12 11, 2020

Илузија? Повеќето тинејџери немаат реална визија за својата иднина

ноември 12th, 2020|Categories: Работна средина, Клиенти|Tags: |

Само мал процент од тинејџерите планираат да влезат во 25-те најчести работни места, а уште помал процент сакаат да одат на работните места за кои се предвидува дека ќе забележат најголем раст во наредните години.

22 10, 2020

Занаетчиите стануваат се побогати. Кој ќе заработи најмногу?

октомври 22nd, 2020|Categories: Работна средина, Клиенти|

Занаетчиството станува се поретко. Компјутерите и роботите владеат со светот, но кој ќе го поправи вашиот покрив, автомобил, фрижидер и ќе обезбеди правилно функционирање на сите погодности околу нас? Некои занимања изумираат, предводени од занаетчиството. Младите брзаат кон универзитетите, што значи дека интересот за занаетчиска работа опаѓа. Нашироко е познато дека младите не се заинтересирани

8 10, 2020

HOME OFFICE – Кои се неговите предности и недостатоци?

октомври 8th, 2020|Categories: Работна средина, Клиенти|

Самиот термин „домашна канцеларија или работа од дома“ е сосема сам по себе: вашите сопствени четири ѕида функционираат како канцеларија и работно место. Работното место може да се премести, на пример, на масата дома, во локалната библиотека или во омиленото кафуле. Ова е начин на работа кој првенствено е резервиран за канцелариски работници – бидејќи

30 09, 2020

Како да постигнете рамнотежа помеѓу работата и семејниот живот?

септември 30th, 2020|Categories: Работна средина, Клиенти|

Дали е воопшто можно да се најде и да се постигне вистинската рамнотежа помеѓу личниот живот и работата? Или животот треба да се перцепира само преку објективни приоритети?

18 09, 2020

Дали жените заработуваат помалку од мажите?

септември 18th, 2020|Categories: Работна средина, Клиенти|

Јазот во платите меѓу мажите и жените опстојува и е топ тема речиси во целиот свет. Според анализата на меѓународниот портал, жените во просек заработуваат 2-11% помалку од мажите на исти позиции во одделни европски земји.

28 08, 2020

Ми ветија 1.400 евра, но јас добивав 700 евра месечно

август 28th, 2020|Categories: Работна средина, Клиенти|

Лусија некогаш работела како келнерка во Германија. Подоцна решила да работи како дадилка. Таа тврди дека и после сите овие години не и е стереотипно. Но, што е со платата на бебиситерките? Дали агенцијата им одзема најголем дел од платите? Колку всушност добиваат?

14 08, 2020

Како да постигнете позитивност на работа?

август 14th, 2020|Categories: Работна средина, Клиенти|

На работа поминуваме во просек 22% од животот. И затоа не е важно како живееме ова време, какви чувства доживуваме или со какви врски се среќаваме секојдневно. Затоа што секој сака да ја работи својата работа во пријателска атмосфера.

29 07, 2020

Дали роботите ќе ни ги земат работните места?

јули 29th, 2020|Categories: Работна средина, Клиенти|

За време на пандемијата, дигитализацијата стана централна тема во работата, но и во приватниот живот. Интернетот им овозможи на луѓето да останат поврзани со околината и да одржуваат барем делумно социјален живот. Пред се, преместете ја работата од канцеларија во дом. Последните 3 рецесии во последните 30 години покажаа дека пазарот на труд се опорави

4 06, 2020

Како да се соочите со психолошкиот „терор“ на работното место?

јуни 4th, 2020|Categories: Работна средина, Клиенти|

Бидејќи еден човек троши значителен дел од своето време на работа, задоволителните работни услови се многу важни за неговата психолошка благосостојба. Тие исто така можат да влијаат на неговите работни перформанси и севкупниот квалитет на живот. Затоа, мобингот на работното место е многу сериозен проблем кој може длабоко да влијае на човечкото достоинство.