Idén júniusban (16.6.) az Európai Unió Bírósága a dadák és gyermekeik javára döntött.

A családi pótlékokat igazságtalanul osztották ki

A vita az Ausztria által végrehajtott juttatáscsökkentések miatt alakult ki, amely 2019 januárjában, Sebastian Kurz kancellár kormányzása idején alacsonyabb családi pótlékot vezetett be. E rendszer keretében a kifizetésekért felelős Családügyi Minisztérium a migráns munkavállalók számára a származási és a tartózkodási országban felmerülő megélhetési költségeknek megfelelő összegű családi pótlékot biztosított.

A hozzájárulások mértéke tehát az egyes uniós országok életszínvonalától függött, és országonként változott felfelé vagy lefelé. Ez azt mutatja, hogy a szegényebb országokból származó munkavállalók kevesebb pénzt kaptak a gyermekek után, mint a gazdagabb tagállamokból származó munkavállalók. A külföldi munkavállalók többsége olyan országokból érkezik, ahol az életszínvonal alacsonyabb, mint Ausztriában.

Több ország munkavállalói érintettek

Ez az igazságtalanság tehát számos országból érte a dadákat és családjaikat, akik Ausztriába mennek dolgozni. A kritizált törvény miatt sokan közülük felmondtak az ottani munkahelyükön. Az igazságtalan mechanizmus olyan juttatásokat és kedvezményeket tartalmazott, mint az eltartott gyermekekre vonatkozó adóbónusz, a Családi Plusz Bónusz, az egyszemélyes háztartási adóbónusz, az egyszülős adóbónusz és a tartási adóbónusz.

családi pótlék
Az ellátások csökkentése több államban is érintette az ápolókat és családtagjaikat.

Diszkrimináció

A luxembourgi székhelyű bíróság egyetértett abban, hogy a gyermeknevelési támogatás nincs összhangban az uniós joggal, ezért jogellenes. A bíróság ítélete szerint ez közvetett megkülönböztetés volt a migráns munkavállalók állampolgársága alapján, és Ausztria megsértette az EU egyik alappillérét, a munkaerő szabad mozgásához való jogot az EU-n belül.

A családi pótlék összegének kiigazítására irányuló keresetet az Európai Bizottság nyújtotta be Brüsszelben 2020-ban. A döntést számos ország, például a V4-ek és a balti államok is támogatták. De Horvátország, Szlovénia, Románia, Belgium, Portugália, Spanyolország és Olaszország is. Dánia és Norvégia Ausztria oldalán áll.

Egyenlő jogok

A más tagállamban lakóhellyel rendelkező munkavállalók is adót fizetnek az osztrák államkincstárnak, így teljes mértékben hozzájárulnak a gazdasági és szociális rendszerhez. Ezért ugyanolyan mértékű ellátásra jogosultak, mint az állam polgárai. Az uniós szabvány ugyanezeket a jogokat határozza meg.

Az Európai Bíróság ítélete Ausztriáról
A Bíróság megállapítja, hogy az osztrák gyermekkedvezmény-szabályozás diszkriminatív.

Kettős mérce

A több mint három éve hatályban lévő jogszabály másik problémája, hogy a családi támogatások Bizottság által kifogásolt kiigazítása nem vonatkozik azokra az osztrákokra, akik külföldön dolgoznak osztrák munkáltatóknál, ahol szintén együtt élnek gyermekeikkel. Ez az ügy ugyanezen az elven alapul.

Milliókat érő családi támogatások

Ausztriának módosítania kellett a törvényt, amely kritikák célpontjává vált, hogy elkerülje a diszkriminációt. Ellenkező esetben újabb perrel nézne szembe az EUB-ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt. Ebben az esetben az állam az adósságrendezésen túlmenően késedelmi pótlék és pénzbírság formájában szankciókkal is szembesülne.

Az ügyben illetékes minisztériumot vezető miniszter, Susanne Raab elmondta, hogy elfogadja a bíróság döntését, vállalja a felelősséget a kialakult helyzetért, és hogy a juttatások közötti különbséget az érintett munkavállalóknak pótolni fogják. Az adósság teljes összege várhatóan eléri a 220 millió eurót.

Családi támogatások és a kifizetés módja

A családi pótlékot az osztrák adóhivatal a rendszerbe bevitt adatok alapján automatikusan folyósítja az érintett munkavállalóknak. A folyósítási folyamat augusztus eleje óta tart. Néhányan már megkapták a különbözetet, másoknak még várniuk kell. Az adóhatóságok nem megfelelő tájékoztatás esetén felveszik a kapcsolatot az Ausztriában dolgozó, érintett munkavállalókkal. Erről a Szlovák Köztársaság ausztriai nagykövetsége a Facebook-fiókján keresztül tájékoztatott.

A nagykövetség azt is kijelentette, hogy ha az adórendszerben megadott adatok elavultak vagy hiányosak, pl. Ha bankot váltott, és más számlaszámmal rendelkezik, akkor a FinanzOnline elektronikus portálon keresztül kell kérelmeznie, amely lehetővé teszi az osztrák adóhivatallal való elektronikus kommunikációt, vagy a Beih100 nyomtatványon keresztül. További részletek ezen az oldalon találhatók. Ezért, ha Ön a juttatásai feltöltésére vár, javasoljuk, hogy ellenőrizze, hogy az osztrák adóhivatal rendelkezik-e minden szükséges információval.

Ha gondozó szeretne lenni, itt megtudhatja, hogyan juthat el odáig. A következő blogcikkekből megtudhatja, hogy mely szociális juttatásokat kínálják a külföldi országok és melyeket Szlovákia.