Sa shpesh mendojmë për shëndetin tonë? Shumica prej nesh bëjnë diçka për të disa herë në ditë . Ju pëlqen të pini një hamburger për drekë, por ju rezistoni dhe preferoni një sallatë për të ulur kolesterolin. Dëshironi të shikoni një film? Në vend të kësaj, ju shkoni në palestër ose bëni një shëtitje. Ne lajmë dhëmbët çdo ditë sepse e dimë se sa e rëndësishme është higjiena orale. A nuk është truri ynë po aq i rëndësishëm sa lëvozhga e trupit tonë – niveli i kolesterolit, ushtrimet fizike apo higjiena e dhëmbëve? Pra, pse po e injorojmë stërvitjen e tij?

Duke ushtruar rregullisht trurin tuaj, ju mund të përmirësoni kujtesën dhe përqendrimin tuaj edhe kur rriteni, ta bëni më të lehtë kryerjen e detyrave të përditshme dhe ta mbani trurin tuaj të mprehtë. Dhe meqenëse performanca e tij përkeqësohet ngadalë me kalimin e kohës, është e rëndësishme të filloni. Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të përmirësoni ekuilibrin tuaj emocional.

A keni nevojë të ushtroni trurin tuaj edhe nëse jeni duke punuar?

Nëse mendoni se puna me kohë të plotë është e mjaftueshme për të ushtruar trurin tuaj, mund të zhgënjeheni dhe të habiteni. Në muajt e parë, truri juaj do të jetë plotësisht i zënë. Dhe ndoshta ai do të punojë aq shumë për një ose dy vjet. Por atëherë puna juaj bëhet rutinë . Edhe pse është sfiduese dhe kërkon shumë vendimmarrje, ju nuk po stërvitni trurin tuaj pasi është pothuajse e pamundur të përballeni me një detyrë që nuk e keni hasur më parë. Vetëm për shkak se jeni duke menduar nuk do të thotë se po ushtroni trurin tuaj.

Si mund ta trajnojmë trurin tonë?

Ne e përdorim trurin tonë gjatë gjithë kohës. Edhe kur lëvizim duart, ecim ose pimë një gotë ujë. Megjithatë, kjo nuk është stërvitje dhe nuk mjafton. Çelësi i suksesit është krijimi i lidhjeve të reja sinaptike . Dhe këtë mund ta arrijmë duke mësuar një aktivitet të ri. Nuk duhet të jetë aspak e ndërlikuar.

Shembujt më të mirë përfshijnë të mësuarit për të kërcyer, duke luajtur një instrument muzikor ose duke u përpjekur për të mësuar një gjuhë të re të huaj. Kur mendoni se nuk mund të zotëroni një gjuhë tjetër, mund të punoni për të përmirësuar fjalorin e asaj që tashmë e dini. Vetëm mos harroni se leximi i fjalëve të reja nuk mjafton. E thënë thjesht, nëse doni të mbani mend të reja, duhet t’i lidhni ose t’i lidhni ato me diçka – jepuni atyre një përshkrim që truri juaj do të kujtojë dhe shoqërohet me të.

Nuk ka të bëjë vetëm me aktivitetet – supozohet të jetë një mënyrë jetese

Sigurisht, nëse doni të praktikoni qarqet e trurit, duhet të krijoni kushtet për zhvillimin e tyre . Për ta arritur këtë, duhet të siguroheni që të flini mjaftueshëm dhe të kufizoni kafeinën. Gjithashtu duhet të shmanget pirja e tepërt e alkoolit. Pijet e ëmbla dhe ushqimet e skuqura janë ndër ushqimet më të papërshtatshme nëse doni ta mbani trurin tuaj të shëndetshëm dhe funksional sa më gjatë që të jetë e mundur. Nëse mendoni për këtë, të gjitha këto gjëra janë gjithashtu të padëshirueshme për trupin tuaj. Pra, ju keni një motivim të dyfishtë për të ngrënë më shëndetshëm dhe për të pushuar mjaftueshëm.

Ushtrimi i trurit është edhe më i dobishëm për të moshuarit

Ndërsa plakemi, muskujt tanë dobësohen dhe kujtesa jonë përkeqësohet. Megjithatë, falë një diete të shëndetshme dhe stërvitjes së trurit, të moshuarit mund të qëndrojnë në formë shumë të mirë. Personi më i vjetër që vrapoi ndonjëherë një maratonë ishte 100 vjeç. Bodybuilderi më i vjetër profesionist është 90 vjeç. Me vendosmëri të mjaftueshme, mund të arrihen rezultate të mahnitshme, edhe kur bëhet fjalë për trurin. Por ndërsa nuk do t’i përsosim gjërat, vetëm 30-60 minuta aktivitet produktiv të trurit në ditë mund të kenë një ndikim të madh te njerëzit me demencë ose sëmundje Alzheimer. Trajnimi i trurit nuk mund t’i shërojë ato, por mund të përmirësojë ndjeshëm aftësitë njohëse dhe t’i mbajë ato në formë shumë më të mirë për vite me rradhë. Dhe veçanërisht një mënyrë jetese e shëndetshme e praktikuar gjatë gjithë jetës është një parandalim i demencës.

Atena , ne nuk jemi të kënaqur derisa të jemi më të mirët në atë që bëjmë. Ne po përpiqemi vazhdimisht të punojmë për t’u përmirësuar në çdo aspekt të mundshëm. Dhe kjo nuk mund të arrihet nëse nuk mbajmë një tru të mprehtë. Kjo është arsyeja pse ne mësojmë gjëra të reja dhe i kushtojmë shumë rëndësi detyrave që kërkojnë kreativitet. Ne nuk ia lëmë këto detyra vetëm njerëzve të caktuar në ekip, por le të përfshihen të gjithë. Duke shpenzuar 15 minuta në ditë duke bërë diçka jashtë aktiviteteve të tyre normale, ata jo vetëm që pushojnë nga puna, por stërvitin trurin në të njëjtën kohë. Nëse mendoni se 15 minuta në ditë nuk janë asgjë, mbani mend se shtohen mbi 60 orë në vit.

A e ushtroni edhe trurin tuaj? Cilat janë aktivitetet tuaja të preferuara? Ndani me ne në komente.