A demencia súlyos neurodegeneratív betegség, amely különösen az idős embereket érinti, és mélyen befolyásolja életüket, alapjaiban változtatja meg azt. A családtagok életét is befolyásolja, mivel a demenciában szenvedő emberekkel nem könnyű együtt élni. Felügyeletet és éjjel-nappali gondozást igényelnek. Az elmúlt években vita alakult ki arról, hogy a demencia kialakulása genetikai tényezőkre vezethető-e vissza, vagy inkább az egyén életmódjával függ össze.

Az életkor szerepet játszik

A lakosság körében akár 50 millió ember is szenved demenciában. Ez egy korral összefüggő betegség. Minden huszadik 65 év feletti embert érint, és a 80 év felettiek akár 30%-a demenciában szenved. Több típusa létezik, a leggyakoribb az Alzheimer-kór . A szakértők szerint a genetikai hajlamot hordozó embereknél akár háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, mint más embereknél. Az angliai Exeteri Egyetem kutatói kísérletet végeztek, amelyben mintegy 200 000 emberből álló mintát figyeltek meg. 60 évesek és idősebbek voltak, és ekkor még nem mutatták a demencia tüneteit.

Nyolc év elteltével azoknak, akik genetikai hajlamot mutattak a demenciára és egészségtelen életmódot folytattak, 1,8%-ánál valóban kialakult a betegség. Az alacsony kockázatú, egészséges életmódot folytató embereknél csak 0,6%-ban alakult ki demencia. Abban a csoportban, ahol a demencia kialakulásának nagy valószínűségével és jó szokásokkal rendelkező embereket vizsgáltak, egy százalékuk szenvedett demenciában; az egészségtelen szokásokkal rendelkező csoportban ez az arány 2% volt.

Az egészséges életmód fontos

Az egészséges életmód sokat számíthat, és ennek köszönhetően a betegség kialakulása a genetika ellenére visszafordítható. A demencia ellen egészséges és kiegyensúlyozott, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel, testmozgással, elegendő alvással, valamint az alkohol és a dohányzás elhagyásával lehet küzdeni. A betegség megelőzésének egyik módja az agy edzése. Igaz, hogy még az egészséges életmóddal sem lehet teljesen elkerülni a betegséget, de bizonyos mértékig csökkenthető a kockázat. Az olyan tényezők, mint az alacsonyabb iskolai végzettség (ami valóban összefügg az agytréninggel), a foglalkozás típusa (a munka szellemi igénybevétele hatással van), a társadalmi helyzet, a nem (a nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak) és a krónikus betegségek (magas vérnyomás vagy cukorbetegség) szintén befolyásolják a demencia kialakulását.

Demencia és memóriaproblémák

A demencia a memória és a kognitív funkciók zavaraként jellemezhető. Befolyásolja a tanulást, a tájékozódást, az absztrakt gondolkodást, a vizuális-térbeli érzékelést és a döntéshozatalt. Korlátozza a személyt a normális működésben és az alapvető tevékenységek végzésében. A demencia fő és legismertebb megnyilvánulása a memóriazavar és annak fokozatos elvesztése. Az agy szöveteinek degeneratív elváltozásai miatt az idegsejtek és az idegkapcsolatok elvesztése következik be. A demencia tünetei gyorsan súlyosbodhatnak, és gyakran progresszív betegségről van szó. Ez egyénenként változó , egyeseknél a betegség kezdeti szakasza hosszabb ideig tart, másoknál a betegség nagyon gyorsan előrehalad.

Fokozatos romlás

A demencia észrevétlenül kezdődik, ezért előfordul, hogy a családtagok nem veszik komolyan az első tüneteket, és az öregedésnek tulajdonítják azokat. A korai szakaszban a betegség megnyilvánulásokkal jár – a betegek nem emlékeznek arra, hogy mit hova tettek, nem tudnak eligazodni az általuk jól ismert helyeken, elfelejtik bevenni a gyógyszereket, tévesztik a neveket, képtelenek olyan mindennapi tevékenységeket végezni, mint a főzés. Nem emlékeznek a közelmúltban történtekre, de a néhány évvel ezelőtti eseményekre még emlékeznek. Később a térben való tájékozatlanság lép fel. A betegek nem tudják, hogy hol vannak, gyakran elszöknek otthonról. Előrehaladott stádiumban még személyiségváltozás is bekövetkezik. A betegek agresszívvá válhatnak, mert össze vannak zavarodva az állapotukkal kapcsolatban.

A demencia alattomos

Néha nehéz lehet megérteni a demenciában szenvedő személyt, de ő nem felelős a betegségének megnyilvánulásaiért, és nem tudja azokat irányítani. A demencia alattomos betegség. Gyógyíthatatlan, de gyógyszeres kezeléssel lassítható. A család számára nehéz lehet feldolgozni azt a tényt, hogy szerettük már soha többé nem lesz a régi. Fontos, hogy támogassuk és minőségi ellátást nyújtsunk, amely megkönnyebbülést jelent a család számára, és biztosítja a beteg és a család elégedettségét. Cégünk elegendő empatikus és megbízható munkatárssal rendelkezik, akik tapasztaltak ebben a diagnózisban, és megfelelő ellátást tudnak nyújtani.