S Vianocami sa spája slávnostná večera na Štedrý deň, kedy sa zíde celá rodina. Stretnú sa aj tí členovia rodiny, ktorým sa nepodarí nájsť čas na návštevu inokedy cez rok. Vianočná večera má v každej krajine trochu inú podobu, čo vychádza z konkrétnych tradícií.
Vianočná večera v Nemecku
V Nemecku sa slávnostné jedlo líši od regiónu k regiónu. Jedným z obľúbených vianočných jedál Nemcov sú klobásky so zemiakovým šalátom – s majonézou alebo bez. Potom je obľúbená pečená kačka a hus alebo varená šunka. Inde zas dávajú prednosť rybe so šalátom. V Bádensku jedia kapra, v iných častiach radšej pstruha a úhora. K tradičným patria zaváraniny. Vyskytuje sa aj raclette, ktoré vzniká roztopením syra a je podávané s varenými zemiakmi, ale aj fondue či bravčové mäso a bravčové filé v kari smotane.
Vianočná večera v Rakúsku
Na štedrovečernom stole nechýba vyprážaný kapor, hydina na rôzne spôsoby či bravčové rezne, ryby a zajac. Ako polievka dominuje polievka s pečeňovými knedličkami. Jedlo, ktorým sa Rakúsko odlišuje od iných krajín, je kukuričná kaša s hrozienkami a jablkami poliata čerešňovým likérom. Ako zákusok býva obľúbená bábovka či štóla, ktoré sa zapíjajú kávou.
Vianočná večera v Anglicku
Tradičným vianočným jedlom je plnená morka s ryžou alebo zemiakmi, grilovanou zeleninou (ružičkový kel, petržlen, mrkva, fazuľové struky) a slivkový puding, ktorý je flambovaný rumom či brandy. Tento puding obsahuje rôznorodú zmes: oriešky, vajcia, cukor, strúhanku a citrón. Ďalším jedlom, ktoré sa jedáva sú krevety a údený losos.
Vianočná večera v Holandsku
Konzumujú sa tu viaceré druhy mäsa (divina, hovädzie, králik, kačka, bažant), plody mora: ryby a krevety so zeleninou, omáčkami, zemiakmi a šalátmi. Špecifickým zvykom, ktorý je pre túto krajinu tradičný, je takzvané gurmánstvo. Ľudia sa stretnú pri špeciálnom stole, na ktorý hostiteľ predpripraví suroviny. Z tých si následne každý sám varí na panvici. Tento zvyk sa zachoval vďaka bývalej holandskej kolónii – Indonézii.
Vianočná večera v Chorvátsku
Drží sa pôst, preto sa ako hlavné jedlo je chobotnica, treska na rôzne spôsoby či iný druh ryby (kapor, šťuka) s pečenými zemiakmi a zemiakovým šalátom. Treska sa robí najčastejšie na olivovom oleji, petržlenovej vňati a cesnaku. Na záver nesmú chýbať vianočné koláče. Tradičným typickým zákuskom sú fritule – malé okrúhle vysmážané šišky, vo vnútri ktorých sú hrozienka.
Vianočná večera v Maďarsku
Kedysi tu bolo zvykom položiť na stôl ďalšie prestieranie ako symbol prijatia Ježiša, ktorý sa mohol pripojiť ku stolovaniu ako pocestný. Kvôli pôstnemu obdobiu sa pred polnočnou omšou nepodávalo žiadne mäso. Súčasťou štedrovečernej večere boli jablká, orechy, cesnak a med, ktoré si ľudia sami vypestovali. Palóci (etnografická skupina) jedli cesnak, aby si zachovali zdravie na nasledujúci rok. Každý člen rodiny si rozlúskol oriešok, a ak bol zdravý, znamenalo to, že ten, kto ho zjedol, bude zdravý aj v ďalšom roku. Ak rozbili zlý orech, pravdepodobne budúci rok ochoreli. Jablko krájala hlava rodiny na toľko kúskov, koľko ľudí bolo pri stole. Na vianočnom stole nechýbala ani maková kaša (guba), ktorá sa zalievala teplým sladkým mliekom. Niekde sa medzi vianočné jedlá zaraďovali makové, orechové alebo tvarohové opekance.
Večera začína prípitkom pohára vína. K tradičným jedlám patrí gulášová polievka alebo kapustnica s hubami. Na niektorých miestach sa podávajú pampúšiky alebo čokoládovo-orechové vianočky, ale pripravuje sa aj fazuľa, šošovica a knedľa. Neskôr sa tradíciou stali vyprážané ryby a nakladané zemiaky s cibuľou. V súčasnosti sa najčastejšie konzumuje pikantná rybacia polievka, halászlé. Bejgli je tradičná vianočná sladkosť s orechmi, makom alebo jablkami.
Vianočná večera v Bulharsku
V Bulharsku sa na Štedrý večer kvôli prísnemu pôstu konzumujú výhradne vegánske jedlá (bez toho, aby ich zložkou boli ryby, vajcia, mliečne výrobky a mäso). Pre Bulharov sú typické takzvané sarmi. Toto jedlo tvorí ryža zabalená do listov z kyslej kapusty alebo hrozna, obvykle je v nej aj mäso, ale na Štedrý deň nie kvôli pôstu. Obľúbená je paprika plnená ryžou alebo fazuľa. Typický je sladký tekvicový koláč – tikvenik. Zaužívanou tradíciou je podávanie viacerých chodov. Musí byť ich minimálne 7 (v niektorých rodinách sa ich vyskytuje aj 9,11 alebo 13).
Pripravuje a podáva sa tradičný bulharský chlieb, ktorý sa zdobí. Nazýva sa pita. Vloží sa doň minca. Traduje sa, že ten, kto dostane kúsok s mincou, bude mať šťastie počas celého nasledujúceho roka. Zaujímavosťou je, že stôl sa po večeri neupratuje, nechá sa tak celú noc. Tanier s porciou jedla sa prestiera aj pre Máriu, Ježišovu matku.
Vianočná večera v Rumunsku
V Rumunsku je tesne pred Vianocami zvykom tradičná zabíjačka. Produkty z prasaťa sa potom konzumujú počas štedrej večere: klobásy, jaternice, tlačenka. Hodovať sa začína približne o deviatej večer a sviatočná večera trvá až do polnoci. Tradičným vianočným pokrmom Rumunov sú takzvané sarmale, mäso zavinuté v kapustnom liste do rolky.
Vianočná večera v Litve
Litovci mávajú na Štedrý večer bohatú hostinu v podobe až 12 pokrmov – jeden za každého apoštola. Avšak, striedmosť prevláda v type jedál. Dodržiava sa pôst, preto sa nepodáva ani mäso a ani mliečne výrobky. Chody večere tvoria najmä ryby (slede v paradajkovej, hubovej, cibuľovej omáčke, údený úhor), chlieb, zelenina – kapusta, zemiaky. Ako dezert sa podáva brusnicový puding.
Vianočná večera na Slovensku
Väčšina Slovákov dodržiava na Štedrý večer pôst. Typická je kapustnica s hríbami, niekde aj šošovica, ako hlavný chod kapor alebo rybie filé so zemiakovým šalátom. Tí, ktorí nezachovávajú pôst, jedia rezne. Obľúbené sú makové či bryndzové opekance. Na konci večere sa jedia oblátky alebo trubičky s medom. Zvykom je dávať pod tanier a obrus peniaze, čo má zabezpečiť hojnosť v budúcom roku.
Ktoré jedlá nesmú chýbať na vašom sviatočnom stole? Napíšte nám do komentára.