Деменцијата е сериозна невродегенеративна болест која главно ги погодува постарите луѓе и значително влијае на нивниот живот, кој се менува од темел. Тоа влијае и на функционирањето на членовите на семејството, бидејќи не е лесно да се живее со луѓе кои боледуваат од деменција. Тие бараат надзор и континуирана грижа . Во последниве години, имаше контроверзии околу тоа дали појавата на деменција е предизвикана од генетски фактори или дали таа е повеќе поврзана со начинот на живот што го води поединецот.

Возраста игра улога

До 50 милиони луѓе во целата популација страдаат од деменција. Тоа е болест поврзана со возраста. Го погодува секое 20-то лице на возраст над 65 години и до 30% од луѓето на возраст над 80 години имаат деменција. Постојат неколку видови, најчеста е Алцхајмерова болест. Според експертите, луѓето со генетска предиспозиција се изложени на ризик да ја развијат болеста до три пати повеќе од другите луѓе. Истражувачите од Универзитетот во Ексетер, Англија, спроведоа експеримент за време на кој набљудуваа примерок составен од приближно 200.000 луѓе. Тие беа на возраст од 60 и повеќе години и немаа никакви симптоми на деменција во тоа време.

По осум години , 1,8% од оние кои имале генетска предиспозиција за деменција и воделе нездрав начин на живот, всушност ја развиле болеста. Кај луѓето со низок ризик и здрав начин на живот, само 0,6% развиле деменција. Во групата каде што тестирале луѓе со голема веројатност за развој на деменција и добри навики, процент се разболеле, додека кај лицата со нездрави навики тој бил 2% .

Здравиот начин на живот е важен

Здравиот начин на живот може многу да влијае и благодарение на него, појавата на болеста може да се промени и покрај генетиката. Деменцијата може да се бори со здрава и урамнотежена исхрана богата со витамини, минерали, влакна и омега-3 масни киселини, вежбање, доволно сон и елиминирање на алкохолот и пушењето . Еден од начините за спречување на болеста е вежбање на мозокот . Вистина е дека и со здрав начин на живот не можеме целосно да ја избегнеме болеста, но сепак ризикот е до одреден степен намален. Деменцијата е исто така под влијание на фактори како што се пониско образование (навистина поврзано со обуката на мозокот), видот на работата (менталните барања на професијата имаат влијание), социјалната ситуација, исто така, полот (жените се погодени почесто од мажите) и хронични болести (висок крвен притисок или дијабетес).

Деменција и проблеми со меморијата

Деменцијата се карактеризира како нарушување на меморијата и когнитивните функции. Тоа влијае на учењето, ориентацијата, апстрактното размислување, визуелно-просторната перцепција и одлучувањето. Тоа го ограничува човекот во нормалното функционирање и во извршувањето на основните активности. Главната и најпозната манифестација на деменција се проблеми со меморијата и нејзино постепено губење. Постои губење на нервните клетки и врски поради дегенеративни промени во мозочните ткива. Симптомите на деменција може брзо да се влошат , често е прогресивна болест. Но, тоа е индивидуално од човек до човек, кај некои почетната фаза на болеста трае подолго, кај други болеста напредува многу брзо.

Постепено влошување

Деменцијата започнува незабележливо , па се случува членовите на семејството да не ги сфаќаат сериозно првите симптоми и да ги припишуваат на стареење. Во почетокот болеста е придружена со симптоми – пациентите не паметат што ставиле, не можат да се ориентираат на места што добро ги познаваат, забораваат да земаат лекови, погрешно ги сфаќаат имињата, не се способни да ги извршуваат секојдневните активности. како што е готвењето. Тие не се сеќаваат што се случило за краток временски период, но се уште се сеќаваат на настаните од пред неколку години. Подоцна, настанува дезориентација во просторот. Пациентите не сфаќаат каде се, често бегаат од дома. Во напредната фаза, постои дури и промена во личноста . Пациентите можат да бидат агресивни затоа што се збунети за нивната состојба.

Деменцијата е подмолна

Понекогаш може да биде тешко да се разбере лице со деменција, но тој не може и не може да влијае на манифестациите на неговата болест . Деменцијата е подмолна болест. Тоа е неизлечиво , но може да се забави со лекови. Тешко е семејството да се помири со фактот дека нивната сакана никогаш повеќе нема да биде истата. Важно е да се поддржи и да му се обезбеди квалитетна нега , што ќе биде олеснување за семејството и ќе обезбеди задоволство на пациентот и на самото семејство. Нашата компанија има доволно емпатичен и доверлив персонал кој има искуство со оваа дијагноза и може да обезбеди соодветна грижа.