Életünk átlagosan 22% -át töltjük munkával. Ezért nagyon fontos, hogyan éljük meg ezt az időt, milyen érzéseket tapasztalunk meg, milyen társaságban vagyunk napi szinten. Mert nyilvánvalóan mindenki barátságos légkörben szeretné munkáját végezni.

A negativitás, a stressz, a rossz kapcsolatok, a kontrollálatlan érzelmek és a munkavállalók frusztrációja nemcsak a munkavállalók teljesítményére, hanem egészségükre, elégedettségükre, lojalitásukra vagy a társaságban zajló események iránti általános elkötelezettségre is negatív hatással vannak. A negatív beállítottságú alkalmazottak az egész csapatot befolyásolhatják, és ezáltal a munkahelyi légkört is. A vállalat hírneve és imázsa azonban attól is függ, hogy az alkalmazottak hogyan vélekednek környezetükről. Ez egy ördögi kör. Amikor az alkalmazottak negatív információkat terjesztenek, a vállalatok lelkesedéssel teli pozitív emberek hiányában vannak, akik képesek lennének motiválni és előmozdítani a csapatot. A reklám nem segít a társaságnak, ha alkalmazottak nem örömmel osztják meg értékeit.

A mintafőnök profilja

A vezető személyisége tükröződik a beosztottak közötti kapcsolatokban. A főnöknek ezért példát kell adnia. Munkájának része az, hogy észrevegye, mi történik az munkavállalók között. Ha jól akarja vezetni a társaságot, akkor tudnia kell, hogy milyen a légkör a munkahelyen, ezért gyakorta foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel is.

Az emberekkel való munka legnehezebb része kiegyensúlyozni a terhelést és a támogatást. A terhelés fejezi ki a határidők betartását, a munka terjedelmét és minőségét. A vezető tudatosítja, hogy az emberek elfelejtik a számukra kevésbé élvezetes munkát, ami azt eredményezi, hogy megpróbálják elkerülni. Fontos az, hogy időnként figyelmeztesse őket a szabályokra, illetve, hogy visszaadja a befejezetlen munkát. Feladata továbbá a negatív visszajelzések kezelése és az emberek emlékeztetése.

Másrészt a főnök feladata a támogatás is, egyfajta húzóerő kifejtése. Egy jó vezető tanácsot tud adni a beosztottnak, empatikus és segítőkész, kommunikatív és megértő, ebből kifolyólag a beosztott nem fél hozzá fordulni. Ez a hozzáállás elősegíti a nyitottság elérését. A nyomásnak és a húzóerőnek egyensúlyban kell lennie. A vezető kiválasztja az aktuálisan szükséges taktikát.

Nagy különbség van a pozitív gondolkodás, az akadályok helyett megoldások keresése és a negatív hozzáállás, a félelem és a kétség között.

A megfelelő motiváció

Minden ember egyedi. Egyesekre nyomással lehet hatni, másoknak dicséretre van szüksége a cél elérése érdekében. Egy nagyszerű vezető okosan motivál. Tudja, hogy beosztottjai főként munkahelyi elismerésre szorulnak. Célja a munkaközösség egyesítése.

Ha az alkalmazottak legalább kicsit úgy érzik munkahelyük olyan, mint a második otthonuk, akkor szeretnek dolgozni járni oda. Ebben az esetben a teljesítményük is magasabb. A jó vezetők ezt nagyon jól tudják, ezért odafigyelnek az alkalmazottaikra. Végeredményben ez többszörösen visszatérül.

Az elménk határtalan, határokat egyedül mi adhatunk neki. Ha jól képzett, óriási vagyont teremthet.

A helyes munkahelyi beállítottság

A megelőzés fontos. Az élet stabilitásához 3 dologra van szükségünk. Az első a tisztességes munka, amelyet ideális esetben élvezünk, és ami legrosszabb esetben sem zavar. Ezenkívül a jó kapcsolat szeretteinkkel és harmadjára az érdekeltségek. Ha mindhárom területen elégedettek vagyunk, akkor az életünk stabil.

A pozitív emberek hajlamosak motiválni kollégáikat, bátorítani őket a sikerre, segíteni a problémák leküzdésében és a közös célok elérésében. Ezért fontos, hogy az alkalmazottak jól érezzék magukat a mindennapi környezetükben, alig várják az új kihívásokat és hogy a csapatmunka eredményes legyen.

Mindannyian sorsunk mesterei vagyunk, mert mindannyian képesek vagyunk irányítani gondolatainkat.