Demenca është një sëmundje serioze neurodegjenerative që prek kryesisht njerëzit e moshuar dhe ndikon ndjeshëm në jetën e tyre, e cila ndryshon nga themeli. Ndikon edhe në funksionimin e familjarëve, sepse nuk është e lehtë të jetosh me personat që vuajnë nga demenca. Ata kërkojnë mbikëqyrje dhe kujdes të vazhdueshëm . Vitet e fundit, ka pasur polemika nëse fillimi i demencës shkaktohet nga faktorë gjenetikë , apo nëse ajo lidhet më shumë me stilin e jetesës që bën individi.

Mosha luan një rol

Deri në 50 milionë njerëz në të gjithë popullsinë vuajnë nga demenca. Është një sëmundje e lidhur me moshën. Ai prek çdo person të 20-të mbi moshën 65 vjeç dhe deri në 30% të njerëzve mbi moshën 80 vjeç kanë demencë. Ka disa lloje, më e shpeshta është sëmundja e Alzheimerit. Sipas ekspertëve, njerëzit me predispozicion gjenetik janë në rrezik të zhvillimit të sëmundjes deri në tre herë më shumë se njerëzit e tjerë. Studiuesit nga Universiteti i Exeter, Angli, kryen një eksperiment gjatë të cilit vëzhguan një mostër të përbërë nga afërsisht 200,000 njerëz. Ata ishin të moshës 60 vjeç e lart dhe nuk kishin simptoma të demencës në atë kohë.

Pas tetë vjetësh , 1.8% e atyre që kishin një predispozicion gjenetik ndaj demencës dhe bënin një mënyrë jetese jo të shëndetshme, në fakt e zhvilluan sëmundjen. Tek njerëzit me rrezik të ulët dhe një mënyrë jetese të shëndetshme, vetëm 0.6% kanë zhvilluar demencë. Në grupin ku testuan personat me probabilitet të lartë për të zhvilluar demencë dhe zakone të mira, një përqindje u sëmur, ndërsa te njerëzit me zakone jo të shëndetshme ishte 2% .

Një mënyrë jetese e shëndetshme është e rëndësishme

Një mënyrë jetese e shëndetshme mund të ndikojë shumë dhe falë saj, shfaqja e sëmundjes mund të rikthehet pavarësisht gjenetikës. Demenca mund të luftohet me një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar të pasur me vitamina, minerale, fibra dhe acide yndyrore omega-3, stërvitje, gjumë të mjaftueshëm dhe eliminimin e alkoolit dhe pirjes së duhanit . Një nga mënyrat për të parandaluar sëmundjen është ushtrimi i trurit . Është e vërtetë që edhe me një mënyrë jetese të shëndetshme nuk mund ta shmangim plotësisht sëmundjen, por sërish rreziku reduktohet deri në një masë. Demenca ndikohet gjithashtu nga faktorë të tillë si arsimi i ulët (në të vërtetë i lidhur me trajnimin e trurit), lloji i punës (kërkesat mendore të profesionit luajnë një ndikim), situata sociale, gjithashtu gjinia (gratë preken më shpesh se burrat) dhe sëmundjet kronike . ( presioni i lartë i gjakut ose diabeti).

Demenca dhe problemet e kujtesës

Demenca karakterizohet si një çrregullim i kujtesës dhe funksioneve njohëse. Ndikon në të mësuarit, orientimin, të menduarit abstrakt, perceptimin vizual-hapësinor dhe vendimmarrjen. Ai kufizon një person në funksionimin normal dhe në kryerjen e aktiviteteve themelore. Manifestimi kryesor dhe më i njohur i demencës janë problemet e kujtesës dhe humbja graduale e saj. Ka një humbje të qelizave nervore dhe lidhjeve për shkak të ndryshimeve degjenerative në indet e trurit. Simptomat e demencës mund të përkeqësohen me shpejtësi , shpesh është një sëmundje progresive. Por është individuale nga personi në person, për disa faza fillestare e sëmundjes zgjat më shumë, për të tjerët sëmundja përparon shumë shpejt.

Përkeqësim gradual

Demenca fillon në mënyrë që nuk bie në sy , ndaj ndodh që familjarët të mos i marrin seriozisht simptomat e para dhe t’ia atribuojnë plakjes. Sëmundja në fillim shoqërohet me simptoma – pacientët nuk mbajnë mend se ku vendosin, nuk mund të orientohen në vendet që njohin mirë, harrojnë të marrin ilaçe, emërtohen gabimisht, nuk janë në gjendje të kryejnë aktivitete të përditshme si p.sh. si gatim. Ata nuk e mbajnë mend atë që ndodhi në një periudhë të shkurtër kohe, por ende kujtojnë ngjarjet e disa viteve më parë. Më vonë, shfaqet çorientimi në hapësirë. Pacientët nuk e kuptojnë se ku janë, ata shpesh ikin nga shtëpia. Në fazën e avancuar, ka edhe një ndryshim në personalitet . Pacientët mund të jenë agresivë sepse janë të hutuar për gjendjen e tyre.

Demenca është tinëzare

Ndonjëherë mund të jetë e vështirë të kuptosh një person me çmenduri, por ai nuk mund dhe nuk mund të ndikojë në manifestimet e sëmundjes së tij . Demenca është një sëmundje tinëzare . Është e pashërueshme , por mund të ngadalësohet me mjekim. Është e vështirë për familjen të pajtohet me faktin se i dashuri i tyre nuk do të jetë më i njëjti. Është e rëndësishme të jesh mbështetja e tij dhe t’i ofrohet kujdes cilësor , i cili do të jetë një lehtësim për familjen dhe do të sigurojë kënaqësinë e pacientit dhe të vetë familjes. Kompania jonë ka mjaft staf empatik dhe të besueshëm , të cilët kanë përvojë me këtë diagnozë dhe mund të ofrojnë kujdes adekuat.