Што може да биде подобар показател за квалитетите и соодветноста на работникот од позитивните препораки од претходните работодавци ? Референците за работа се она што помага да се најде добра работа според вашите очекувања.

Референци = безбедност на работното место

Ова важи во секоја сфера, а 24-часовната домашна нега не е исклучок. Како дадилка која има референци од семејството на клиентот каде сте работеле во минатото, дефинитивно ќе се вработите во ново семејство многу полесно и побрзо од дадилка која нема. Оваа работа може дури и да се исплати подобро од онаа што би ја добиле без референците што недостасуваат. Затоа, пожелно и неопходно е да побарате референца од семејството пред да ја напуштите турнејата, во која црно на бело ќе се наведе колку биле задоволни од вашата работа. Во случај да не се вратите поради некоја причина (смрт на пациентот или сместување во старечки дом). Направете го тоа веднаш штом ќе заминете , подоцнежните членови на семејството можеби нема да имаат време или желба или интерес да ви го дадат тоа. Замолете ги да напишат неколку реченици на компјутер или со рака , бидејќи не секој знае како да користи компјутер, особено постарите луѓе. Ќе можете да се докажете со референци кога аплицирате за друга работа.

Повеќе лични

Референцата, која лицето што го препорачува ја пишува со свои зборови , е значително повеќе лична од пополнет образец или прашалник, каде што тој само штиклира опции од една до пет. Тоа треба да вклучува од – колку долго траела грижата во семејството , каков пациент се грижел негувателката, какви дијагнози имала и колку биле сериозни. На крајот, но не и најмалку важно, корисно е да се наведе каков однос изградил медицинскиот персонал со клиентот, како се однесувале кон него, како се одвивала комуникацијата. Ова е повратна информација за степенот до кој – семејството и самиот клиент – биле задоволни од работата на дадилката. Лицето кое наредува грижа (семејство или клиент) треба да ја потпише референцата.

Еден чекор пред конкуренцијата

Се зголемува бројот на згрижувачи кои се заинтересирани за работа, а се намалува бројот на семејства кои бараат 24-часовна нега. Благодарение на вредните референци, ќе добиете голема предност во однос на конкуренцијата. Семејството секогаш претпочита бебиситерка која веќе има одредено искуство во чување деца. Референците се доказ за овие искуства. Тие создаваат кредибилитет кај семејството и обезбедуваат добро мислење за кандидатот за работа. Сепак, задолжително побарајте препораки само од оние семејства кои беа задоволни од вас и немаа никакви проблеми, инаку не би било најпогодно. Колку повеќе референци од повеќе семејства, толку подобро за вас. Добивањето на нив зависи само од вас, никој друг нема да го направи тоа наместо вас. Фамилијата нема сама да ви ги даде, треба да ги побарате.

Можност за повеќе понуди за работа

Ако имаш референци, толку побрзо ќе најдеш работа и побрзо ќе почнеш да заработуваш. Позитивните референци ќе ви гарантираат дека ќе имате повеќе работни места на располагање, од кои можете да ја изберете онаа што најмногу ви се допаѓа. Ви се нуди шанса да работите за клиент со поблага дијагноза и да ја завршите работата за подобра плата . Можете да стигнете до поубаво опкружување, да работите во семеен дом, во град или било што друго што би сакале. Накратко, позитивните референци за работа може да ви донесат работа која најдобро одговара на вашите барања. Не заборавајте, ако имате препораки, имате и конкурентна предност што секое семејство ќе ја цени.

Погледнете како нашите дадилки го поминаа Божиќ, иако зафатен, но пријатен. Прочитајте за предностите на работата во смени и како да го прилагодите домаќинството на клиентот за време на грижата.

Дали веќе имате искуство со препораки за работа, дали тие ви помогнаа да најдете работа?