Az elemzők még a tavalyi év végén úgy gondolták, hogy a feltörekvő piaci részesedések profitálni fognak a kereskedelmi viták rendezéséből és a kínai monetáris politika lendületéből, és erősen növekedni fognak. Az európai akcióknak pedig hasznot kellet venni a Brexit jobb olvashatóságából és a „zöld” gazdaságpolitikának reményeiből.

A koronavírus új eseteket hoz a gazdasági tevékenység szempontjából

Mint általában, ez a világjárvány is befolyásolja az összesített kínálatát. Ezért nehéz a standard makrogazdasági eszközökkel kezelni annak hatásait. A COVID-19 világjárvány ebben az évben recessziót idéz elő a világgazdaságban, ami rosszabb lehet, mint a 2008. és a 2009. évi pénzügyi válság. A pénzügyi piacok most arra számítanak, hogy a vírusnak 2020 első negyedévének vége után is gazdasági következményei lesznek. Ugyanúgy látni fogunk olyan helyi fertőzések kitöréseit is, amelyek hasonlóak az olaszországi, a spanyol és a többi országéhoz, amelyek átmenetileg megszakítják a gazdasági kapcsolatokat. Ugyanakkor el kell halasztani a koronavírus miatt a Brexitről folytatott tárgyalásokat, ami szintén kissé rontja a gazdaságot.

Fertőzöttek száma (forrás: GLOBAL CAPITAL)

A vírus először Kínát sújtotta, amely a világgazdaságban hasonló a Kőolaj – exportáló Országok Szervezetének (OPEC) országaihoz a gyártási szektorban. A gyártók szerte a világon a Kínában gyártott alkatrészekre hivatkoznak. Noha a járvány ebben az országban mérséklődőnek tűnik, a kínai gyártás még nem érte el az eredeti szintjét. A vírus más ázsiai országokat (Japán, Kórea, Szingapúr) is érintett, amelyek szorosan részt vesznek a globális gyártási láncokban. Az utóbbi napokban az újonnan megfertőzöttek száma az Egyesült Államokban jelentősen megnőtt, Németországban és Franciaországban is hasonlóak a fejlemények. Tehát már nem csak Kína problémájáról beszélünk. Olaszország, Spanyolország és más európai országok is az élen járnak.

Az Európai Központi Bank segíteni fog nekünk

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) becslése szerint ha a világjárvány Kínára és számos más országra korlátozódna, a világméretű terméknövekedés ebben az évben körülbelül 0,5% -kal csökken. De ha a világjárvány az északi féltekén fog terjedni, akkor a hatás akár 1,5% is lehet, amelynek nagy része az összesített kínálatra irányul.

„A Kormányzótanács megbízatása keretében megtesz minden szükséges intézkedést. Szükség esetén a beszerzési program tovább bővíthető. Készek vagyunk enyhíteni a kötvényvásárlások bizonyos korlátozásait, ami segíthet az olyan országoknak, mint Olaszország, ahol ezek a hozamok az új vírus elterjedése következtében hirtelen megnövekedtek.”

– Európai Központi Bank

Érhetően a legfontosabb korlátozásokat Róma vezette be, ahol a betegség áldozatainak száma eddig napról napra nagyobb volt. Az iskolák, intézmények és az összes üzlet, kivéve az élelmiszereket, a gyógyszertárakat és a kiválasztott drogériákat, zárva van. Hasonló intézkedéseket fokozatosan vezettek be más európai államok is. Ugyanakkor érvényes a schengeni térségből az Amerikai Egyesült Államokba történő utazás tilalma. A halálozási arány azt is sugallja, hogy Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban sokkal több eset van jelen, mint amennyit megtudtak erősíteni és bejelenteni.

Halálozási arány (forrás: GLOBAL CAPITAL)

A mai napig Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban sokkal magasabb a halálozási arány, aminek oka lehet az elégtelen tesztelés. Ugyanakkor ez tükrözheti a túlterhelt egészségügyi rendszerek és az esetek nem elegendő jelentésének kombinációját.

A költségvetési politika szerepe a kereslet serkentésében lesz, ahogyan ezt Hong Kong már közvetlen pénzügyi injekciók révén megteszi. A monetáris politikának pedig meg kell próbálnia megakadályozni, hogy a vállalatok pénzügyi feltételei nehezebbé váljanak. A központi bankok késői reakciója növelheti a defláció kockázatát, ami nagyon érzékeny kérdés, különösen a fejlődő világban.