Чекајќи ги најубавите празници во годината и релаксацијата поврзана со нив, поминавме извесно време со божиќни активности: тимбилдинг во Будимпешта, божиќна забава и други активности типични за подготовка за овој период. Како група од канцеларијата, истрчавме на традиционална тупаница, која е составен дел на Божиќ, накитивме елка или ги украсивме канцелариите за Божиќ, за да можеме целосно да се радуваме на времето што се приближува и да го впиеме пред – Божиќна атмосфера.

Такво дрво ја украсува и нашата канцеларија

Никола во АТИНА

На 6 декември речиси сите земји го слават празникот Свети Никола , кој беше познат по својата дарежливост и добрина. На овој ден, тој оди насекаде и им подарува на децата и на возрасните мали подароци. Дедо Мраз ја посети и Атина со својата мала помошничка, а ѓаволот и ангелот не требаше да се пропуштат. Како и обично, тоа беше нетрадиционален Дедо Мраз облечен во жолт костим кој ги симболизира боите на нашето друштво. На сите им дал пакет за изведување поема или песна, како што обично е традиција. Кога заврши работното време, во локалното кафуле во близина на нашето седиште во Банска Бистрица се одржа забава на Дедо Мраз, на која беа поканети сите деца на вработените во Атина, на кои и Дедо Мраз им донесе нешто добро и тие можеа да уживаат во слаткото искушение – добро палачинки.

Божиќ Будимпешта

Пред Божиќ, во петокот на крајот на неделата на Свети Никола, отидовме на божиќните пазари во Будимпешта. Тоа е нашата компанија предбожиќна традиција, само секоја година ја менуваме дестинацијата на божиќните маркети. Понекогаш тоа е Австрија, понекогаш Унгарија, па Полска. Овој пат избравме историја на градско дишење, главниот град на Унгарија. Сите вработени во нашата компанија од сите гранки се сретнаа овде заедно. Од словачките канцеларии: од седиштето во Банска Бистрица, филијали во Ревука и Кошице, но и во Романија и Бугарија, каде што имаме свои странски филијали.

Утрото, нашето патување водеше до Тропикариумот и Океанариумот, каде што ги видовме мистериите на подводниот свет во форма на различни животни: риби, влекачи, гуштери, ајкули, но и животни кои живеат на копно – мајмуни и во воздух – птици. За повеќето од нас тоа беше убаво и збогатувачко искуство, за други беше можност да се надминат себеси и сопствениот страв, бидејќи воопшто не им беше грижа кога гледаа некои видови животни. На пример, такви огромни змии. Атракцијата на која најмногу се радувавме – галењето на слатките рајови – за жал во тоа време не беше во функција. Но, и покрај тоа, со насмевка на лицата заминавме од таму.

Видовме фасцинантни подводни суштества

По посетата на Tropikário, отидовме на ручек во одличниот ресторан Monkey Bistro, каде секако дегустиравме јадења типични за унгарската кујна: гулаш или пиперка. На крајот на краиштата, нашето патување не би се броило без него. Го пробавме и одличниот десерт од шомлои кнедли кои задолжително треба да ги пробате кога ќе имате прилика. Зајакнати со добар ручек, решивме да прошетаме покрај важниот замок Буда, кој беше седиште на унгарските кралеви. Затоа се нарекува и Кралска палата. Припаѓа на светското културно наследство на УНЕСКО. Оттаму, можевме да уживаме во прекрасните погледи на пејзажот на прекрасната Будимпешта и нејзините споменици и мостот на синџирот Sečény.

Во Будимпешта пробавме храна која беше привлечна за окото и за вкусовите
Поглед од околу замокот кој припаѓа на УНЕСКО – замокот Буда

Подоцна, отидовме на Будимпештанското око – панорамско тркало, на кое секој од нас заврши возбудливо возење. Интересното е што тоа е највисокото коло во Европа. Има висина до 65 метри. Се наоѓа на плоштадот Света Елизабета. Во овој момент повторно, некои се надминаа себеси (особено оние што помалку се плашат од височини), но погледите од таму беа хипнотизирачки. Можевме да ги видиме базиликата Свети Стефан, мостот на синџирите и зградата на унгарскиот парламент. Целиот ден на талкање не можевме да го завршиме поинаку освен со вкус на добар и топол удар, кој добро ни дојде на суво време и со купување на мали сувенири како спомен.

И покрај тоа што времето не ни беше многу љубезно, имавме убав ден и со себе понесовме искуства за да траат цел живот. Некои од нас беа во Будимпешта за прв пат, некои од нас постојано, но можеби и прв пат на божиќните пазари.