Milyen gyakran gondolunk az egészségünkre? A legtöbben naponta többször tesznek valamit a javára. Kedve lenne egy hamburgert enni ebédre, de ellenáll, és inkább salátát eszik, hogy csökkentse a koleszterinszintjét. Szeretne megnézni egy filmet. Ehelyett inkább elmegy az edzőterembe vagy sétálni. Minden nap fogat mosunk, mert tudjuk, milyen fontos a szájhigiénia. Az agyunk vajon nem olyan fontos, mint a testünk – a koleszterinszint, a testmozgás vagy a foghigiénia? Akkor miért hagyjuk figyelmen kívül az edzését?

Ha rendszeresen edzi az agyát, javíthatja a memóriáját és a koncentrációját, megkönnyítheti a mindennapi feladatokat, és még idősebb korban is éles maradhat az agya. Sőt, mivel teljesítménye az idő múlásával lassan romlik, fontos, hogy előnyt szerezzen. Ezenkívül javíthatja érzelmi egyensúlyát is.

Akkor is szüksége van az agy edzésére, ha dolgozik?

Ha azt hiszi, hogy a teljes munkaidőben végzett munka elegendő az agytorna gyakorlásához, akkor csalódhat és meglepődhet. Az első hónapokban az agya teljesen le lesz foglalva. Talán még egy-két évig ugyanolyan keményen fog dolgozni. De aztán a munka rutinossá válik. Bár kihívást jelent és sok döntést igényel, nem edzi az agyát, mivel szinte lehetetlen olyan feladattal találkozni, amellyel még nem találkozott. Attól, hogy gondolkodik, még nem jelenti azt, hogy edzi az agyát.

Hogyan edzhetjük az agyunkat?

Állandóan használjuk az agyunkat. Még akkor is, amikor megmozdítjuk a kezünket, sétálunk vagy iszunk egy pohár vizet. Ez azonban nem edzés, és nem elég. A siker kulcsa az új szinaptikus kapcsolatok létrehozása. Ezt pedig egy új tevékenység elsajátításával tehetjük meg. Egyáltalán nem kell bonyolultnak lennie.

A legjobb példák közé tartozik a tánctanulás, a hangszeren való játék vagy egy új idegen nyelv elsajátítása. Ha úgy gondolja, hogy nem tud elsajátítani egy másik nyelvet, akkor dolgozhat a már ismert nyelv szókincsének fejlesztésén. Ne feledje, hogy az új szavak olvasása nem elég. Egyszerűen fogalmazva, ha új dolgokra akar emlékezni, akkor össze kell kapcsolnia vagy társítania kell őket valamivel – adjon nekik egy olyan leírást, amelyre az agya emlékezni fog, és amelyhez társítani fogja őket.

Ez nem csak a tevékenységekről szól – ez egy életstílus kellene, hogy legyen.

Természetesen, ha agytekervényeket akar edzeni, meg kell teremtenie a feltételeket a fejlődésükhöz. Ennek érdekében gondoskodnia kell arról, hogy eleget aludjon, és korlátozza a koffeintartalmat. A túlzott alkoholfogyasztást is kerülni kell. A cukros italok és a sült ételek a leginkább nem megfelelő élelmiszerek közé tartoznak, ha azt szeretné, hogy az agya minél tovább egészséges és működőképes maradjon. Ha belegondol, mindezek a dolgok nem kívánatosak a teste számára sem. Így kétszeresen is motivált lesz arra, hogy egészségesebben étkezzen és eleget pihenjen.

Az agytorna még előnyösebb az idős személyek számára

Ahogy öregszünk, izmaink gyengülnek és memóriánk romlik. Egészséges táplálkozással és agytornával azonban az idős személyek is nagyon jó formában tarthatják magukat. A legidősebb ember, aki valaha maratont futott, 100 éves volt. A legidősebb profi testépítő 90 éves. Kellő elszántsággal elképesztő eredményeket lehet elérni, még akkor is, ha az agyról van szó. De még ha nem is tökéletesítjük a dolgokat, már napi 30-60 perc produktív agyi tevékenység is nagy hatással lehet a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedőkre. Az agytornával nem lehet meggyógyítani őket, de nagymértékben javíthatja a kognitív képességeket, és sokkal jobb formában tarthatja őket az elkövetkező években. Különösen az egész életen át tartó egészséges életmód megelőzi a demenciát.

Az Atena társaságban nem nyugszunk, amíg nem vagyunk a legjobbak abban, amit csinálunk. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy minden lehetséges szempontból előrelépést érjünk el. Ezt nem lehet elérni, ha nem tartjuk élesben az agyunkat. Ezért tanulunk új dolgokat, és nagy hangsúlyt fektetünk a kreativitást igénylő feladatokra. Ezeket a feladatokat nem csak a csapat egyes tagjaira bízzuk, hanem mindenkit bevonunk. Azzal, hogy naponta 15 percet töltenek valamivel a szokásos tevékenységükön kívül, nem csak a munkától szabadulnak meg, hanem az agyukat is edzik. Ha úgy gondolja, hogy napi 15 perc semmi, ne feledje, hogy ez évente több mint 60 órát jelent.

Ön is edzi az agyát? Melyek a kedvenc tevékenységei? Ossza meg velünk a megjegyzés rovatban.