1. januára takmer všade na svete vítajú nový rok. S tým sú spojené oslavy a tradície, ktoré má každá krajina vlastné pre ňu typické. Ako trávia Nový rok v Nemecku, Holandsku a ďalších štátoch (nielen) Európskej únie? Samozrejme, vo väčšine krajín je polnočnou tradíciou, na ktorú sa nesmie zabudnúť, usporadúvanie ohňostrojov a pripíjanie si šampanským. Zvykom je tiež dávanie si novoročných predsavzatí, ktoré chcú ľudia v nasledujúcom roku uskutočniť a snažia sa o to.
Holandsko
Na Silvestra organizujú Holanďania večierky a robia vatry, počas ktorých pália vianočné stromčeky. Konzumujú sa smažené guľôčky s hrozienkami z kysnutého cesta posypané práškovým cukrom. Nazývajú sa „oliebollen“ a pripomínajú donuty. Obyvatelia krajiny tulipánov si kupujú žreby do špeciálnej silvestrovskej lotérie a netrpezlivo čakajú, či do nového roka vkročia ako milionári. Novoročnou tradíciou je nezvyčajné a odvážne potápanie sa v mori alebo jazere spojené s preplávaním určitej vzdialenosti. Považuje sa to za mimoriadny počin, keďže v tom čase je v Holandsku naozaj zima a voda je veľmi studená. Svieži štart do nového roka má zabezpečiť zdravie. Otužilci si následne za odmenu dajú hustú polievku, zvyčajne hrachovú s údenou klobásou. V niektorých oblastiach Holandska na Nový rok organizujú lokálne upratovania, počas ktorých čistia odpadky z ohňostrojov z predošlého dňa. Tento deň trávia oddychom, pobytom v prírode, turistikou alebo sa venujú iným športovým aktivitám.
Anglicko
V Anglicku sa konajú veľkolepé ohňostroje za Big Benom trvajúce 12 minút. Tisícky ľudí sa schádza na brehu rieky Temža, aby si ich mohlo pozrieť. Avšak, musia si predtým zakúpiť vstupenku, aby sa na toto podujatie dostali.
Nemecko
Traduje sa, že kto sa dobre naje na Nový rok, bude mať hojnosť celý budúci rok. Jedia sa tu najmä ryby, hydina sa nepreferuje, pretože Nemci veria tomu, že by im uleteli peniaze. Obľúbené sú fondue a raclette. Šošovicu konzumujú pre jej tvar podobný minciam, predpokladajú, že im to prinesie bohatstvo. K populárnym patria vafle a marcipánové prasiatka alebo lienky. V tento výnimočný deň sa pije špeciálny punč, ktorého ingredienciami sú varené víno, rum, pomaranč, citrón, zázvor, cukor, škorica a klinčeky. Zaužívaným, hoci starším zvykom je liatie olova. Malé olovené figúrky (alebo z iného kovu) sa držia nad ohňom, vďaka čomu sa roztápajú. Táto tekutina sa sa potom nalieva do studenej vody. Tvar odliatku má podľa povery určovať to, ako sa človeku bude v budúcom roku dariť. Napríklad orol symbolizuje úspech v práci, guľa šťastie, kvety znamenajú nové priateľstvá.
Maďarsko
V iných krajinách je počas Silvestra konzumácia rýb vítaná, pretože rybie šupiny pripomínajú svojím leskom peniaze, no v Maďarsku ju nepraktizujú, lebo si myslia, že by im v ďalšom roku odplávalo šťastie spolu s peniazmi. Zaužívané jedlo je pečené prasa a na Nový rok zas šošovicová polievka. Tesne po polnoci prichádza čas na rituál – bozk na obe líca. O polnoci robia Maďari veľký hluk, aby odplašili zlých duchov, dokonca kedysi preto búchali v kuchyni panvicami a hrncami. Zvykom býva vyhliadková plavba po Dunaji alebo návšteva maďarskej štátnej opery. Aby si zachovali šťastie, na Nový rok je zakázané prať, šiť a tiež vynášať smeti. Totiž verí sa, že by sa spolu s odpadkami vyhodilo aj šťastie. Maďari sa vyhýbajú v tento deň i návšteve lekára pre zachovanie zdravia počas roka. Tým, kto prvý zavíta na návštevu, má byť muž, aby priniesol šťastie. Ak vstúpi žena, prináša smolu. Ako vidíme, v Maďarsku do veľkej miery veria poverám.
Bulharsko
Na Silvestra na stole nesmie chýbať tradičné jedlo – banitsa, pripravované z viacerých vrstiev rozšľahaných vajec a balkánskeho alebo feta syra. V tomto pečive sú ukryté lístky, na ktorých je napísané: zdravie, šťastie, láska, nová práca, a tiež minca symbolizujúca peniaze. Namiesto lístkov v ňom môžu byť schované aj drieňové púčiky, ktoré rovnako symbolizujú niektorý z týchto atribútov. Podľa toho, kto dostane ktorý lístok v kúsku tohto pečiva, sa mu má vyplniť daná predpoveď. Napríklad ak niekto dostane mincu, znamená to, že bude v novom roku bohatý. Novoročnými pokrmami sú bravčové mäso s kapustou, pečený kohút či moriak s ryžou, sušené ovocie. V Bulharsku je súčasťou osláv a vítania nového roka takzvaná survakane. Na Nový rok deti chodia už od rána v skupinkách od domu k domu s drevenou, bohato zdobenou palicou – survačkou, v ruke. Symbolicky bijú blízkych, známych a susedov po chrbte, pričom recitujú básne so želaním zdravia a bohatstva, čo má zaručiť hojný a bohatý rok. Pán domu sa im za to odvďačí pochúťkou – cukríkom, orieškami alebo peniazmi. Táto palica je vyrobená z vetvičiek drieňa obyčajného a ozdobená popcornom, mincami, farebnou vlnou či sušenými slivkami. Niektorým deťom s výrobou pomáhajú rodičia, tie staršie to zvládajú aj samy.
Rumunsko
Tradíciou rovnako ako v Maďarsku je, že po polnoci musí vkročiť do domu najprv muž, nie žena, lebo by to prinieslo nešťastie. Na novoročnom stole sú tradičnými pokrmami ryby a hrozno. Traduje sa, že treba starému roku otvoriť dvere, aby odišiel a uvoľnil cestu tomu novému. K obľúbeným rituálom patrí bozk pod imelom, aby zúčastnených sprevádzala láska po celý nasledujúci rok. V čase momentu, kedy sa nový rok strieda so starým, sa zachoval zvyk, aby si ľudia obliekli nový kabát najlepšie v červenej alebo inej veselej farbe, aby pritiahol pozitívnu energiu. V Rumunsku sa začína koledovať už pred Vianocami a trvá to až do prvých dní nového roka. Deti chodia s palicou – sorcovou, ktorú majú ozdobenú kvetmi, farebnými papiermi či strapcami. Po vinšovaní dostanú aj odmenu v podobe koláčov, ovocia, sladkostí alebo peňazí. Takže tento zvyk je podobný ako v Bulharsku. V rámci koledovania sa koledníci prezliekajú za medveďa, obliekajú si ovčiu kožušinu alebo dlhý kabát. Koledovanie je sprevádzané plieskaním biča a zvukom bubnov, aby hluk odstrašil zlé sily. Počas novoročnej večere si Rumuni doprajú bohaté pohostenie, lebo dúfajú, že to im zabezpečí hojnosť v nadchádzajúcom roku. Nápoj, ktorým sa na úspešný nový rok pripíja, sa nazýva palinca (slivovica).
Srbsko
Srbi ako pravoslávni kresťania slávia Silvester a Nový rok 13. a 14. januára, pretože sa riadia juliánskym kalendárom, ktorý má oproti gregoriánskemu (používanému vo väčšine štátov) posun o 14 dní. Tradičným alkoholickým nápojom je rakija – hroznová pálenka, niekedy ju miešajú aj s whiskey a korením. Z jedál sú obľúbené sarmy (kapustné závitky), pečené prasa a orechové štrúdle.
Litva
Litovci si na Silvestra doprajú, tento deň trávia v hedonistickom štýle. Jedia podobné jedlá ako v Štedrý deň. Musia zostať hore až do polnoci, pretože si myslia, že ak by šli spať skôr, prinieslo by im to budúci rok smolu.
Prečítajte si aj o vianočných tradíciách a jedlách, bez ktorých by sa nezaobišla štedrovečerná večera, v jednotlivých krajinách.
Ktoré tradície slávite so svojou rodinou?