На работа поминуваме во просек 22% од животот. И затоа не е важно како живееме ова време, какви чувства доживуваме или со какви врски се среќаваме секојдневно. Затоа што секој сака да ја работи својата работа во пријателска атмосфера.

Негативноста, стресот, лошите односи, неконтролираните емоции и фрустрацијата на вработените имаат негативно влијание не само на перформансите на вработените, туку и на нивното здравје, задоволство, лојалност и целокупната вклученост во компанијата. Негативните вработени влијаат на целиот тим, а со тоа и на целокупната клима на работното место. Сепак, угледот и имиџот на компанијата исто така зависат од тоа што велат вработените за компанијата во нивната околина. Тоа е маѓепсан круг. Доколку вработените шират негативни информации, на компанијата и недостасуваат позитивни луѓе полни со ентузијазам, способни да го мотивираат и да го придвижат тимот напред. Ниту една количина на реклами нема да и помогне на компанијата доколку нејзините вработени не ги споделуваат нејзините вредности со радост.

Профил на модел на шеф

Личноста на лидерот се рефлектира во нивото на односите меѓу соработниците. Шефот затоа треба да биде пример. Перцепцијата на она што се случува меѓу подредените е дел од неговата работа. Ако сака добро да ја води компанијата, мора да знае каква е атмосферата на работното место и редовно да ја набљудува.

Кога работите со луѓе, најтешко е да се балансира туркањето и влечењето. Притисокот е, на пример, исполнување на роковите, обемот и квалитетот на работата. Менаџерот понекогаш мора да потсети дека луѓето забораваат на некоја работа што им е помалку пријатна и затоа се трудат да ја избегнат. Или ги потсетува на правилата или им враќа незавршена работа. Неговата улога е, исто така, да се справи со негативните повратни информации и да им дава на луѓето потсетници

Од друга страна, потребен е и потисок. Ова значи поддршка. Добриот лидер знае да им даде добри совети на своите подредени, тие не се плашат да дојдат кај него, затоа што е сочувствителен и приспособлив, сака да комуницира со нив, знае да ги разбере. Овие пристапи помагаат да се изгради отвореност. Притисокот и влечењето треба да бидат избалансирани. Лидерот ги избира тактиките што се потребни во дадениот момент.

Постои голема разлика помеѓу размислување позитивно и барање решенија наместо пречки. Или ако вашиот став е негативен и само страв и сомнеж ви се провлекуваат низ главата.

Вистинската мотивација

Секој човек е уникатен. Некои треба да се притиснат, други треба повеќе да се пофалат. Голем лидер знае како да мотивира смислено. Во исто време, тој знае дека на неговите подредени главно им треба признание на работа. Целта е да се зацементира колективот.

Кога вработените чувствуваат дека нивното работно место барем малку личи на нивниот втор дом, тие уживаат да одат на работа. Се разбира, нивните перформанси се исто така релативно повисоки. И добрите менаџери тоа многу добро го знаат, па соодветно се грижат за своите вработени. Сè ќе им се врати многукратно.

Нашиот ум нема граници, освен оние што ние самите му ги даваме. Ако се тренира добро, може да создаде огромно богатство.

Како да се поставите за да се чувствувате добро на работа?

Превенцијата е најдобра. Ни требаат 3 работи за стабилност во животот. Пристојна работа, во која во идеален случај уживаме, во најлош случај воопшто не ни пречи. Следно, има добри односи со нашите најблиски, но и интереси. Ако се чувствуваме добро во сите три области, се чувствуваме стабилно.

Позитивните луѓе имаат тенденција да ги мотивираат колегите, да ги охрабруваат да успеат, да им помогнат да ги надминат проблемите и да постигнат заеднички цели. Затоа, важно е вработените да се чувствуваат добро во компанијата, да се радуваат на новите предизвици и тимската работа да функционира.

Сите ние сме господари на сопствената судбина затоа што сите имаме способност да ги контролираме нашите мисли.