Önnek kell gondoskodnia idős és beteg családtagjáról, aki már nem tud magáról gondoskodni, gondozásra szorul a szokásos tevékenységekhez, és szociális kapcsolatokra is vágyik, amikor Ön nem tud neki társaságot nyújtani? A jogi gondozási szolgáltatás megbízható megoldást jelent az Ön és különösen családtagja számára..

Gondozás – az illegális forma kockázatai

Azon gondolkodik, hogy megkerüli a törvényt, és feketén alkalmaz valakit? Ha saját maga szervez gondozót szerettei számára, biztosan pénzt takaríthat meg, de ez számos kockázattal jár. A fő probléma éppen az, hogy ez a munka ellentétes a jogszabályokkal. Ennek végrehajtása büntetőjogi következményekkel jár. Az illegálisan dolgozó munkavállaló nem fizet adót és társadalombiztosítási járulékot. Ha valaki feljelenti őt, az nem csak a munkavállalónak jelent problémát, hanem annak a munkáltatónak is, aki illegálisan alkalmazta őt. Súlyos pénzügyi büntetést kockáztat. Ha illegálisan foglalkoztat külföldit, a bevándorlási rendőrség eltiltja őt az országában való tartózkodásától.

Az illegális ellátás megbízhatatlansága

A törvénnyel való összeütközésektől eltekintve nem lehet 100%-ig biztos az illető hitelességében és képzettségében. Ön maga keres rá az apróhirdetési portálokon, így alapvetően semmit sem tud róla valós körülmények között, és senki sem kezeskedhet érte. Mi van, ha egy megbízhatatlan személy lép be az otthonába, mi van, ha valami eltűnik, értéktárgyak vagy pénz? Az illegális dajkaság egyszerűen nem kifizetődő. Egy másik kockázat az, hogy nem lehet biztos abban, hogy családtagját jól és megfelelően ápolják. És bizonyára törődik az ő elégedettségével és biztonságával.

ápolási szolgáltatás
A legális módon felszerelt gondozószolgálat garantálja szerettei számára a megbízható személyt és a biztonságot.

Gondozás – jogi utak

Három modell közül választhat, ha a jogszabályi feltételeknek megfelelő ápolási szolgáltatást keres:

  • munkáltatói modell,
  • önfoglalkoztatási modell,
  • kiküldetési modell.

Az első esetben Ön közvetlenül alkalmazza a gondozót, vagy Ön, vagy az a személy, aki igénybe veszi a szolgáltatásait, és munkáltatóként jár el. Ahhoz, hogy ez legális legyen, be kell tartania a munkajog szabályait: szerződést kell kötnie, be kell jelentenie magát és a munkavállalót az illetékes hatóságoknál, és mindkét félnek adót és illetéket kell fizetnie. Ez egy eléggé költségigényes út az Ön számára, a legdrágább a három közül.

A második modellben Ön egy szabadúszó gondozóra bízza szerette gondozását, azaz olyan személyre, aki önálló vállalkozó, és Németországban vagy egy másik uniós országban letelepedett vállalkozással rendelkezik. Ebben az esetben ellenőrizze, hogy valóban fizet-e társadalombiztosítási járulékot abban az országban, ahol a vállalkozást létrehozták. Nem lehet álkereső foglalkoztatás, amely akkor valósul meg, ha az ápoló kizárólag egy ügyfélnek nyújt gondozási szolgáltatást, akinél tartózkodik. Több emberről gondoskodna, és a nyújtott szolgáltatásokért számlát kapna.

Ügynökségi gondozás – a legmegfelelőbb megoldás

Az utolsó modell, a kiküldetési modell azt jelenti, hogy egy olyan közvetítő ügynökségen keresztül kap dadát, amely több országból közvetít a vállalatoknak munkavállalókat. Ez a modell a legegyszerűbb és legideálisabb megoldás, mivel az ügynökség mentesíti Önt a felesleges bürokráciától a hivatalokban, és minden kapcsolódó szolgáltatást biztosít. Ez segít megtalálni a megfelelő és ellenőrzött alkalmazottat, aki megfelel mind az Ön kritériumainak, mind pedig a gondozásra váró szerettének igényeinek. Ráadásul rugalmas is, mert ha a gondozó betegség miatt kiesik, Ön helyettesítést kap. Az ügynökség gondoskodik arról is, hogy olyan személy jöjjön Önhöz, aki bizonyos szinten beszél németül, ami bonyodalmat okozhat, ha vakon vesz fel bébiszittert. A külföldi ápolási munkára jelentkezők nyelvtudását a közvetítő ügynökség ellenőrzi.

Ha tudni szeretné, milyen gondozónak kell lennie, olvassa el ezt a cikket. Ha tudni szeretné, mit kell elkerülnie, ha közvetítőirodával tervez együtt dolgozni, kattintson ide.