pastels és a Ladylicious táncosaival Miňo Kereš koreográfus vezényletével.

Szép emlékeket vittünk magunkkal ezekről a napokról, és teljes mértékben átéltük a karácsonyi hangulatot. Már nagyon várjuk, hogy mi vár ránk jövőre.

Ön mivel töltötte a karácsony előtti időszakot? Elment valahová a vásárra, vagy jól érezte magát egy céges bulin?